Παρασκευή 20 Ιανουαρίου 2012

Γαλακτομπούρεκο με άρωμα πορτοκαλιού







 Υλικά
---------
 ½ κιλό φύλλα κρούστας για μπακλαβά
200 γραμ. φρέσκο βούτυρο αγελαδινό( 100γρ. για την κρέμα κι 100 γρ.για το άλειμμα των φύλλων)
2 λίτρα φρέσκο γάλα
100 γρ. σιμιγδάλι ψιλό
100 γρ. σιμιγδάλι χοντρό
2 βανίλιες
1/2φλυτζάνι  ζάχαρη
5 αυγά
Ξύσμα από ένα πορτοκάλι

Σιρόπι
---------
 700 γραμ. ζάχαρη
½ λίτρο νερό και 2 κουταλιές χυμό λεμονιού
Φλούδα  από μισό λεμόνι και κανέλλα ξυλαράκι

Εκτέλεση
 ------------
Χτυπάμε σε μιά λεκανίτσα με το σύρμα τ’αυγά και ρίχνουμε μέσα σ’αυτά το σιμιγδάλι και τις βανίλιες.
Ζεσταίνουμε το γάλα σε μια κατσαρόλα και ρίχνουμε τη ζάχαρη, ανακατεύοντας πολύ καλά για να διαλυθεί και προσθέτουμε το ξύσμα του πορτοκαλιού.
Παίρνουμε απ’το ζεστό γάλα δυό –τρείς κουτάλες ( 2 φλυτζάνια περίπου) και τις ρίχνουμε σιγά σιγά μέσα στο μείγμα των αυγών για να ζεσταθεί και μετά το ανακατεύουμε με το υπόλοιπο γάλα στην κατσαρόλα και βράζουμε τη κρέμα μέχρι να δέσει για λίγα λεπτά και σε μέτρια φωτιά.
 Βγάζουμε την κατσαρόλα απ’τη φωτιά και ρίχνουμε μέσα το βούτυρο ανακατεύοντας.

Λιώνουμε  το υπόλοιπο βούτυρο και βουτυρώνουμε ένα στενόμακρο ταψάκι (36 εκατ) .

Κρατάμε απ’τα φύλλα 5  για να σκεπάσουμε το γλυκό.

Στρώνουμε τα  υπόλοιπα φύλλα ,βουτυρωμένα ένα ένα , κι αφήνουμε  τις άκρες τους να προεξέχουν απ’το ταψάκι.
Ρίχνουμε την κρέμα μέσα στα μισά φύλλα και γυρίζουμε τις άκρες που προεξέχουν προς τα μέσα σκεπάζοντας την κρέμα κι όπου φτάνουν.
Στρώνουμε εν συνεχεία τα  5  φύλλα με τον ίδιο τρόπο από πάνω και βάζουμε προσεκτικά και με τα δάκτυλά μας τις άκρες μέσα ώστε να καλύψουν το γλυκό και να το τυλίξουν στα τειχώματα του ταψιού.
Χαράζουμε το γλυκό σε κομμάτια μ’ένα κοφτερό μαχαίρι , το αλείφουμε με βούτυρο και το ραντίζουμε με ελάχιστο  νεράκι .
Ψήνουμε στους 180 C  για 1 ώρα ( στις αντιστάσεις καλύτερα )κι έχουμε το νου μας για να το χρώμα του πάνω μέρους μήπως και χρειαστεί λίγο μετά τα ¾ της ώρας να βάλουμε ασημόχαρτο για να κρατήσουμε το επιθυμητό χρυσοκίτρινο χρώμα .
Αφήνουμε το γλυκό να κρυώσει πολύ καλά κι ετοιμάζουμε το σιρόπι.

Βάζουμε το νερό, τη ζάχαρη και το λεμόνι να βράσουν ,ανακατεύοντας τα στην αρχή για να λυώσει η ζάχαρη και προσθέτοντας το ξυλάκι της κανέλας.
Μόλις αρχίσει να βράζει το σιρόπι, μετράμε 8’ έχοντας μέτρια φωτιά . Το σιρόπι μας είναι έτοιμο.
Σιροπιάζουμε το κρύο γαλακτομπούρεκο με το ζεστό σιρόπι .

1 σχόλιο: