Κυριακή, 12 Φεβρουαρίου 2012

Φασόλια γίγαντες στο φούρνο ( πλακί)



Υλικά
 --------
½ κιλό φασόλια γίγαντες
1 μεγάλο κρεμμύδι ψιλοκομμένο
1 φλυτζάνι ελαιόλαδο
1 κιλό ώριμες ντομάτες ή ένα κουτί  ντοματάκια ολόκληρα σε συσκευασία ½ κιλού
2 κοφτές κουτ.σούπας τοματοπελτέ ( για το χρώμα κυρίως)
1 φλιτζάνι σέλινο ψιλοκομμένο ( φύλλα)
1 μικρή ρίζα απ’το σέλινο , ψιλομμένη
1 ματσάκι μέτριο  μαιντανό
4 καρότα μέτρια
4 σκελίδες σκόρδο
2 φύλλα δάφνης
1 κ.σ. ρίγανη
1 πρέζα ζάχαρη , λίγο αλάτι και πιπέρι
Καυτερό πιπέρι ( προαιρετικό) ή μια μικρή καυτερή πιπεριά

Εκτέλεση
 -------------
Μουσκεύουμε από το βράδυ τα φασόλια μέσα σε μπόλικο νερό .
Το πρωί τα ξεπλένουμε και τα βάζουμε σε βραστό νερό να πάρουν για λίγα λεπτά μερικές βράσεις. Πετάμε το νερό και τα βάζουμε πάλι  σε καθαρό νερό να βράσουν κανονικά . Αφαιρούμε τους τυχόν αφρούς που θα δημιουργηθούν στην επιφάνεια του νερού και προσθέτουμε λίγο αλάτι,  τα καρόττα και το σέλινο ψιλοκομμένα και δυό φύλλα δάφνης.
Το νερό πρέπει να τα σκεπάζει και να είναι 2-3 εκατοστά πιο πάνω.
Σε κανονική κατσαρόλα,  θα χρειαστεί περίπου 1 ώρα μέχρι να βράσουν, ενώ στη χύτρα ταχύτητος 30' κι αυτό είναι σχετικό πάντα με το πόσο βραστερά είναι τα φασόλια.
Πρέπει να τα παρακολουθούμε κατά καιρούς και να προσθέσουμε αν χρειαστεί νερό, μέχρι να βράσουν κανονικά ώστε να τρώγονται .

'Οση ώρα θα βράζουν τα φασόλια μας, κάνουμε τη σάλτσα.

Ετοιμάζουμε τις ώριμες ντομάτες , βγάζοντας τις φλούδες και τους σπόρους ζουλώντας τες ελαφρά και μετά τις ψιλοκόβουμε σ'ένα μπολάκι. Στην περίπτωση που θα χρησιμοποιήσουμε έτοιμες από κονσέρβα, δεν χρειάζεται παρά μόνον να τις ψιλοκόψουμε.
Διαλύουμε μέσα στην ντομάτα τον τοματοπελτέ  και ρίχνουμε τη ζάχαρη, το αλάτι και το πιπέρι.
 Βάζουμε  το ελαιόλαδο σε μιά κατσαρολίτσα και προσθέτουμε το ψιλοκομμένο κρεμμύδι  και σκόρδο . Τα σοτάρουμε μέχρι να βγάλουν τ'αρώματά τους και να γυαλίσουν και προσθέτουμε την ψιλοκομμένη ντομάτα, ανακατεύοντας καλά όλα τα υλικά.
Αφήνουμε τη σάλτσα να βράσει για λίγα λεπτά και προσθέτουμε τον ψιλοκομμένο μαιντανό και τη ρίγανη.

Στραγγίζουμε τα βρασμένα φασόλια σ'ένα τρυπητό και τα τοποθετούμε σ'ένα πιρέξ, ή ένα μικρό ταψάκι, ρίχνοντας από πάνω τους τη σάλτσα που έχουμε ετοιμάσει.
Τα σκεπάζουμε μ'ένα αλουμινόχαρτο που του έχουμε κάνει μερικές τρύπες με το πηρούνι  και.....

Ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο και στους 200c για 45' περίπου .
10' πριν ολοκληρωθεί το ψήσιμο, αφαιρούμε το ασημόχαρτο και προσέχουμε  να έχει απορροφήσει τα υγρά του το φαγητό, ώστε οι γίγαντες να είναι καλοψημένοι και ζουμεροί μέσα στην σάλτσα τους.

Συνοδεύουμε τους γίγαντες πλακί  με ελιές και τουρσάκια και τους τρώμε σαν κύριο φαγητό . Τρώγονται κρύοι και ζεστοί και είναι το ίδιο νόστιμοι και την επομένη μέρα του μαγειρέματος .
'Ισως χρειάζεται αυτό το φαγητό  αρκετό χρόνο προετοιμασίας και μαγειρέματος, μα γίνεται αρκετή ποσότητα  και έχουμε τις επόμενες μέρες ένα μεζέ στο πιάτο, που συνοδεύει τα άλλα φαγητά μας.
Καλή όρεξη :))

5 σχόλια:

  1. καλησπερα Αλικη!!!!!μου αρεσει πολυ το φαγητο σου....και μ ενα λουκάνικο χωριάτικο και τσιπουράκι απογειώνονται...μμμμιαμμμ!!!μπράβο!!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Είναι για μερακλίδες το σκηνικό και μιά τσιροσαλάτα θα πρόσθετα εγώ :))) ty

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Πολλή ωραία συνταγή! Σε ευχαριστούμε .

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. ΑΠΟ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΣΥΝΤΑΓΕΣ Η ΔΙΚΗ ΣΟΥ ΜΟΥ ΑΡΕΣΕ ΠΟΙΟ ΠΟΛΥ ΚΑΙ ΑΥΤΗΝ ΘΑ ΚΑΝΩ ΕΥΧΑΡΙΣΤΩ

    ΑπάντησηΔιαγραφή