Κυριακή 15 Ιανουαρίου 2012

Κρέας κοκκινιστό με μακαρόνια


Υλικά
--------
½ κιλό μακαρόνια ( μακριά, κοφτά κλπ)
1 κιλό κρέας μοσχαράκι, κομμένο  σε μερίδες ( καλύτερο μέρος είναι η σπάλα η’ το νουά)
2 κουτιά pummaro ντομάτα συμπυκνωμένη  σε χάρτινη συσκευασία 200 γρ.
1 φλυτζάνι Ελαιόλαδο, αλάτι ,πιπέρι , βασιλικό, ζάχαρη και λίγο τριμμένο μοσχοκάρυδο.
1 κρεμμύδι μέτριο και κομμένο στο μπλέντερ
5 σκελίδες σκόρδο ( 3 στο κρέας και 2 για τα μακαρόνια)
200 γρ. νερό

Εκτέλεση
-------------
Γεμίζουμε μια κατσαρόλα με νερό ως τα ¾  της (χωρητικότητας 24πον.)  και όταν αρχίζει να κοχλάζει το νερό ,ρίχνουμε μέσα μια κουταλιά της σούπας ελαιόλαδο και αλάτι και μετά τα μακαρόνια. Ανακατεύουμε που και πού και σε μερικά λεπτά αφού διαπιστώσουμε ότι τρώγονται, τα σουρώνουμε και τα περιχύνουμε με κρύο νερό μέσα στο τρυπητό .
Στην κατσαρόλα βάζουμε λίγο(1/3 του φλυτζανιού) λάδι και 2 σκελίδες σκόρδο ψιλοκομμένο και τα τσιγαρίζουμε ελαφρά για ένα λεπτό περίπου και εκεί μέσα ρίχνουμε τα μακαρόνια τα στραγγισμένα και ανακατεύουμε πολύ καλά.
Σκεπάζουμε με πετσέτα κουζίνας και ετοιμάζουμε το κρέας.

Κοκκινιστό κρέας ετοιμασία
-----------------------------------
Το κρέας το ψήνουμε σε χύτρα για γρήγορο αποτέλεσμα.
Βάζουμε λοιπόν στη χύτρα το υπόλοιπο λάδι(2/3 φλυτζ.) και προσθέτουμε το κρεμμύδι και τις 3 σκελίδες σκόρδου , ψιλοκομμένα και τα τσιγαρίζουμε ελάχιστα. Προσθέτουμε τα κομμάτια του κρέατος και με μια σπάτουλα ανακατεύουμε καλά και προσέχουμε να τσιγαριστούν τα κομμάτια καλά ολόγυρα και να θωρακιστούν ,χωρίς να καεί το κρεμμύδι που είναι μέσα. Ανακατεύουμε συχνά .
Ρίχνουμε μέσα μετά τους τοματοχυμούς και 200 γρ. νερό , το αλατοπίπερο , το βασιλικό ,τη σκόνη  του μοσχοκάρυδου  ( μισό κοφτό κουταλάκι  του γλυκού) και μια κουταλιά μικρή ζάχαρη.
Κλείνουμε τη χύτρα και βράζουμε το κρέας περίπου ¾ της ώρας  ( μετράμε το χρόνο αφού σφυρίξει η χύτρα  και φυσικά αφού έχουμε χαμηλώσει πολύ τη φωτιά.)
Το κρέας θα βράζει κυρίως με τη σάλτσα ντομάτας για να βγάλει τη νοστιμιά του πάνω σ’ αυτήν και δεν έχει πολλά υγρά η χύτρα την ώρα του βρασμού, οπότε η φωτιά πρέπει να είναι χαμηλή, για να γίνει σωστός ο βρασμός του κρέατος.
Οπωσδήποτε πρέπει να είναι μαλακό το κομμάτι του κρέατος για να γίνει σωστό το κοκκινιστό.

Αν δεν έχουμε μαλακό κομμάτι μοσχαριού , μπορούμε να πάρουμε οτιδήποτε άλλο και να το βράσουμε πρώτα σκέτο με λίγο αλάτι και μετά να το βάλουμε μέσα στο κρεμμύδι , να το τσιγαρίσουμε και να προσθέσουμε την ντομάτα , βράζοντάς  το φαγητό με ανοιχτή κατσαρόλα και σε χαμηλή φωτιά, έως ότου γίνει η σάλτσα ικανοποιητικά πηχτή . ( το κρέας θα είναι ήδη βρασμένο σ’ αυτήν την περίπτωση και δε χρειάζεται πολύ ώρα βρασμού).

Σερβίρεται το φαγητό με τυρί τριμμένο στο πιάτο, μακαρόνια, κρέας κοκκινιστό και τέλος πάλι τριμμένο τυρί για το τελείωμα και φυσικά κόκκινο κρασί στο ποτήρι μας…………απαραίτητο αυτό το τελευταίο ;)

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου