Τετάρτη 18 Ιανουαρίου 2012

Ντολμαδάκια γιαλαντζί με αμπελόφυλλα




Η Μαμά - γιαγιά Ουρανία 


H συνταγή αυτή είναι το ‘’σήμα κατατεθέν’’ της  μητέρας μου,   η οποία όπου έβρισκε αμπελόφυλλα τρυφερά και κυρίως μετά το Πάσχα, τα έκοβε , τα έφτιαχνε δεματάκια των 50 φύλλων και  τα κρατούσε κλεισμένα σε σακουλάκια  στο ψυγείο της .  Μετά ζεματούσε τ’αμπελόφυλλα σε βραστό νερό για λίγα λεπτά, τα στράγγιζε καλά ,τα έκανε ρολλάκια και τα κρατούσε στην κατάψυξη ,έχοντας πάντα την δυνατότητα να φτιάξει τρυφερά ντολμαδάκια και να μοσχοβολήσει το σπίτι ,φτάνοντας η μυρωδιά μέχρι έξω στον δρόμο 
Υλικά
--------
½ κιλό αμπελόφυλλα
½ κιλό ρύζι καρολίνα
1 κιλό κρεμμύδια ξερά
2 ματσάκια κρεμμυδάκια φρέσκα
1 φλυτζάνι ψιλοκομμένο άνηθο
1 φλυτζάνι ψιλοκομμένο μαϊντανό
½ φλυτζάνι ψιλοκομμένο δυόσμο φρέσκο
2 φλυτζάνια ελαιόλαδο
2 λεμόνια
Αλάτι  & πιπέρι

Εκτέλεση
-------------
Ζεματάμε τα φρέσκα τρυφερά αμπελόφυλλα για 2’ σε βραστό αλατισμένο νερό και  τα στραγγίζουμε στο τρυπητό. Αφαιρούμε με ένα μαχαιράκι τα τυχόν κοτσανάκια που μπορεί να έχουν μερικά απ’αυτά.
Αν δεν έχουμε φρέσκα αμπελόφυλλα και θέλουμε να χρησιμοποιήσουμε φύλλα από βάζο κονσέρβας, τα ξεπλένουμε καλά απ’τα ζουμιά τους με κρύο νερό και τα στραγγίζουμε αρκετή ώρα.
Πλένουμε πολύ καλά όλα τα λαχανικά και ψιλοκόβουμε τα ξερά κρεμμύδια στο μπλέντερ και τα φρέσκα, σε πολύ μικρά κομμάτια ,βάζοντας και το πράσινο μέρος τους έως ένα σημείο και μέχρι εκεί που είναι αρκετά τρυφερό.
Ψιλοκόβουμε επίσης μαιντανό, άνηθο και δυόσμο και τα ανακατεύουμε .
Ξεπλένουμε στο τρυπητό με κρύο τρεχούμενο νερό το ρύζι για να φύγει το πολύ άμυλο και το στραγγίζουμε.


Σ’ένα φλυτζάνι ελαιόλαδο, σοτάρουμε τα ψιλοκομμένα ξερά κρεμμύδια και μετά από 2’ ρίχνουμε και τα φρέσκα και τα σοτάρουμε άλλα 2’.Σβήνουμε τη φωτιά , προσθέτουμε το στραγγισμένο ρύζι  κι  ανακατεύουμε ώστε να λαδωθεί πολύ καλά . Ρίχνουμε μέσα και τα μυρωδικά, 1 κουτ.του γλυκού αλάτι και πιπέρι και το χυμό από ένα λεμόνι.
Η γέμισή μας είναι έτοιμη.
Ετοιμάζουμε μια πλατιά κατσαρόλα βάζοντας στον πάτο της μερικά αμπελόφυλλα .

Παίρνουμε ένα φύλλο στην παλάμη μας με το γυαλιστερό μέρος του προς τα κάτω και τοποθετούμε μέσα του μια κουταλιά από την γέμιση. Διπλώνουμε τα πλαινά του και τυλίγουμε  το ντολμαδάκι σε ρολό ,αλλά όχι πολύ σφιχτά.
Τοποθετούμε  στο πάτο της κατσαρόλας  το ντολμαδάκι με την ένωσή του προς τα κάτω .Με τον ίδιο τρόπο ρολάρουμε και βάζουμε σε σειρές τα ντολμαδάκια πολύ κοντά το ένα στο άλλο και μέχρι να μας τελειώσει η γέμιση .
 Αν μας περισέψει λίγη απ’τη γέμιση κι έχουν τελειώσει τα φύλλα, μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε μερικά ζεματισμένα τρυφερά μαρουλόφυλλα ,τοποθετόντας τα στο πάνω μέρος φυσικά .
Ρίχνουμε ένα φλυτζάνι ελαιόλαδο από πάνω και λίγο αλατάκι και τοποθετούμε προσεκτικά ένα βαρύ πιάτο.  Ρίχνουμε στην κατσαρόλα  ζεματιστό νερό σιγά σιγά και ίσα ίσα  να τα σκεπάσει  .
Βράζουμε τα ντολμαδάκια σε σιγανή φωτιά ( κουζίνα με κλίμακα 1-9, στο 4 ) και μέχρι να σωθεί το νερό και να μείνουν με το λάδι τους , περίπου 40΄.
Τρώγονται  με τζατζίκι  ή με σκέτο γιαούρτι κι όπως  και να τα φας ,κρύα ή ζεστά ,είναι πεντανόστιμα και λαχταριστά.

15 σχόλια:

  1. Μπράβο στη μαμά σου για τα ντολμαδάκια! Επειδή έχω μικρασιάτικες καταβολές και τα κάνω και εγώ με την ίδια συνταγή πολύ νόστιμα θέλω να τονίσω ότι η γέμιση πρέπει να είναι πολύ πράσινη. Μη λυπάστε τα κρεμμύδια, μυρωδικά και οπωσδήποτε δυόσμο. Το λεμόνι στη γέμιση κρατάει το ρύζι σπυρωτό. Αν τα κάνεις γέμιση με κιμά θέλει σάλτσα αυγολέμονο (κάστερ+νερό-φωτιά-χυλός-αυγολέμονο)

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Μπράβο στη μαμά....φαίνονται υπέροχα!!!!και θα είναι υπέροχα!!!!φιλιά πολλά

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Υπέροχο φαγητό, άψογη εκτέλεση!!!
    Τα λόγια είναι περιττά!
    Καλή Εβδομάδα!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. Δεν αμφιβάλλω ότι είναι πεντανόστιμα!
    Τα ντολμαδάκια θέλουν πολλά αρωματικά και πολλά κρεμμύδια. Όπως ακριβώς τα κάνει η μανούλα σου. Μοσχομυριστά και τέλεια "συγυρισμένα".
    Να της πεις πολλά συγχαρητήρια εκ μέρους μου.

    Τις πρώτες οδηγίες για αυτό το φαγητό, Αλίκη, τις πήρα δια τηλεφώνου από τη μητέρα μου.
    Τα κάνω και εγώ έτσι με ελάχιστες μικροδιαφορές όπως την προσθήκη του μαϊντανού που πολλές φορές δεν βάζω, επειδή απλά σε κάποιους δεν αρέσει το συγκεκριμένο μυριστικό...

    Καλό σου απόγευμα και μιας και είμαι εδώ θα κάνω μερικές "βόλτες" στα πέριξ!
    Ζ.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. Σ'ευχαριστώ Ζαμπία .Μ'αυτή την συνταγή της που δημοσιοποίησα, την έκανα πολύ χαρούμενη μιάς και κέρδισε την διάκριση και το βραβείο της στο περιοδικό των συνταγών. 'Ετσι κι αλλιώς η μανούλα είναι πάντα μόνο μία και τα κάνει όλα ξεχωριστά κι όμορφα αχαχαχχααααα
    Καλό βράδυ , και πρόσεχε...αν πέσεις πάνω στο website μου, θέλω σχόλιο κριτικής για να βελτιώνομαι σιγά σιγά ;)

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  6. Αλίκη, αξίζει πολλά συγχαρητήρια για το βραβείο της!

    Έπεσα σε διάφορα πολύ ενδιαφέροντα και θα τα συζητήσουμε κάποια στιγμή...Σε κάποια μου ανοίγουν popups, τα οποία δεν βοηθούν στην εξερεύνηση. Μήπως πρέπει να το δεις;

    Και ένα τελευταίο: Ξαναρύθμισε το προφίλ σου να βγάζει το βασικό σου μαγειρικό ιστολόγιο (http://ioccalice.blogspot.com).
    Αλλιώς χάνεις επισκεψιμότητα και είναι κρίμα γιατί αξίζεις πραγματικά να προβληθείς και να γίνεις ευρύτερα γνωστή!

    Θέλω να με συγχωρέσεις που στα γράφω αυτά αλλά η πρόθεσή μου είναι καλή. Δεν θέλω να διδάξω κάποιον ή να επιβάλω άλλη άποψη, απλά πήρα το θάρρος από αυτό που έγραψες παραπάνω.

    Με ιδιαίτερη φιλική διάθεση
    Ζ.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  7. Σ'ΕΥΧΑΡΙΣΤΩ Ζαμπία για τις συμβουλές. Σου έγραψα e_mail κι ελπίζω να το διαβάσεις.
    8α προσπαθήσω να ρυθμίσω πάλι το προφίλ μου ώστε να εμφανίζει το σωστό λινκ...,με τα μπλοκς είμαι άσχετη...δε μπόρεσα ακόμη να τα καταφέρω....

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  8. Φαίνονται εξαιρετικά είμαι σίγουρος ότι θα είναι απίθανα. Το μόνο που με "χαλάει" είναι το γάντι στο χεράκι. Γιατί...;

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. To χεράκι αυτό δεν είναι της μαμάς...ούτε δικό μου, οπότε μη δίνεις σημασία σ'αυτή την λεπτομέρεια. Η συνταγή κατα τ'άλλα είναι εγγυημένη :)

      Διαγραφή
    2. πραγματι εξαιρετικα!ειχα πολυ καιρο να τα κανω διοτι ζω στο εξωτερικο και δεν βρισκω αμπελοφυλλα.τα εφτιαχναν πολλες στην οικογενεια μας,και παντα υπεροχα.τωρα οσον αφορα τα γαντια,συμφωνω με κο Τσανακα,οτι δεν υπαρχει λογος να τα φοραει κανεις,μια ποδια φτανει! και τωρα που ειπα ποδια, ενας λογος που δεν συμπαθησα ποτε την Βεφα Αλεξιαδου,αν και μαγειρευε σχετικα καλα,ηταν η αψεγαδιαστη εμφανιση της μαγειρισσας "σταρ",μονο που της ελειπε η ποδια!

      Διαγραφή
  9. Εκανα για πρώτη φορά προχθές και έγιναν τέλεια!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Μπράβο Δεσποινάκι :) , τώρα που έκανες την αρχή.........είμαι βεβαία ότι θα τα κάνεις κάθε φορά που θα βρίσκεις τρυφερά φυλλαράκια :) Εγώ μάζεψα φύλλα και τα έβαλα στο ψυγείο για να έχω γιατί τα φύλλα του Μαίου είναι και τα καλύτερα. Kaλοφάγωτα λοιπόν !

      Διαγραφή