Τετάρτη, 1 Φεβρουαρίου 2012

Πατάτες με διάφορα τυριά στο φούρνο


Υλικά
--------
1.200 γρ. πατάτες ( 4-5 μεγάλες )
250 γρ. κρέμα γάλακτος
2 σκελίδες σκόρδο λυωμένο
100 γρ. μαργαρίνη
1 αυγό
600 γρ. γάλα
3 κούπες τριμμένα τυριά διάφορα ( φέτα, κίτρινο,παρμεζάνα κλπ)
4 φέτες ζαμπόν κομμένο σε κυβάκια ή φέτες γαλοπούλας
Αλάτι, πιπέρι, λίγο μοσχοκάρυδο τριμμένο
1 κύβο knorr διαλυμένο  σε λίγο ζεστό νερό
και λίγη φρυγανιά

Εκτέλεση
 -------------
Καθαρίζουμε τις πατάτες και τις κόβουμε σε φέτες ενός εκατοστού . Ρίχνουμε μέσα στο σκεύος που έχουμε τις πατάτες το αλάτι, το πιπέρι και το σκόρδο και τον διαλυμένο  κύβο  knorr κι ανακατεύουμε πολύ καλά.
Αλείφουμε ένα πυρέξ με την μαργαρίνη και πασπαλίζουμε τον πάτο του με λίγη φρυγανιά
Τοποθετούμε μια στρώση πατάτες προσέχοντας να καλύπτουμε τα κενά της στρώσης.
Ρίχνουμε τα τριμμένα τυριά για να καλύψουν καλά τις πατάτες της πρώτης στρώσης και βάζουμε και λίγα απ’τα κομμάτια του ζαμπόν.
Συνεχίζουμε με τη δεύτερη στρώση από πατάτες κατά τον ίδιο τρόπο και μέχρι να τελειώσουν τα υλικά μας, αφού έχουμε κρατήσει λίγο τυρί για το τέλος.
Αναμειγνύουμε το γάλα, την κρέμα γάλακτος και το αυγό και ρίχνουμε το μείγμα στο ταψάκι , πασπαλίζοντας με λίγο τυρί από πάνω και το υπόλοιπο  βούτυρο .

Ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο για 45΄ περίπου στους 180 c
Σκεπάζουμε για τα πρώτα 30' το ταψάκι με ένα αλουμίνοχαρτο.
Για τα τελευταία 15' αφαιρούμε το αλουμινόχαρτο για να πετύχουμε το χρυσοκίτρινο χρώμα στις πατάτες .

'Οταν βγάλουμε το φαγητό απ'το φούρνο, το αφήνουμε μερικά λεπτά να ηρεμήσει και το σερβίρουμε με την πλατιά κουτάλα.
Είναι ένα άψογο συνοδευτικό για τους κεφτέδες ( ετικέτες -φαγητά με κιμά)

Προσέχουμε ώστε το ταψάκι να είναι αρκετά μεγάλο, ώστε όταν τοποθετήσουμε όλα τα υλικά να ΄χει περιθώριο μερικών εκατοστών στο πάνω μέρος του, ώστε όταν αρχίσει να ψήνεται το φαγητό, να έχει χώρο για τον βρασμό των υγρών και να μη ξεχειλίζουν απ’το σκεύος.
Μπορούμε να κάνουμε την ίδια συνταγή με πατάτες που έχουμε από πριν τηγανίσει με λίγο λάδι και με τη διαφορά ότι αφαιρούμε το γάλα και βάζουμε μόνο τη κρέμα γάλακτος για το ψήσιμο στο φούρνο.
Επίσης μπορούμε να προσθέσουμε μπέικον τσιγαρισμένο μέσα στις στρώσεις των τυριών , και μανιτάρια σοταρισμένα με λίγο βούτυρο.


Καλή όρεξη! :-)

2 σχόλια: