Παρασκευή, 13 Ιανουαρίου 2012

Τυροπιτάκια στο τηγάνι



Υλικά για τα φύλλα
=================
1/2 κιλό Αλεύρι , ( θα μας βγάλει περίπου 20-25 τυροπιτάκια)
 ½ κοφτό κουταλάκι του γλυκού αλάτι,
2 κουταλιές σούπας ξύδι,
 ½  φλιτζανάκι μικρό του καφέ ελαιόλαδο και
½ ποτήρι  νερό απ’ τη βρύση .

Υλικά για τη γέμιση
=============
2-3 αυγά και φέτα τυρί 300 γραμμάρια, μαϊντανό ψιλοκομμένο και μαύρο πιπέρι


Κρατάμε απ’ το  αλεύρι λίγο και το βάζουμε  σ’ ένα μπολ για να το έχουμε όταν ανοίγουμε τα φύλλα.
 Στο ½ ποτήρι με το νερό προσθέτουμε το αλάτι, το ξύδι και το ελαιόλαδο και αφού τα ανακατέψουμε ,τα ρίχνουμε  μέσα στο υπόλοιπο αλεύρι και αρχίζουμε να το δουλεύουμε ζυμώνοντάς το και προσπαθώντας να ενσωματώσουμε τα υγρά με όλη την ποσότητα του αλευριού.
Αν κολλάνε τα χέρια μας,  με λίγο αλεύρι που ρίξουμε επάνω τους, τρίβουμε τα υπολείμματα του ζυμαριού απ’ τα χέρια μας και τα ενσωματώνουμε στο ζυμάρι εξακολουθώντας να ζυμώνουμε ώσπου να γίνει μια ζύμη απαλή και ομοιογενής . Την χωρίζουμε σε 5 μικρά μπαλάκια και τα δουλεύουμε κι αυτά ένα ένα ώστε να ολοκληρωθεί το ζύμωμα και τα τοποθετούμε σ’ ένα ρηχό σκεύος και τα αφήνουμε να ξεκουραστούν περίπου μια ώρα, σκεπάζοντάς τα καλά με πλαστική μεμβράνη, νάιλον σακούλα η’ βρεγμένη πετσέτα.
 Όταν είναι τα μπαλάκια το ένα δίπλα στο άλλο σ’ ένα μικρό ταψάκι, η’ σ’ ένα δίσκο, δεν θα κολλήσουν και θα μπορούμε να τα παίρνουμε εύκολα μετά …ένα ένα για να ανοίξουμε τα φύλλα.
Ανοίγουμε ένα φύλλο με τη διαδικασία που αναφέρω στην πρασόπιτα και το κόβουμε σε  κάθετες  λωρίδες περίπου πέντε τον αριθμό .
Αλείφουμε με λάδι την επιφάνειά του , χρησιμοποιώντας ένα πινέλο μαγειρικής ,ώστε να πάει σε αρκετά μέρη το λάδι, όμως προσέχουμε να είναι λίγη η ποσότητα για να μη γίνουν λιπαρά.
Βάζουμε στην  άκρη της λωρίδας μια κουταλιά της σούπας απ’ τη γέμιση και τυλίγουμε σταυρωτά,  μια αριστερά και μια δεξιά , γυρίζοντας την και περιστρέφοντάς την… προσπαθούμε να φτιάξουμε ένα τρίγωνο .


Τα τρίγωνα αυτά τα τηγανίζουμε σε καλαμποκέλαιο και σε χαμηλή φωτιά .
Προσέχουμε να τα γυρίζουμε συχνά ,για να πάρουν χρώμα ομοιόμορφο  απ’ όλες τις πλευρές.
Τ’ αραδιάζουμε σε χαρτί κουζίνας για να φύγει  το περιττό λάδι.


Μπορούμε να τα ετοιμάσουμε και να τα ψήσουμε στην ηλεκτρική κουζίνα, τοποθετώντας τα μέσα σε λαδωμένο ταψάκι και ψήνοντάς τα σε προθερμασμένο φούρνο, στις αντιστάσεις και στους 200 βαθμούς για 20’ περίπου . Από πάνω τα αλείφουμε με κροκάδι αυγού αραιωμένο με λίγο νερό και με λίγο λάδι.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου