Δευτέρα, 23 Ιανουαρίου 2012

Αυγόφετες





½ ψωμί μπαγιάτικο κομμένο σε φέτες
2 φλυτζάνια γάλα
3 αυγά
1 κούπα καλαμποκέλαιο

Εκτέλεση
-------------
 Βάζουμε σ’ένα μπωλ το γάλα και σ’ένα άλλο τ’αυγά και τα χτυπάμε ζωηρά με το πιρούνι.

Βάζουμε το καλαμποκέλαιο στο τηγάνι και σε μέτρια φωτιά αφήνουμε να ζεσταθεί αρκετά.
Βουτάμε τις κομμένες φέτες ψωμιού μια φορά στο γάλα κι από τις δύο πλευρές και μετά στο αυγό κατά τον ίδιο τρόπο.
Βάζουμε στο τηγάνι τόσες φέτες όσες χωράει, αφήνοντας μεταξύ τους λίγο διάστημα για να μπορούμε να τις γυρίσουμε εύκολα. Τις τηγανίζουμε κι  από τις δύο πλευρές και προσέχουμε ώστε να πάρουν ένα χρυσοκίτρινο χρώμα.Τις γυρίζουμε με σπάτουλα για περισσότερη ευκολία.
Τις τοποθετούμε σε μια πιατέλα πάνω σε χαρτί κουζίνας ,για να στραγγίσουν από το περιττό λάδι.

Τρώγονται με τυρί φέτα ή με κασέρι και ζαμπόν ,κάνοντάς τες  σάντουιτς.
Τρώγονται και γλυκές με άχνη ζάχαρη και κανέλλα, με μέλι ή με σιρόπι  , με μαρμελάδα ή μερέντα  .
Στο τηγάνι που τηγανίσαμε τις φέτες, μπορούμε να κόψουμε μιά μπανάνα και να την τηγανίσουμε ,προσθέτοντας επάνω στα κομματάκια της λίγη ζάχαρη, η οποία θα καραμελώσει και θα δώσει στις φέτες μας μιά διαφορετική γεύση .

‘Όπως και να τις φάει κανείς, είναι ένα πλήρες γεύμα πρωινό, που κοστίζει ελάχιστα και μας θυμίζει όλους κάτι από γιαγιά…..ή μαμά :)

Mιά παραλαγή απ'αυτήν την συνταγή ,γινόταν την εποχή των ''ισχνών αγελάδων'' (πριν καμμιά πενηνταριά χρονιά ), όταν δεν υπήρχαν τα αυγά και το γάλα σε αυθονία ,ως εξής.
Τις φέτες του μπαγιάτικου ψωμιού τις τηγανίζανε με το βούτυρο που υπήρχε ή ότι είχαν τέλος πάντων και μετά φτιάχνανε ένα σιρόπι με νερό, ζάχαρη και λίγο λεμόνι και βουτούσανε μέσα στο σιρόπι τις τηγανισμένες φέτες, για να ρουφήξουν όσο ήταν δυνατόν .
Σερβίρονταν οι φέτες όλες τις ώρες της ημέρας ,σαν γλυκό . Πολλές φορές αντί για σιρόπι ,βάζανε επάνω οποιοδήποτε γλυκό του κουταλιού.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου