Κυριακή, 15 Ιανουαρίου 2012

Γιουβέτσι με μοσχαράκι


Υλικά
--==--
1 κιλό μοσχαράκι κυλότο, η’ σπάλα.
½ κιλό κριθαράκι μέτριο η’ χοντρό ( αναλόγως προτίμησης)
250 γρ. ελαιόλαδο
1 μέτριο κρεμμύδι ξερό και κομμένο στο μπλέντερ.
3 σκελίδες σκόρδου ψιλοκομμένο
300 γρ. ντομάτα χυμό ,συμπυκνωμένη από χάρτινο κουτί Πουμαρό .
Αλάτι, πιπέρι, ένα κύβο Knorr, ένα κουταλάκι του γλυκού ζάχαρη.

Εκτέλεση
Βάζουμε λίγο απ’ το λάδι σε μια κατσαρόλα και ρίχνουμε το κρεμμύδι με το σκόρδο , καθώς και τα κομμάτια του κρέατος και ανακατεύουμε καλά πάνω σε μέτρια φωτιά .
Τα τσιγαρίζουμε όλα αυτά μαζί ελαφρώς και προσέχουμε μη καεί το κρεμμύδι από κάτω , φέρνοντας τα βόλτες μέσα στη κατσαρόλα με μια σπάτουλα και καθαρίζοντας καλά την κατσαρόλα από κάτω, ανασηκώνοντας τα υλικά αυτά συχνά.
‘Όταν ροδίσουν και μόλις το κρεμμύδι πάρει ροζ χρώμα ,τότε ρίχνουμε μέσα 3 ποτήρια νερό και αλατοπίπερο και βράζουμε το κρέας κανονικά . ( ο βρασμός μπορεί σ’ αυτή τη φάση να γίνει  στη χύτρα για πιο γρήγορα και για 35’ , εφ’ όσον τα κομμάτια του κρέατος είναι μικρά.)

Προθερμαίνουμε το φούρνο ώστε να είναι έτοιμος να δεχθεί την γάστρα μέσα στην οποία θα αποτελειώσουμε το φαγητό.

Σε μια γάστρα ηλεκτρικού φούρνου ( η’ αερίου  ), ρίχνουμε το κρέας και μετράμε τον ζωμό του κρέατος και την ντομάτα ( τα υγρά δηλαδή) να είναι ακριβώς το διπλάσιο  από το βάρος που έχει το κριθαράκι.
Δηλαδή εφ’ όσον βάλουμε ½ κιλό κριθαράκι, τα υγρά που θα βάλουμε στη γάστρα πρέπει να είναι  1 λίτρο περίπου.
Προσθέτουμε τη ζάχαρη, το αλάτι και το πιπέρι  , και ανακατεύουμε .
Βάζουμε τη γάστρα στο φούρνο και σε 250 κελσίου και χωρίς καπάκι  και μόλις δούμε ότι μέσα στο φούρνο αρχίζει να βράζει το κρέας με το ζωμό αυτό, το βγάζουμε έξω και προσθέτουμε το κριθαράκι ανακατεύοντάς το πολύ καλά και τοποθετώντας πάλι τη χύτρα στον ηλεκτρικό φούρνο για να ψηθεί το κριθαράκι.
Με μια κουτάλα κατά διαστήματα ανακατεύουμε το κριθαράκι ,αφού ανοίξουμε λίγο την πόρτα της κουζίνας και με μεγάλη προσοχή για να μη καούμε.
Προσέχουμε πάντα το κρέας να βρίσκεται βυθισμένο μέσα στο κριθαράκι για να μη ξεραθεί καθώς θα βράζει το ζυμαρικό.
Τέλος προσθέτουμε παρμεζάνα για γαρνί και αποσύρουμε τη γάστρα απ’ το φούρνο σκεπάζοντάς της με μια πετσέτα .
Σε 10’ τα υγρά θα έχουν εξαφανιστεί και το κριθαράκι θα έχει χυλώσει ωραία  !

Καλά ένας τρώει, δύο παχαίνουν ….μ’αυτό το φαγητό, αλλά τέσπα….είναι πολύ νόστιμο 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου