Πέμπτη 26 Ιανουαρίου 2012

Κοτόσουπα






Υλικά
 --------
 1 κοτόπουλο 1 ½ κιλό περίπου
2 καρότα
1 πατάτα μέτρια
1 κρεμμύδι ξερό
1 κύβο knorr
Αλάτι και πιπέρι
½ φλυτζανάκι του καφέ ρύζι καρολίνα
2 κουταλιές της σούπας βούτυρο ( φρέσκο ή μαργαρίνη)

Αυγολέμονο
-----------------
1 αυγό
2 λεμόνια



Εκτέλεση
 ------------
 Πλένουμε καλά το κοτόπουλο και  τρίβουμε το εσωτερικό του   με χυμό λεμονιού.
Βάζουμε σε βαθιά κατσαρόλα  1,5 λίτρο νερό , τοποθετούμε μέσα το κοτόπουλο και πριν αρχίσει να βράζει το νερό,αφαιρούμε τους αφρούς που θα  δημιουργηθούν  στην επιφάνεια του  ,με μια κουτάλα.
Κόβουμε το καρότο, την πατάτα και το κρεμμύδι σε μικρά κομμάτια  και τα  προσθέτουμε στην κατσαρόλα με το κοτόπουλο , ρίχνοντας επίσης τον κύβο knorr, αλάτι και πιπέρι.
Βράζουμε το κοτόπουλο για μισή ώρα (μέχρι να δούμε ότι φεύγει το κρέας απ’το κόκκαλό του) και το αφαιρούμε προσεχτικά απ’την κατσαρόλα ,ώστε να μη διαλυθεί κι αφήσει στη σούπα μας κομμάτια του.
Το τοποθετούμε σε ένα δίσκο και το αφήνουμε να κρυώσει λίγο. Αφαιρούμε κόκκαλα και πέτσα ,τα πετάμε και κόβουμε το κρέας του σε μικρά κομμάτια. Τα ρίχνουμε μέσα στη σούπα και βράζουμε άλλα 15’-20' σε σιγανή φωτιά, προσθέτοντας το ρύζι και το βούτυρο κι ανακατεύοντας τη σούπα  μερικές φορές.Δοκιμάζουμε το ρύζι κι αν δούμε ότι έχει βράσει καλά, κλείνουμε τη φωτιά .

 Φτιάχνουμε το αυγολέμονο. ( προεραιτικό)
 
Χτυπάμε το ασπράδι του αυγού σε μαρέγκα, ρίχνουμε τον κρόκο και μετά σιγά- σιγα τον χυμό του λεμονιού, προσθέτοντας ζουμί απ’τη σούπα με μια βαθιά κουτάλα ( 2 κουτάλες είναι ότι πρέπει για να ζεστάνουμε το αυγολέμονο ώστε να μην κόψει) .
Στη συνέχεια ρίχνουμε αυτό το μείγμα στην κατσαρόλα κι ανακατεύουμε τη σούπα μας  που είναι έτοιμη .

Σερβίρεται ζεστή με φρεσκοκομμένο μαύρο πιπέρι ή μπούκοβο.
‘Ένα κομμάτι φέτα τυρί τρυμμένο μέσα στο πιάτο , την κάνει ακόμα πιο πλούσια και χορταστική. Αν προσθέσετε δε και μερικές τηγανιτές πατάτες......εεε τότε γίνεται μιά ''κόλαση'' νοστιμιάς :)

Καλή όρεξη λοιπόν !

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου