Πέμπτη 11 Οκτωβρίου 2012

Η χορτόπιτα της Ελένης Κότταρη







Υλικά γέμισης
-----------------
1 κιλό σπανάκι
1 ματσάκι κρεμμυδάκια φρέσκα
1 ματσάκι άνιθο
1 ματσάκι καυκαλήθρες ( 1 φλυτζάνι ψιλοκομμένες)
2 κλωναράκια μάραθο
1 φλυτσάνι σέσκουλα
1 φλυτζάνι τραχανά σταρένιο
1 φλυτζάνι γάλα εβαπορέ
300 gr. Τυρί φέτα ( προαιρετικό)
1 φλυτζάνι ελαιόλαδο
Αλάτι και μαυροπίπερο

Υλικά για τα φύλλα της πίτας κι ετοιμασία της ζύμης
-----------------------------------------------------------------------
¾ του κιλού αλεύρι , λίγο αλάτι και  2 κουτ.σούπας  ελαιόλαδο κι ένα ποτήρι νερό.
1 φλυτζάνι ελαιόλαδο για το λάδωμα των φύλλων.

Ζυμώνουμε τα υλικά με όσο νεράκι χρειάζεται για να γίνει μια μαλακή ζύμη και την χωρίζουμε σε 6 μπαλάκια . Αφήνουμε τα μπαλάκια να ξεκουραστούν σκεπασμένα καλά με υγρή πετσετούλα ή  αλουμινόχαρτο.
Χρησιμοποιούμε δύο φύλλα για το κάτω μέρος της πίτας, δύο για το κέντρο της πίτας και δύο για να την τελειώσουμε .

Εκτέλεση
-------------
Πλένουμε πολύ καλά όλα τα χορταρικά , ζεματάμε το σπανάκι  και τα ψιλοκόβουμε όλα μαζί .
Ανακατεύουμε τα χορταρικά με τα υπόλοιπα υλικά της  γέμισης.
Ανοίγουμε το πρώτο φύλλο αρκετά μεγάλο ώστε να προεξέχει απ’το ταψί και το λαδώνουμε.
Βάζουμε επάνω το δεύτερο φύλλο και το σουρώνουμε ελαφρά σ’όλη την έκταση του ταψιού.
Το λαδώνουμε ελαφρά και βάζουμε τη μισή γέμιση απλωτά σ’όλη την επιφάνεια της πίτας.
Την σκεπάζουμε ολόγυρα με το πρώτο φύλλο που προεξέχει απ’το ταψί .
ΠΡΟΘΕΡΜΈΝΟΥΜΕ ΤΟΝ ΦΟΎΡΝΟ ΣΤΟΥΣ 200 C
Συνεχίζουμε βάζοντας επάνω άλλα δύο φύλλα λίγο μεγαλύτερα απ’την επιφάνεια του ταψιού κι αφήνουμε να πέφτουν λίγο απ’το ταψί. Τα λαδώνουμε ελαφρά και βάζουμε την υπόλοιπη μισή γέμιση και τη σκεπάζουμε με τον ίδιο τρόπο όπως και πιο πάνω.
Σκεπάζουμε την πίτα με άλλα δύο φύλλα και αφού την χαράξουμε με ένα κοφτερό μαχαίρι στο σχήμα της αρεσκείας μας, την λαδώνουμε και την ψήνουμε στον ήδη προθερμασμένο φούρνο  στους 200c για μια ολόκληρη ώρα.

Μερίδες 26 και χρόνος προετοιμασίας  1 ώρα.

H Eλένη πάντα περισσεύει ένα φυλλαράκι  απ’τη ζύμη για να κάνει τηγανόψωμα για τα εγγονάκια της.
Στρίβει τα υπολείμματα απ’τα φύλλα κυκλικά, τα τηγανίζει και πριν καλά καλά ψηθεί η πίτα της, τα σερβίρει με μέλι  . Πανόστιμα και λαχταριστά σαν την πίττα που όμοιά της δεν έχω φάει, γιατί το πλήθος των χορταρικών της κάνει τη διαφορά στη γεύση και στην νοστιμιά !

3 σχόλια:

  1. Θα πρέπει να είναι φοβερή η πίτα με τόσα μυρωδικά αν και μ΄αρέσουν πολύ δεν φτιάχνω συχνά γιατί ο άντρας μου δεν τρελαίνεται ιδιαίτερα.Να είσαι καλά καλό απόγευμα!!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Πραγματικά είναι πεντανόστιμη και μυρωδάτη. Τρώγεται και σαν κυρίως φαγητό με τόσο υλικό μέσα ;)

    ΑπάντησηΔιαγραφή