Δευτέρα 23 Ιανουαρίου 2012

Κολοκυθάκια γεμιστά με κιμά ,στην κατσαρόλα.






Υλικά
--------
8 -10 κολοκυθάκια(μέτρια στο μέγεθος)
400 γραμμ. κιμά μοσχαρίσιο
8 κουταλιές σούπας ρύζι καρολίνα
1 μεγάλο ξερό κρεμμύδι, ψιλοκομμένο
½ ματσάκι άνηθο ψιλοκομμένο
2 κουταλιές μαιντανό ψιλοκομμένο
4 φυλλαράκια δυόσμο φρέσκο
1 φλυτζάνι ελαιόλαδο
2 ποτήρια βραστό νερό.


1 αυγό για το αυγολέμονο & 1 λεμόνι


Εκτέλεση
-------------
Πλένουμε καλά τα κολοκυθάκια και τα ξύνουμε με μαχαιράκι πριονωτό, ( ή ανάλογο εργαλείο ) απ’την εξωτερική τους πλευρά.
Κόβουμε  τις άκρες τους και τις πετάμε. Κόβουμε μια φετούλα και την κρατάμε  απ’το φαρδύ μέρος του κολοκυθιού.
Με ένα μικρό κουταλάκι  ή με το εργαλείο που αδειάζει την ψίχα του κολοκυθιού, καθαρίζουμε κι αδειάζουμε το κολοκύθι από μέσα , κρατώντας το γερά με τη χούφτα μας για να μη μας σπάσει κι όταν πλησιάζουμε στον πάτο του κολοκυθιού με το εργαλείο μας (ή το κουταλάκι μας ) ,σταματάμε το άδειασμα, έτσι ώστε να είναι κλειστό απ’τη μια μεριά.
Αν τα κολοκυθάκια είναι μακριά και δε μπορούμε με ευκολία να τα αδειάσουμε από μέσα, μπορούμε  να τα κόψουμε στη μέση και να τα αδειάσουμε με ένα μικρό κουταλάκι, που είναι και πιο εύκολο( Όπως βλέπετε και στην εικόνα ).
 
Σ’αυτήν την περίπτωση, κρατάμε δύο φετούλες από το κολοκύθι ,για να κλείσουμε από πάνω τη γέμισή τους.
Αν δεν θέλουμε να κόψουμε φετούλες απ’το κολοκυθάκι ( για να μη μικραίνει ), μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε κομμάτια απ’τη ψίχα που έχουμε αφαιρέσει.

Κρατάμε τα κομμάτια απ’το εσωτερικό των κολοκυθιών και αφού τα κόψουμε λίγο τα τοποθετούμε στον πάτο της κατσαρόλας  που θα βράσουμε το φαγητό.

Αλατίζουμε ελαφρά τα κολοκύθια κι ετοιμάζουμε τη γέμιση.

Σε ένα βαθύ τηγάνι ,βάζουμε  ½ φλυτζάνι από το ελαιόλαδο, τον κιμά και  το κρεμμύδι και τα σοτάρουμε μερικά λεπτά μέχρι να ενωποιηθούν και να αλλάξει χρώμα ο κιμάς. Προσθέτουμε μετά το  ρύζι καλά πλυμμένο, τον άνηθο, τον μαιντανό, τον δυόσμο , αλάτι και πιπέρι . Ανακατεύουμε καλά τη γέμιση και την  κατεβάζουμε απ’τη φωτιά.
Γεμίζουμε τα κολοκυθάκια με ένα κουταλάκι, ( για να μην καιγόμαστε :)  ),προσπαθώντας να τα γεμίσουμε  καλά και να μπει η γέμιση μέχρι τον πάτο του κολοκυθιού, χωρίς να την πιέζουμε.
Σκεπάζουμε το κολοκύθι με τη φετούλα που κρατήσαμε όταν το καθαρίζαμε και το τοποθετούμε στον πάτο μιάς πλατιάς κατσαρόλας και πάνω απ’τη στρώση της ψίχας τους.
Βάζουμε σε σειρές τα κολοκύθια το ένα κοντά στο άλλο , με τα άκρα τους καλά προστατευμένα  , ώστε να μένει κολλητό το  καπάκι τους και  να μην ανοίξει.
Αν μας μείνει γέμιση μπορούμε να γεμίσουμε μια ντομάτα, μια πιπεριά , ή ότι άλλο λαχανικό έχουμε στο ψυγείο. Ακόμη μπορούμε απλώς να πλάσουμε μπαλάκια και να τα τοποθετήσουμε πάνω απ’ τα κολοκύθια.
Προσθέτουμε  το υπόλοιπο ελαιόλαδο, λίγο αλατάκι  και λίγο πιπέρι και ρίχνουμε 2 ποτήρια βραστό νερό . To νερό να έχει σχεδόν  καλύψει τα κολοκυθάκια μας.

Σε χαμηλή φωτιά, βράζουμε περίπου 40’ και αφού διαπιστώσουμε ότι έχει σωθεί το νερό τους  και τα περισσότερα απ’ τα υγρά που έχουν βγάλει με το βρασμό , χαμηλώνουμε  περισσότερο τη φωτιά και κάνουμε το αυγολέμονο.

Χτυπάμε μαρένγκα σε ένα πιάτο το ασπράδι , προσθέτουμε τον κρόκο και το λεμόνι , σιγά- σιγά και κατόπιν παίρνουμε απ’την κατσαρόλα  λίγο απ’το ζουμί του φαγητού και το προσθέτουμε στο πιάτο του αυγολέμονου ανακατεύοντάς το.’Ετσι ζεσταίνεται το αυγολέμονο και δεν θα μας κόψει.  Μετά αδειάζουμε το αυγολέμονο στο φαγητό και τ’αφήνουμε να βράσει για 2’. Το κατεβάζουμε απ’τη φωτιά κι είναι έτοιμο για σερβίρισμα.

Σερβίρεται απαραιτήτως με φέτα και φρέσκο χωριάτικο ψωμί :-)

Σημ.:Το καλοκαίρι φτιάχνουμε τα κολοκυθάκια με τον ίδιο τρόπο και αντί να κάνουμε αυγολέμονο, ρίχνουμε φρέσκια ντομάτα την ώρα του βρασμού.  Βάζουμε δηλαδή ένα ποτήρι βραστό νερό για το βρασμό και ρίχνουμε το χυμό και την ψίχα από 3 ώριμες και ψιλοκομμένες  ντομάτες. Σερβίρουμε με φέτα ή τριμμένο κεφαλοτύρι !

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου