Σάββατο 14 Μαΐου 2022

Κότσια χοιρινά με μαύρη μπύρα !


Την συνταγή μου την έδωσε ο Ρήγας ο Διαμαντής ,απ'το Παλαιοχώρι της Ορεινής Χαλκιδικής  κι είπα να την δοκιμάσω. Πραγματικά είναι θαυμάσια και δίνει μιά ιδιαίτερη γεύση στα κότσια.


Υλικά για δύο μεγάλα κότσια  χοιρινά ( 1000-1200 γρμ. το καθένα)

Υλικά για την Μαρινάδα

-------------------------------

Ελαιόλαδο, 1 ,1/2 κουτάκι μαύρη μπύρα, 2 κρεμμύδια κομμένα σε φέτες, δυό κλαδάκια δενδρολίβανο, 6 σκελίδες σκόρδο ( 3 σκελίδες ψιλοκομμένες και 3 ολόκληρες), 1 κουταλιά σούπας θυμάρι τριμμένο, 1 κουταλιά σούπας ρίγανη τριμμένη, 1 κουτ.σούπας πάπρικα γλυκιά, αλάτι και φρεσκοτριμμένο μαυροπίπερο.

Εκτέλεση

------------
 Πλένουμε πολύ καλά τα κότσια και τα στραγγίζουμε σκουπίζοντάς τα με πετσετούλα ή χαρτί κουζίνας.

Χαράζουμε με κοφτερό μαχαίρι σε μερικές μεριές για να εισχωρήσουν ευκολότερα τα μυρωδικά της μαρινάδας .

Σε ένα μεγάλο γυάλινο μπωλ,  βάζουμε το σκόρδο, θυμάρι, δενδρολίβανο, ρίγανη και πάπρικα και ανακατεύουμε καλά. Τρίβουμε τα κότσια με το μείγμα αυτό ολόγυρα και προσέχουμε ώστε να εισχωρήσει και λίγο μέσα στις χαρακιές του κρέατος. Στο ίδιο μπωλ ξανατοποθετούμε τα κότσια και προσθέτουμε τα κρεμμύδια .Περιχύνουμε με την μπύρα το κρέας και το αφήνουμε στο ψυγείο σκεπασμένο ολόκληρη τη νύχτα.

Την επόμενη μέρα μεταφέρουμε τα κότσια στο ταψί και προσθέτουμε το μισό απ'το υγρό της μαρινάδας, το λάδι και το ανάλογο αλατοπίπερο.

Ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στους 180ο για 2, 1/2 ώρες περίπου και μέχρι να ροδοκοκκινίσουν.

Κατά την διάρκεια του ψησίματος γυρίζουμε τα κότσια 3-4 φορές και τα βρέχουμε με το ζουμάκι του ταψιού και την υπόλοιπη μαρινάδα.

-----------------------------------------------

Mιά δική μου συνταγή, λίγο διαφορετική , για κότσια στη γάστρα με μπύρα και μουστάρδα, είναι η ακόλουθη. Εγγυημένη κι αυτή για ένα πολύ νόστιμο φαγητό.

http://ioccalice.blogspot.com/2014/01/blog-post_20.html




Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου