Σάββατο 14 Ιανουαρίου 2012

Φασολάδα

Υλικα
-----------
½ κιλο φασόλια ξερά άσπρα ,μέτρια η’ χοντρά( τα μουσκεύουμε απ’το βράδυ  η’ πριν 4-5 ώρες σε νερό, για να φουσκώσουν )
2 μέτρια κρεμμύδια
4 σκελίδες σκόρδο
2 καρότα μεγάλα
1 σέλινο με ρίζα
½  κουτί χάρτινο  τοματοχυμο
1 κυβο knorr
Αλάτι, πιπέρι, ρίγανι,
1 μεγάλο φλυτζάνι ελαιόλαδο.

Κόβουμε τα κρεμμύδια σε μικρά κομματάκια, τα καρότα ( αφού πρώτα τα  ξύσουμε εξωτερικά), το σέλινο και τη ρίζα του και  τα σκόρδα.
Βάζουμε στη κατσαρόλα όλα τα υλικά μαζί με τα φασόλια που έχουμε πριν 5-6 ώρες μουσκέψει και ρίχνουμε μέσα νερό μέχρι να τα σκεπάσει ελαφρώς και το μισό κουτί του τοματοχυμού, λάδι, αλάτι, πιπέρι και κύβο knorr.
Κλείνουμε τη χύτρα και μόλις σφυρίξει η χύτρα, μετράμε 30’ λεπτά και περιμένουμε μέχρι να περάσει ο χρόνος αυτός. Μετά σβήνουμε τη φωτιά και όταν περάσουν ακόμη  5’ αποσύρουμε την χύτρα απ’ τη φωτιά και περιμένουμε μέχρι να μπορούμε να ανοίξουμε το καπάκι και να πάει η βαλβίδα της κάτω τελείως.
‘Όταν γίνει αυτό, δοκιμάζουμε το φαγητό στο αλάτι, και αν έχουν βράσει τα φασόλια .
Αν χρειάζεται να βράσει το φασόλι ακόμη λίγο, προσέχουμε τα υγρά του αν είναι αρκετά στη κατσαρόλα(αν όχι προσθέτουμε νερό) και σε σιγανή πάντα φωτιά ,τα αφήνουμε να σιγοβράσουν λίγο ακόμη, η’ αν θέλουμε κλείνουμε τη χύτρα για 5-10’ . Αρκεί να έχουν τα ανάλογα υγρά για να μην κολλήσουν .

Αν θέλουμε μετά ,τα αλέθουμε στο μπλέντερ και προσθέτουμε λάδι ρίγανη και τρώμε με φρέσκο ψωμί , ρέγκα καπνιστή ή άλλο παστό κι ελιές.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου