Παρασκευή, 27 Ιουλίου 2012

Μυδοπίλαφο με τα κελύφη


Υλικά
---------
1 κιλό Μύδια με το κέλυφος
½ κιλό Μύδια καθαρισμένα
1 κρασοπότηρο ελαιόλαδο
½ κιλό Ρύζι καρολίνα
1 μέτρια πιπεριά κέρατο, πράσινη
1 μέτρια πιπεριά κόκκινη , κέρατο
1 μέτριο κρεμμύδι
5 κρεμμυδάκια φρέσκα
2 ώριμες ντομάτες
1 ποτηράκι κρασί άσπρο
Αλάτι και πιπέρι
Μαιντανό ψιλοκομμένο
Γλυκοκαυτερή μικρούλα πιπεριά ( κατά προτίμηση...)

Εκτέλεση
-------------
Κα8αρίζουμε τα μύδια με το κέλυφος χρησιμοποιώντας σύρμα της κουζίνας και ένα μαχαιράκι.
Τραβάμε το μουστάκι προς τα κάτω ( προς την πλατειά άκρη του μυδιού), προσπαθώντας να το αφαιρέσουμε όλο αν είναι δυνατόν.
Πλένουμε και τα μύδια που είναι καθαρισμένα και τα’αφήνουμε στο σουρωτήρι να στραγγίσουν.

Βάζουμε σε μια κατσαρόλα τα μύδια με το κέλυφος και προσθέτουμε λίγο νεράκι  και το κρασί και τα περιμένουμε να αχνιστούν και ν’ανοίξουν.
Τα βγάζουμε με μια κουτάλα σε ένα δισκάκι και πετάμε όσα τυχόν μύδια δεν έχουν ανοίξει.
Σουρώνουμε το ζουμί της κατσαρόλας από ένα ψηλό σουρωτήρι βάζοντας μέσα ένα χάρτινο φίλτρο του καφέ για καλύτερο στράγγισμα .

Ψιλοκόβουμε όλα τα λαχανικά .

Σε μια καθαρή κατσαρόλα βάζουμε το λάδι και προσθέτουμε τα κρεμμύδια ( φρέσκα και ξερό) και τις πιπεριές και τσιγαρίζουμε μέχρι να μαραθούν.
Προσθέτουμε το ρύζι και το ανακατεύουμε με όλα αυτά τα υλικά τσιγαρίζοντάς το ελαφρά.
Ρίχνουμε το καυτό ζουμί απ’τα μύδια, την ντομάτα , αλάτι και πιπέρι και αν θέλουμε προσθέτουμε και μια γλυκοκαυτερούλα πιπεριά, για να δώσει ένα πολύ ελαφρύ κάψιμο στο πιλάφι μας.

Μετά από δέκα λεπτά βρασμού, προσθέτουμε τα καθαρισμένα μύδια και τα ανακατεύουμε με το ρύζι.
 ‘Εχουμε έτοιμο καυτό νερό και καθώς θα βράζει σε σιγανή φωτιά το πιλάφι μας ,προσθέτουμε κατά καιρούς λίγο λίγο κι όσο χρειαστεί μέχρι να τρώγεται σχεδόν το ρύζι.
Μετά από δέκα λεπτά πάλι προσθέτουμε τα μύδια με το κέλυφος και τα ανακατεύουμε όλα μαζί πολύ καλά , σέρνοντας την κουτάλα απ’το πάτο της κατσαρόλας για να αναποδογυριστεί καλά το πιλάφι και να μπει μέσα στα μύδια με το κέλυφος.
Σε πέντε λεπτά αποσύρουμε την κατσαρόλα απ’τη φωτιά και την σκεπάζουμε με μια καθαρή πετσέτα ,αφήνοντας τα υγρά του πιλαφιού να απορροφηθούν από το ρύζι .

Το πιλάφι μας είναι έτοιμο, σπυρωτό, μοσχομυριστό, και πεντανόστιμο.
Καθώς θα σερβίρουμε, βάζουμε τα μύδια με το κέλυφος στην κορυφή του πιάτου και πασπαλίζουμε ψιλοκομμένο μαιντανό και μαύρο πιπεράκι.

Φυσικά η φέτα και το ουζάκι είναι  δίπλα  ή αν προτιμάτε λευκό παγωμένο κρασί.
Καλή μας όρεξη !!!

1 σχόλιο: