Κυριακή 15 Ιανουαρίου 2012

Μελιτζάνες Ιμάμ Μπαϊλντί


Υλικά
--==----
4 μελιτζάνες λαγκαδιανές ( μακρουλές)
4 μεγάλα κρεμμύδια ξερά
1 μικρό κεφάλι σκόρδα
1 κιλό ντομάτες ώριμες
1 μάτσο μαϊντανό
1 κούπα λάδι
Αλάτι , πιπέρι μαύρο, κύβο Knorr,τυρί κίτρινο τριμμένο


Εκτέλεση
--======---
Καθαρίζουμε τις μελιτζάνες βγάζοντας λωρίδες απ’ το φλοιό τους κατά μήκος και αφήνοντας μια λωρίδα απ’ τον φλοιό ,για να μην διαλυθούν στο ψήσιμο.
Τις χαράζουμε κατά μήκος πέρα για πέρα ,μια φορά την κάθε μελιτζάνα ,φτάνοντας το μαχαίρι μέχρι το εσωτερικό μέρος τους και τις τηγανίζουμε σε μέτρια φωτιά( προσέχοντας να είναι πολύ στεγνές για να μην πιτσιλάνε. Αν πιτσιλάνε τις σκεπάζουμε με ένα καπάκι  αφήνοντας περιθώρια για να φεύγουν οι ατμοί και προσέχουμε να τηγανιστούν γύρω γύρω, γυρίζοντάς τες κατά διαστήματα)
‘Όταν δούμε ότι έχουν μαλακώσει ( δεν χρειάζεται να είναι έτοιμες για φάγωμα , απλά πρέπει να μαλακώσουν  ) , τις βάζουμε σ’ ένα ταψάκι και πατάμε μ’ ένα κουτάλι την ψίχα τους  απ’ τη χαρακιά που είχαμε κάνει στην αρχή και πριν το τηγάνισμα και προσπαθούμε να τις δώσουμε σχήμα βαρκούλας.
Βυθίζουμε μέσα στα τοιχώματα της βαρκούλας μερικά κομματάκια σκόρδο και αλατοπιπερώνουμε .



Ετοιμασία Γέμισης
---====----====------
Βάζουμε νέο λάδι στη φωτιά ( η’ αν δεν προσέχουμε την υγεία μας χρησιμοποιούμε το λάδι του τηγανίσματος :P) και βάζουμε μέσα σ’ αυτό τα κρεμμύδια και τα υπόλοιπα σκόρδα κομμένα σε φέτες χοντρές και προσθέτουμε αλάτι για να μαραθούν καθώς θα τσιγαρίζονται.
Μόλις μαραθούν , ρίχνουμε επάνω τους την τριμμένη ντομάτα τη φρέσκια και λίγο χυμό Πουμαρό(για περισσότερο χρώμα) , τον μαϊντανό ψιλοκομμένο, τον κύβο, και το πιπέρι και περιμένουμε ,βράζοντας τα υλικά αυτά …,μέχρι να απορροφήσουν τα περισσότερα υγρά τους.

Γεμίζουμε με ένα κουτάλι τις βαρκούλες και αφού πασπαλίσουμε την επιφάνειά τους με τυρί , βάζουμε φέτες από ντομάτα επάνω ( η’ αν θέλουμε έτοιμη μπεσαμέλ , μερικές κουταλιές στο καθένα )

Ψήνουμε στους 200 Κ για ¾ περίπου. 

1 σχόλιο: