Δευτέρα, 23 Ιανουαρίου 2012

Λουκουμάδες


Υλικά
--------
½ κιλό αλεύρι που φουσκώνει μόνο του.
1 φακελλάκι ξερή μαγιά σκόνη
1 κοφτό κουταλάκι  αλάτι
1 κουταλιά σούπας ζάχαρη
2 φλυτζάνια του τσαγιού χλιαρό νερό
Καλαμποκέλαιο και ελαιόλαδο για το τηγάνισμα ( μισό –μισό)
Μέλι και κανέλα, σουσάμι ή ξηροί καρποί.

Εκτέλεση
-------------
Βάζουμε μέσα σε μια λεκανίτσα το αλεύρι και το ανακατεύουμε με το αλάτι και την σκόνη της μαγιάς και ρίχνουμε σιγά σιγά το χλιαρό νερό μέσα στο οποίο έχουμε λιώσει την κουταλιά της ζάχαρης, μέχρι να γίνει ένας παχύς χυλός .
Σκεπάζουμε τη λεκανίτσα με μια μεμβράνη ή μια καθαρή πετσέτα φαγητού και την αφήνουμε σε ζεστό μέρος για να φουσκώσει .
Μετά από μισή ώρα , έχει ανέβει αρκετά στα τοιχώματα της λεκανίτσας ο χυλός κι είναι έτοιμος  για τηγάνισμα.

Βάζουμε μπόλικο ελαιόλαδο και καλαμποκέλαιο  σε μια κατσαρόλα , το αφήνουμε να κάψει  και παίρνουμε με τη χούφτα μας απ’τον χυλό ένα μέρος και το ζουλάμε προς τα πάνω. Αυτό που βγαίνει μεταξύ του αντίχειρά μας και του δείκτη , ο λουκουμάς δηλαδή  ,το κόβουμε με ένα κουταλάκι (βρεγμένο  σε κρύο νερό)και το βάζουμε στο λάδι .
Βάζουμε με τον ίδιο τρόπο κάθε φορά, τόσους λουκουμάδες μέσα στο καυτό λάδι, όσους χωράει η επιφάνεια του λαδιού.

Τηγανίζουμε για λίγα λεπτά κι απ’τις δύο μεριές τους λουκουμάδες και τους βγάζουμε με μια κουτάλα σ’ένα απορροφητικό χαρτί .
Μετά  τοποθετούμε τους τηγανισμένους λουκουμάδες σε πιατέλα, και περιχύνουμε  με μέλι και κανέλα, καθώς και ψιλοκομμένους ξηρούς καρπούς  ή σουσάμι.

2 σχόλια:

  1. καλημέρα Αλίκη,καλως σε βρήκα με αυτη τη γαργαλιστικη συνταγη!

    ΑπάντησηΔιαγραφή