Τρίτη 11 Δεκεμβρίου 2012

Παραδοσιακές Βασιλόπιτες








2014
Υλικά

      3   κιλά αλεύρι  ( σκληρό)
      4   πακετάκια   φρέσκια μαγιά της μπύρας των 60 γραμμ.
            ή 240 γραμμ.αν ζυγίσουμε από μιά μεγάλη πλάκα νωπής.
     12  αυγά 
   750  γραμ. γάλα φρέσκο
   500  γραμ. βούτυρο φρέσκο αγελαδινό
 1100  γραμ.   ζάχαρη
Ξύσμα από ένα πορτοκάλι και ένα λεμόνι, 1 κουτ.γλ. κοφτό  αλάτι,1 κουτ.γλ. κοφτό μαχλέπι κοπανισμένο,1 κουτ.γλ.κοφτό κοπανισμένο  κακουλέ και 1 κουτ.γλ. σκόνη  μαστίχα χίου.
Εκτέλεση
-------------
Βάζουμε όλα τα υλικά μας πάνω στον μπάγκο της κουζίνας και τα κρατάμε σε θερμοκρασία δωματίου. Γενικά η μαγιά και το ζυμάρι μας θα πρέπει να είναι χλιαρά και να έχουν περίπου 30 βαθμούς θερμοκρασία.

Προζύμι
-----------
Σε μια λεκανίτσα, διαλύουμε τη μαγιά με έναμιση  ποτήρι χλιαρό νερό και ρίχνουμε μέσα μισό κιλό περίπου αλεύρι, δουλεύοντάς το με το χέρι μας, μέχρι να γίνει  πυκτός πολτός .
Σκεπάζουμε τη λεκανίτσα με μεμβράνη ή αλουμινόχαρτο και μια καθαρή πετσέτα και  την  κρατάμε σε μέρος ζεστό και μακριά από φωτιά ,για να φουσκώσει καλά η μαγιά.
Σε μια μεγάλη λεκάνη ρίχνουμε το υπόλοιπο αλεύρι και προσθέτουμε το αλάτι και τα μυρωδικά ( μαστίχα, μαχλέπι και κουκαλέ) κι ανακατεύουμε  ώστε να αναμειχθούν καλά όλα .
Σε μια κατσαρολίτσα μικρή, ζεσταίνουμε το γάλα και ρίχνουμε μέσα τη ζάχαρη και το ξύσμα απ’το πορτοκάλι και λεμόνι και ανακατεύουμε καλά .
Το γάλα προσέχουμε να μην είναι καυτό (να το αντέχει το δάκτυλό μας ) ,γιαυτό το βγάζουμε απ’τη φωτιά και το κρατάμε κοντά  στη λεκάνη που έχουμε βάλει το αλεύρι.
Χτυπάμε καλά τα αυγά ,αφού τα χωρίσουμε σε ασπράδια και κροκάδια.
Πρώτα χτυπάμε τα ασπράδια και σ’άλλο σκεύος τα κροκάδια και τα έχουμε έτοιμα δίπλα μας.
Ζεσταίνουμε επίσης το βούτυρο μέχρι να λυώσει και το κρατάμε κι αυτό κοντά μας και δίπλα στη μεγάλη λεκάνη.
Ανοίγουμε μια λακούβα στη μέση του αλευριού κι αφού διαπιστώσουμε ότι έχει φουσκώσει καλά η μαγιά και έχει διπλασιαστεί ο όγκος της και γέμισε φουσκάλες, την  αδειάζουμε στο κέντρο της λακούβας και ανακατεύουμε με λίγο αλεύρι.
Φέρνουμε με τα χέρια μας βόλτες κυκλικές το αλεύρι με τη μαγιά και το  αναμειγνύουμε , ρίχνοντας ταυτόχρονως και το γάλα με τη ζάχαρη , καθώς και τα κροκάδια των αυγών .
 Προσπαθούμε να ενώσουμε τα υλικά ,απαλά και με κυκλικές κινήσεις και καθαρίζοντας τα χέρια μας με το βούτυρο που έχουμε δίπλα μας.
Νιώθουμε τα χέρια μας ζεστά απ’τη θερμοκρασία των υλικών κι αυτό είναι και το ζητούμενο .
Ζυμώνουμε τα υλικά ,αναδιπλώνοντας το μείγμα ,μια απ’την αριστερή  και μια απ’τη δεξιά μεριά και βάζοντας ανάμεσα στα διπλώματα της ζύμης λίγο απ’το βούτυρο που έχουμε λιώσει .
Τέλος ρίχνουμε τα ασπράδια κι εξακολουθούμε να αναδιπλώνουμε το ζυμάρι με τον ίδιο τρόπο μέχρι να απορροφήσει τα υλικά.
Βουτάμε τα χέρια μας στο βούτυρο και εξακολουθούμε να ζυμώνουμε μέχρι να δούμε ότι η ζύμη μας έχει γίνει ομοιογενής κι απαλή και μας έχει τελειώσει το βούτυρο.
Δεν χρειάζεται να βάλουμε δύναμη την ώρα του ζυμώματος και το μυστικό είναι να διατηρούμε τη ζύμη χλιαρή την ώρα του ζυμώματος.
Σχηματίζουμε ένα στραυρό στο ζυμάρι μας με το χέρι και το σκεπάζουμε καλά με μεβράνη στην αρχή και από πάνω μ’ένα ζεστό σκέπασμα  και το περιμένουμε περίπου 1-2 ώρες κοντά σε ζεστό μέρος ,ώστε να φουσκώσει καλά και να διπλασιαστεί ο όγκος του.


Αν θέλουμε να πετύχουμε γρήγορο αποτέλεσμα στο φούσκωμα της ζύμης, ρίχνουμε πάνω στο ζυμάρι μας ένα ρούχο απ’το πιο νευρικό μέλος της οικογένειας  ή τον ‘’τρελλό’’ τέλος πάντων και σίγουρα θα έχουμε θεαματικά αποτελέσματα ……


Σ’ένα μικρό ταψάκι τοποθετούμε ανάλογο ζυμάρι , τόσο ώστε να καλύπτει το μισό απ’το ύψος του τοιχώματος του ,για να ψήσουμε εκεί την πίτα της παραμονής της πρωτοχρονιάς, όπου και θα βάλουμε μέσα της το ‘’τυχερό φλουρί’’
 Το υπόλοιπο ζυμάρι το κόβουμε κομμάτια ίσου μεγέθους και σ’ένα καθαρό μέρος, πλάθουμε τις πίττες μας σε όποιο μέγεθος θέλουμε κι ανάλογα με το σκεύος που θα τις ψήσουμε.
Αφήνουμε μεγάλα διαστήματα καθώς τις τοποθετούμε πάνω σε λαδόκολλα ,  γιατί θα ξαναφουσκώσουν μέσα στα ταψιά και σίγουρα πρέπει να προσέχουμε, ώστε να έχουν το ίδιο μέγεθος όλα όσα θα ψηθούν μαζί, για να ψηθούν  ομοιόμορφα.
Τ’αλείφουμε με κροκάδι αυγού διαλυμένο με λίγο νεράκι και ρίχνουμε σουσάμι κι αμύγδαλα για γαρνίρισμα ή ότι άλλο η φαντασία μας θελήσει για να δώσει ένα γιορτινό ντεκόρ στις πίτες.
Προτείνω στη μεγάλη πίτα να δημιουργήσουμε το νούμερο της χρονιάς με ένα μικρό και λεπτό μπαστουνάκι ζύμης.
Τ’αφήνουμε να ξαναφουσκώσουν μέσα στα ταψιά και τα ψήνουμε στους 170 -180 βαθμούς κελσίου  στον αέρα και για  40-45 λεπτά κι αναλόγως πάντα με το μέγεθος που τα έχουμε πλάσει.
‘Όταν ψηθούν όλες οι πίτες, τις βγάζουμε απ’την λαδόκολλα και τις  γυρίζουμε λίγο ανάποδα ή τις τοποθετούμε πάνω σε σχάρες ,για να κρυώσουν αρκετά και να μην ιδρώσουν .
‘Όταν κρυώσουν τελείως , τις τυλίγουμε σε διαφανή μεμβράνη, για να τις διατηρήσουμε μαλακές και φρέσκες, ή για να τις χαρίσουμε στ’αγαπημένα μας πρόσωπα




Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου