Υλικά
--------
'Ενα κοτόπουλο 1700 γραμμ. περίπου
3 κιλά πατάτες
10 ώριμες ντομάτες μέτριες
1 μάτσο βασιλικό
300 γραμμ. καπνιστό τυρί ρεγκάτο ή κεφαλογραβιέρα Αμφιλοχίας
3 κουταλιές σούπας αλεύρι
Λίγο λάδι, αλάτι και πιπέρι
10 μεγάλες σκελίδες σκόρδου
Εκτέλεση
------------
Πλένουμε καλά το κοτόπουλο και το αλατοπιπερώνουμε μέσα κι έξω
Βράζουμε τις πατάτες σε αλατισμένο νερό και όπως είναι ζεστές τις πολοτοποιούμε , προσθέτουμε αλάτι και πιπέρι , καθώς και το αλεύρι .Ανακατεύουμε καλά τον πολτό της πατάτας και τον στρώνουμε σ'ένα ταψί . Δημιουργούμε με τα χέρια μας ή με ένα πλατύ μαχαίρι ένα ορθογώνιο σχήμα με τον πουρέ μας και τον χωρίζουμε περίπου σε 12 κομμάτια. Πλάθουμε καλά τα νιόκι και βάζουμε μέσα τους ένα κομμάτι απ'το καπνιστό τυρί. Τα αφήνουμε έτσι στρογγυλά και τα βάζουμε σε ταψί στρωμένο με αντικολλητικό χαρτί.
Σε ταψί του φούρνου κόβουμε τις ντομάτες στα τέσσερα ή στα δύο αν είναι μικρές και τις αλατοπιπερώνουμε. Ρίχνουμε επάνω τους τις σκελίδες σκόρδου ακαθάριστα και τον βασιλικό σε χοντρά κομμάτια και προσθέτουμε λίγο λάδι.
Βουτάμε το κοτόπουλο στα ζουμιά απ'τις ντομάτες και το λάδι και βάζουμε στο εσωτερικό του κλαδάκια βασιλικού. Τοποθετούμε το κοτόπουλο στην πάνω σχάρα του φούρνου και από κάτω ακριβώς το ταψί με τις ντομάτες.
Τέλος βάζουμε στο κάτω μέρος του φούρνου τα νιόκι και ψήνουμε για 1 1/2 ώρα περίπου στους 180 βαθμούς κελσίου και μόνο με αέρα.
Προσέχουμε κατά την διάρκεια του ψησίματος μήπως χρειαστεί να γυρίσουμε το κοτόπουλο.
Σερβίρουμε στο πιάτο κομμάτια κοτόπουλου, ντομάτες και νιόκι και περιλούομε με δυό κουταλιές απ'το ταψί με τις ντομάτες. Προσθέτουμε στο τέλος δύο φυλλαράκια βασιλικού και δυό σκελίδες σκόρδου ,αφού προήγουμένως τα ξεφρουδίσουμε .
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου