Σάββατο 14 Ιανουαρίου 2012

H Πρασόπιτα της Αλίκης








Υλικά για την ζύμη
---------------------------
1 κιλό αλεύρι
1 κοφτό κουτ.γλ. αλάτι
3 κουταλ.σούπας ξύδι
1 φλιτζανάκι του ελλ.καφέ ελαιόλαδο
1 ποτήρι νερό

Υλικά για τη γέμιση της πρασόπιτας και το άλειμμα:
--------------------------------------------------------------------------
1 κιλό πράσα
4 αυγά ( 3 για την γέμιση κι 1 για το άλειμμα)
 ½ κιλό φέτα
Αλάτι και πιπέρι μαύρο
250 γρ.ελαιόλαδο συνολικά για ολόκληρη την πίτα. ( αν θέλουμε  αφαιρούμε λίγη ποσότητα απ’ τα γραμμάρια αυτά και προσθέτουμε μαργαρίνη ή άλλο βούτυρο και το αποτέλεσμα είναι εξίσου ωραίο  ).

Μερικές φορές προσθέτω στην γέμιση και 1 φλιτζάνι ψιλοκομμένο άνηθο .

Μπορούμε να ετοιμάσουμε τα πράσα κι απ’ την προηγούμενη μέρα για να γίνει πιο εύκολα η πίτα και να έχουμε μόνο το άνοιγμα των φύλλων τη μέρα που θέλουμε να την ψήσουμε.

Εκτέλεση της ζύμης
------------------------------
Αδειάζουμε  1 ποτήρι νερό σε ένα μικρό μπολάκι και προσθέτουμε το αλάτι, το ξύδι και το ελαιόλαδο και τ’ανακατεύουμε καλά.
Σ’ένα μεγαλύτερο σκεύος έχουμε το αλεύρι, απ’το οποίο κρατάμε λίγο στην άκρη για το άνοιγμα των φύλλων και στο υπόλοιπο ρίχνουμε το μείγμα του νερού, ενσωματώνοντας τα υγρά με το αλεύρι .
Αν δούμε ότι  κολλάει στα χέρια μας η ζύμη καθώς θα ζυμώνουμε τα υλικά ,μπορούμε να ρίξουμε επάνω τους λίγο αλεύρι και να τα τρίψουμε , συνεχίζοντας έτσι το ζύμωμα ευκολότερα. ‘Όταν η ζύμη μας γίνει απαλή και ομοιογενής ,την χωρίζουμε σε 10 μικρά μπαλάκια , τα δουλεύουμε ένα- ένα ζυμώνοντάς τα λίγο και τα τοποθετούμε σε ρηχό σκεύος ή δίσκο , το ένα δίπλα στο άλλο ( έτσι θα τα παίρνουμε εύκολα και δεν θα είναι κολλημένα )
Τα σκεπάζουμε με μεμβράνη και τ’αφήνουμε  να ξεκουραστούν για 40’-60’

Εν τω μεταξύ μπορούμε να ετοιμάσουμε τη γέμιση….αν δεν την έχουμε έτοιμη απ’την προηγούμενη μέρα.

Εκτέλεση της γέμισης
-------------------------------
Κόβουμε τα πράσα μέχρι το πράσινο μέρος τους ,το οποίο πετάμε γιατί είναι σκληρό και τα υπόλοιπα πράσα τα ψιλοκόβουμε πάνω στο ξύλο  και τα ρίχνουμε μέσα σε μια κατσαρόλα ή σ’ένα  βαθύ τηγάνι , μαζί με 3-4 κουταλιές  λάδι και λίγο αλατάκι κι αρχίζουμε να σοτάρουμε σε χαμηλή φωτιά , μέχρι να μαραθούν και να ρίξουν τα υγρά τους, έχοντας τη προσοχή μας εκεί κι ανακατεύοντας αν χρειάζεται που και που .
’Όταν ρίξουν τα υγρά τους τα πράσα, βράζουν μ’ αυτά ( αν δούμε ότι δε ρίξουν αρκετά υγρά και κολλάνε από κάτω, μπορούμε να ρίξουμε λίγο νεράκι για να τα βοηθήσουμε , με την προϋπόθεση ότι πρέπει να περιμένουμε να τ’ απορροφήσουν,  εξατμίζοντάς τα στη σιγανή φωτιά καθώς θα βράζουν )
 ‘Οταν διαπιστώσουμε ότι μαλάκωσαν και τρώγονται κι αφού δούμε ότι δεν έχουν ζουμιά  , τα αποσύρουμε απ’ τη φωτιά και τα’ αφήνουμε να κρυώσουν λίγο .
Μετά προσθέτουμε τα 3 αυγά ολόκληρα και το τριμμένο μισόκιλο φέτας και τα ανακατεύουμε ώστε να γίνει μια καλή μείξη όλων των υλικών, προσθέτοντας και το μαύρο πιπέρι.

Άνοιγμα φύλλων :
--------------------------
 Αλείφουμε με λάδι και  με το πινέλο ένα μεγάλο ταψί ,γύρω –γύρω και στα τειχώματά του και παίρνουμε ένα μπαλάκι ζύμης , σκεπάζοντας καλά τα υπόλοιπα.
Το ζυμάρι μας επειδή έχει ξεκουραστεί είναι πολύ εύπλαστο !!!!!!!!

Αλευρώνουμε την επιφάνεια εργασίας και προσπαθούμε να κάνουμε επίπεδο το ζυμαράκι  με τον πλάστη ,πατώντας το στο κέντρο και σέρνοντας τον πλάστη πάνω-κάτω και δεξία-αριστερά, βοηθώντας πάντα το άνοιγμα με ελάχιστο αλευράκι. Αυτό το επαναλαμβάνουμε έως ώτου το φύλλο πάρει το μέγεθος ένος μεγάλου πιάτου ,ίσως και μεγαλύτερο  και μετά συνεχίζουμε σηκώνοντάς το επάνω και
τραβώντας αριστερά και δεξιά το φύλλο ή πιάνοντάς το με τα χέρια και τραβώντας το απαλά απ’τις άκρες ( δεν μας πειράζει αν ανοίξει τρυπούλες ,θα καλυφθούν με το επόμενο φύλλο όταν πέσει στο ταψί   ).
Η προσπάθεια μας είναι να ανοίξουμε το φύλλο  στο μέγεθος του ταψιού.

Βάζουμε στο λαδωμένο ταψί το πρώτο φύλλο και συνεχίζουμε με τα επόμενα, στρώνοντας τέσσερα λαδωμένα φύλλα κάτω.
‘Επειτα, ρίχνουμε απαλά κι ομοιόμορφα με τα χέρια μας τη μισή γέμιση σ’ολόκληρη την επιφάνεια της πίτας ,(και λέω με τα χέρια μας γιατί πρέπει να την ρίχνουμε λίγη λίγη σ’όλη την επιφάνεια των φύλλων κι όχι όλη μαζί στο κέντρο με τη μία,  για να μην πιέσει τα φύλλα από κάτω με το βάρος της ,κάνοντας τα να κολλήσουν ).
Ανοίγουμε άλλα δύο φύλλα,  τα στρώνουμε πάνω στην πίτα και προσθέτουμε το υπόλοιπο μισό της γέμισης με τον ίδιο τρόπο .
Ολοκληρώνουμε την πίτα προσθέτοντας άλλα τέσσερα φύλλα από πάνω και  την κόβουμε σε τετράγωνα κομμάτια με κοφτερό μαχαίρι.


Για το τέλος ετοιμάζουμε  σ’ ένα μπολάκι ένα κρόκο αυγού με 2 κουταλιές νερό και λίγο λάδι , τ’ ανακατεύουμε όλα καλά και τα αλείφουμε με το πινέλο στην κομμένη πίτα.

Ψήνουμε για μια ώρα περίπου στους 200 βαθμούς C  και προσέχουμε μετά τη μισή ώρα ψησίματος, το χρώμα του τελευταίου φύλλου. Αν είναι ωραίο και θέλουμε να το κρατήσουμε έτσι , σκεπάζουμε την πίτα με ένα ασημόχαρτο ή λαδόκολλα για να μη καεί περισσότερο. Ελέγχουμε και το κάτω μέρος της πίτας, με μια σπάτουλα.

Καλή επιτυχία και καλή όρεξη!





Χρόνος εκτέλεσης: 90
Μερίδες: 22-24



Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου