Κυριακή 3 Μαρτίου 2013

Κρέμα Μπεσαμέλ

Υλικά
----------

8 κουταλιές της σούπας αλεύρι
5 κουταλιές σούπας βούτυρο
2 αυγά ( προαιρετικά)
1 κιλό γάλα περίπου, ίσως και λίγο περισσότερο αν χρειαστεί
1/4 του κουτ.γλ. Μοσχοκάρυδο
1/2 κουτ.γλ.κοφτό  αλάτι
1/2 κουτ.γλ. κοφτό πιπέρι άσπρο

Εκτέλεση
--------------

Βάζουμε στην κατσαρόλα το βούτυρο για να λιώσει και να ζεσταθεί καλα  και προσθέτουμε το αλεύρι ανακατεύοντας καλά και συνεχώς μέχρι να ροδίσει και ν'αλλάξει χρώμα προς το ξανθοκίτρινο.
'Εχουμε παραδίπλα το γάλα χλιαρό κι αφού αποσύρουμε το αλεύρι απ'τη φωτιά ,ρίχνουμε το γάλα σιγά σιγά κι ανακατεύουμε γρήγορα και συνεχώς το μείγμα με το σύρμα.
Δεν σταματάμε να δουλεύουμε με το σύρμα χτυπώντας κι ανακατεύοντας την κρέμα μέχρι να ενσωματωθεί το γάλα με το αλεύρι και να διαλυθούν οι τυχόν σβώλοι που έχουν δημιουργηθεί.
Δεν μας πιάνει πανικός, οι σβώλοι θα διαλυθούν με το δούλεμα του σύρματος.
Βάζουμε πάλι σε μέτρια  φωτιά την κρέμα και περιμένουμε να πήξει ανακατεύοντας διαρκώς.
'Οταν αρχίσει να πήζει η κρέμα την αποσύρουμε απ'τη φωτιά κι άν θέλουμε ρίχνουμε δύο αυγά .Προσθέτουμε επίσης το αλάτι ,το πιπέρι και το μοσχοκάρυδο και συνεχίζουμε το δούλεμα με το σύρμα.
Η κρέμα μας είναι έτοιμη για να καλύψει το παστίτσιο, τον μουσακά, τα παπουτσάκια κι ότι άλλο καλό έχουμε ετοιμάσει και χρειάζεται την κρέμα μπεσαμέλ .

Συμβουλές
-----------------
Σε περίπτωση που έχουμε κάνει κάποιο λάθος και οι σβώλοι δεν διαλύονται, περνάμε το μείγμα από ένα τριπητό και το βάζουμε πάλι σε χαμηλή φωτιά για να πετύχουμε μιά κρέμα, ούτε αραιή, μα ούτε και πηχτή.
Αν πάλι νομίζουμε ότι έχει γίνει αραιή, ρίχνουμε επάνω της με το σουρωτήρι του τσαγιού λίγο αλεύρι και ανακατεύουμε ζωηρά. 'Ενας άλλος τρόπος είναι να διαλύσουμε λίγο αλεύρι σε χλιαρό νερό φτιάχνοτας ένα ελαφρύ χυλό και να τον προσθέσουμε στην κρέμα που μας φαίνεται αραιή , συνεχίζοντας το ανακάτεμα.
Αν πάλι νομίζουμε ότι έχει γίνει πηχτή η κρέμα, προσθέτουμε λίγο χλιαρό γάλα και συνεχίζουμε το ανακάτεμα.

Η κρέμα πρέπει να είναι μέτρια σε πυκνότητα γιατί όταν ψηθεί θα σφίξει .

Η συνταγή αυτή είναι για ένα μέτριο ταψί του φούρνου.'Οχι το μεγάλο της κουζίνας.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου