Παρασκευή 5 Φεβρουαρίου 2021

Καρβελάκι σταρένιο στην γάστρα




Υλικά
-------------
700 γραμμ .αλεύρι δυνατό για ψωμί, ή ''το ζυμωτό''
1 κουτ.γλυκού γεμάτη ,ξερή μαγιά 
2 κουτ.σούπας ελαιόλαδο
1,1/2 κουτ.γλυκ. γεμάτη, αλάτι
1 μικρή πρέζα ζάχαρη ή 1 μικρή κουτ.γλ.μέλι
500 ml χλιαρό νερό

Εκτέλεση
----------------
Σε ένα βαθύ μπολ βάζουμε το αλεύρι και το ανακατεύουμε με τη μαγιά, το αλάτι και τη ζάχαρη.
Στο χλιαρό νεράκι προσθέτουμε το λάδι και το ρίχνουμε στο μείγμα του αλευριού ανακατεύοντας καλά  με ένα κουτάλι και με κυκλικές κινήσεις,μέχρι να απορροφηθεί τελείως το αλεύρι και να έχουμε ένα ζυμαράκι .  Λαδώνουμε το χέρι μας και  μαζεύουμε το ζυμάρι απ'τα τοιχώματα του μπολ.
Σταυρώνουμε το ζυμαράκι με τη χούφτα μας και το
σκεπάζουμε με μεμβράνη πολύ καλά .
 Αφήνουμε τη ζύμη σκεπασμένη με πετσέτα στον πάγκο μας  για πολλές ώρες.
Καλό είναι να φτιάξουμε τη ζύμη από βραδίς και να ψήσουμε το ψωμί την άλλη μέρα το μεσημέρι .
Πάνω κάτω περίπου 13-15 ώρες μετά .
'Οταν περάσουν οι ώρες και θέλουμε να ψήσουμε το καρβελάκι μας, αλευρώνουμε τον πάγκο μας και αναποδογυρίζουμε τη ζύμη επάνω στην αλευρωμένη επιφάνεια προσπαθώντας να το συμμαζέψουμε ολόγυρα ξεκολώντας το με αλευρωμένα χέρια . Το πατάμε απλώνοντάς το στο πάγκο και σπάμε με τα δάκτυλα τις φούσκες που έχουν δημιουργηθεί , όσο το δυνατόν τις περισσότερες. Αναδιπλώνουμε τη ζύμη σαν φάκελλο, αριστερά, δεξιά και πάνω κάτω και βάζουμε τις ενώσεις της στην κάτω πλευρά και από  πάνω ρίχνουμε  λίγο αλευράκι .Σκεπάζουμε με μεμβράνη και  πετσετούλα. Αφήνουμε τη ζύμη να ξεκουραστεί για μισή ώρα περίπου και ανάβουμε το φούρνο στους 250ο Κ με αντιστάσεις πάνω-κάτω και τοποθετούμε μέσα τη γάστρα μας άδεια ,για να κάψει.
Χρησιμοποίησα την απλή γάστρα γιατί δεν είχα πήλινη με καπάκι ή μαντεμένια με καπάκι, αλλά τελικά ψήθηκε το ψωμάκι μιά χαρά. Σίγουρα με τις άλλες γάστρες θα γίνει πολύ καλύτερο εμφανισιακά.
Προσθέτουμε μιά αντικολλητική κόλλα στη καυτή γάστρα μας και βάζουμε το ψωμάκι μας να ψηθεί αναποδογυρίζοντάς το στην κόλλα επάνω για να έχει τις ενώσεις της η ζύμη προς τα επάνω.
Σκεπάζουμε με το καπάκι και ψήνουμε για 35' .
Ανοίγουμε το φούρνο μετά τα 35' και αφαιρούμε το καπάκι, συνεχίζοντας το ψήσιμο για άλλα 15' .
'Οταν το βγάλουμε απ'το φούρνο το βάζουμε πάνω σε σχάρα για να κρυώσει ή ανάποδα σε πετσετούλα. Μετά από 15' περίπου το κόβουμε και μπορούμε να το απολαύσουμε με οτιδήποτε μας κάνει όρεξη εκείνη την ώρα. Εγώ το δοκίμασα με βούτυρο και μέλι 😆😃😄😄😄😄κατ'αρχάς....




 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου