Κυριακή 15 Ιανουαρίου 2012

Κεφτέδες




Υλικά
--==---
½ κιλό κιμά μοσχαρίσιο από μαλακό μέρος ( σπάλα είναι ότι πρέπει)
1 πολύ μεγάλο κρεμμύδι ξερό ή δύο μέτρια .Κόψιμο στο μούλτι ( το μυστικό για τους αφράτους κεφτέδες είναι το μπόλικο κρεμμύδι κι αν μας πειράζει στο στομάχι ,στύβουμε λίγο  τα ζουμιά του μετά το κόψιμο ).
3 σκελίδες σκόρδο λιωμένο
2 μεγάλα παξιμάδια μουσκεμένα ή ψίχα από δύο φέτες μπαγιάτικου ψωμιού ,μουσκεμένες και στυμμένες .
1 αυγό
Ρίγανη, πιπέρι μαύρο και αλάτι, μαϊντανό μια κούπα ψιλοκομμένο, 2-3 κουταλιές της σούπας ελαιόλαδο και 2 κουταλιές  ξύδι  (  ή  2 κουταλιές  ούζο) .

Λίγο αλεύρι για το τηγάνισμα  &
1 κούπα ελαιόλαδο & καλαμποκέλαιο( μισό -μισό).

Εκτέλεση
=======
Ζυμώνουμε όλα τα υλικά μαζί και αρκετά καλά και μετά πλάθουμε κεφτεδάκια στο μέγεθος που θέλουμε και στο σχήμα που θέλουμε (μακρουλά ή στρογγυλά, ), και τα αφήνουμε σ’ ένα δίσκο για να ξεκουραστούν για μισή ώρα.

Τηγάνισμα
--========--
Βάζουμε σ’ ένα τηγάνι αντικολλητικό αρκετή ποσότητα από ελαιόλαδο & καλαμποκέλαιο (μύξη) και αφού ζεσταθεί αρκετά ,γεμίζουμε το τηγάνι με τα κεφτεδάκια αφού προηγουμένως τα περάσουμε απ’ το αλεύρι και τα πατήσουμε ελαφρά στο κέντρο για να γίνουν πιο πλατιά και όχι ολοστρόγγυλα όπως τα είχαμε πλάσει.
Η φωτιά πρέπει να είναι στην αρχή μέτρια και όταν περάσουν 5-7 λεπτά γυρίζουμε τα κεφτεδάκια και δυναμώνουμε λίγο τη φωτιά.
‘Έχουμε υπομονή και δεν τα γυρίζουμε αμέσως κι απ’ την αρχή όταν τα βάλουμε στο τηγάνι, γιατί θα χαθούν τα υγρά τους και θα γίνουν ξερά .
Αφού ψηθούν απ’ τη μια μεριά κανονικά και θωρακιστούν , μετά τα γυρίζουμε απ’ την άλλη μεριά, οπότε κρατάνε τους χυμούς μέσα και γίνονται αφράτα.

Τα βάζουμε πάνω σε μαρουλόφυλλα και τα τρώμε χλιαρά μαζί με ατζέμ-πιλάφι( ετικέτες-ρύζι)  ,ή πουρέ πατάτας, ή πατάτες τηγανιτές κλπ.

Mπορούμε επίσης να ψήσουμε αυτά τα κεφτεδάκια στο φούρνο, αντί να τα τηγανίσουμε και να προσθέσουμε δίπλα τους πατάτες κομμένες σε χοντρά κομμάτια ,αλατισμένες και πιπερωμένες, όπως επίσης  1 ποτήρι νεράκι κι ένα κύβο Knorr
Ψήνουμε  αυτό το φαγητό στους 200Κ για μια ώρα.

Καλή όρεξη !

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου