Σάββατο 14 Ιανουαρίου 2012

Μουσακάς






Υλικά
---------
½ κιλό κιμά μοσχαρίσιο
4 μεγάλες μελιτζάνες
5 πατάτες μεγάλες
3 κολοκυθάκια
1 ματσάκι μαϊντανό
4 ώριμες ντομάτες ψιλοκομμένες
2 φλιτζάνια καλαμποκέλαιο για το τηγάνισμα
1 φλιτζάνι ελαιόλαδο για το σοτάρισμα του κιμά
1 μεγάλο κρεμμύδι ξερό
3 σκελίδες σκόρδο
3 φάκελλα έτοιμης μπεσαμέλ
1 ½ λίτρο γάλα
2 φλιτζάνια τριμμένα κίτρινα τυριά
3 κουταλιές τριμμένης φρυγανιάς
Αλάτι και πιπέρι μαύρο

Εκτέλεση
--------------.
Πλένουμε και καθαρίζουμε όλα τα λαχανικά.
Κόβουμε σε φέτες ( ενός εκατοστού πάχος, δηλαδή αρκετά χοντρά )τις μελιτζάνες, τις πατάτες και τα κολοκύθια  και τα τηγανίζουμε σε μπόλικο καλαμποκέλαιο , βάζοντάς τα μετά σε απορροφητικό χαρτί κουζίνας, η’ όρθια όλα κι ολόγυρα στα τοιχώματα ενός τρυπητού για να στραγγίσουν τα περιττά λάδια.
Το τηγάνισμα μπορεί να γίνει κι απ’ την προηγούμενη μέρα για να στραγγίσουν καλά τα λάδια και να είναι πιο εύκολο το φαγητό την επομένη μέρα όταν θα θέλουμε να το αποτελειώσουμε και να το ψήσουμε.

Σε ένα βαθύ τηγάνι βάζουμε το ελαιόλαδο με το τριμμένο κρεμμύδι και σκόρδο και σοτάρουμε μέχρι να ροδίσουν και να βγάζουν τ’ αρώματά τους .
Προσθέτουμε τον κιμά και με μια  σπάτουλα, τον πατάμε και τον ανακατεύουμε καλά με τα κρεμμύδια  προσέχοντας να διαλύσουμε τελείως όλους τους σβώλους του κιμά , ώστε να γίνει ένα μείγμα ομοιογενές.
Ρίχνουμε τις ώριμες και ψιλοκομμένες ντομάτες ,καθώς και τον μαϊντανό και βράζουμε για 15’
Η σάλτσα είναι έτοιμη όταν απορροφήσει σχεδόν όλα τα υγρά της. Αν έχει και λίγο ζουμάκι δε πειράζει .

Λαδώνουμε ένα μεγάλο ταψί και ρίχνουμε τη φρυγανιά για να πάει σ’ όλα τα σημεία ( όπως κάνουμε και με το παστίτσιο ) .
Στρώνουμε τις φέτες των τηγανισμένων λαχανικών, ξεκινώντας πάντα απ’ τις πατάτες και ακολούθως μελιτζάνες και κολοκύθια και βάζοντας τις μισές ποσότητες απ’ τα λαχανικά.
Προσθέτουμε σ’ αυτή τη φάση τα κίτρινα τυριά ( 1 φλιτζάνι ) , και ακολούθως ρίχνουμε επάνω τη γέμιση του κιμά  και το υπόλοιπο 1 φλιτζάνι κίτρινο τυρί.
Σκεπάζουμε με τα υπόλοιπα τηγανισμένα λαχανικά και την έτοιμη μπεσαμέλ .

ΠΡΟΣΟΧΗ. Το ταψί δεν πρέπει να είναι ξεχειλισμένο με την μπεσαμέλ και γενικά με τις στρώσεις των λαχανικών. Πρέπει να έχει 2 πόντους κενό περιθώριο στο επάνω μέρος , γιατί καθώς θα βράζει ο μουσακάς μέσα στον φούρνο, ενδέχεται να ξεχειλίσουν τα ζουμιά του φαγητού και να λερωθεί η ηλεκτ. κουζίνα μας .

Το γάλα θα το χρειαστούμε για να χτυπήσουμε τη σκόνη της μπεσαμέλ ,χρησιμοποιώντας ένα  σύρμα .

Ψήνουμε στους 220Κ για μια ώρα και φυσικά μετά την ½ ώρα πάντα προσέχουμε την επιφάνεια της μπεσαμέλ, γιατί ενδέχεται να χρειαστεί να σκεπάσουμε το μουσακά με ένα αλουμινόχαρτο για να κρατήσει η κρέμα το χρυσοκίτρινο χρώμα της.


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου