Κυριακή 3 Μαρτίου 2013

Παστίτσιο




ΥΛΙΚΑ
---------
½  κιλό μακαρόνια χοντρά Νο2
¾ κιλού κιμά μοσχαρίσιο
1 μικρό φλιτζάνι τσαγιού ελαιόλαδο
1  κρεμμύδι
2 σκελίδες σκόρδο
2 μεγάλες κουταλιές μαργαρίνη ή φρέσκο βούτυρο
200 γρ. ( μια χοντρή φέτα) τυρί φέτα
2 ασπράδια αυγού
1 κουτ.γλ.βασιλικό
1 knorr
1 χάρτινο κουτί ντοματοχυμό συμπυκνωμένο(pumarro)
(αν θέλουμε να χρησιμοποιήσουμε φρέσκια ντομάτα ώριμη, προσθέτουμε και 1 κουταλιά της σούπας πάστα ντομάτας για να δώσει περισσότερο χρώμα )
Λίγη φρυγανιά, αλάτι, πιπέρι, μοσχοκάρυδο.


ΓΙΑ ΤΗΝ ΚΡΕΜΑ
---------------------
3 φάκελλα έτοιμης μπεσαμέλ ( μια συσκευασία δηλαδή ) και 1,1/2 κιλό γάλα πλήρες,μοσχοκάρυδο.


ΕΚΤΕΛΕΣΗ
-------------
Σε μια μέτρια κατσαρόλα ρίχνουμε ένα μικρό φλυτζάνι λάδι, το τριμμένο κρεμμύδι και το σκόρδο και τα σοτάρουμε.
Βάζουμε το κιμά και συνεχίζουμε το σοτάρισμα ,ανακατεύοντας και διαλύοντας τον κιμά με την σπάτουλα και πατώντας τον, για να μην έχει μεγάλους σβώλους.
Προσέχουμε μη καεί το σκόρδο-κρεμμύδι που είναι από κάτω και γι αυτό ανακατεύουμε πολύ καλά ,από κάτω προς τα πάνω με σπάτουλα ,για να παίρνει όλα τα μέρη από κάτω και να καθαρίζει η κατσαρόλα καθώς ανακατεύουμε.
Ρίχνουμε αν θέλουμε σ’ αυτή τη φάση και λίγο κρασάκι λευκό και το περιμένουμε για να εξατμισθεί το αλκοόλ και μετά προσθέτουμε το αλάτι, πιπέρι και βασιλικό, καθώς επίσης το
Knorr, το μοσχοκάρυδο   και την ντομάτα .
Χαμηλώνουμε τη φωτιά και βράζουμε περίπου 20’ και προσέχοντας να μη κολλήσει …,ανακατεύουμε συχνά μέχρι να μείνει με το λάδι της η σάλτσα.


Βράζουμε εν τω μεταξύ τα μακαρόνια και με 2-3  σταγόνες λάδι μέσα στο αλατισμένο νερό και τα περιχύνουμε με κρύο νερό.
Λιώνουμε  μια κουταλιά  βούτυρο και βουτυρώνουμε τα μακαρόνια που έχουν βράσει.
Τα’ανακατεύουμε με τα ασπράδια των αυγών κι αυτό το κάνουμε ώστε όταν ψηθούν να φαίνονται ωραία στο πιάτο και να μην είναι κολλημένα μεταξύ τους εντελώς.


Παίρνουμε ένα ταψί 32εκ περίπου και το βουτυρώνουμε με  μια κουταλιά βούτυρο άλιωτο και αυτό το κάνουμε πολύ καλά με τα δάκτυλά μας, προσέχοντας να καλύψουμε ολόκληρο το εσωτερικό του ταψιού και τα τειχώματά του.
Αν χρησιμοποιήσουμε μεγαλύτερο ταψί, τα κομμάτια θα είναι πιο λεπτά , όμως η νοστιμιά θα είναι εξίσου ίδια και υπέροχη.
Ρίχνουμε μέσα φρυγανιά τριμμένη και την κουνάμε ώστε να πάει επάνω στο βουτυρωμένο ταψί και να κολλήσει . Προσέχουμε ώστε να πάει και στα τειχώματα του ταψιού.
Ρίχνουμε μέσα τα μακαρόνια τα βρασμένα και βουτυρωμένα και προσθέτουμε από πάνω τον κιμά που έχει ήδη γίνει . Ρίχνουμε τη φέτα σε χοντρά κομματάκια , τρίβοντάς την με τα δάκτυλά μας.
Μ’ένα πηρούνι  προσπαθούμε να βάλουμε τον κιμά ελάχιστα ανάμεσα στα μακαρόνια ,αλλά χωρίς να φτάσει έως κάτω στον πάτο.


Φτιάχνουμε  έτοιμη μπεσαμέλ ( 3 φακέλλων με 1,1/2 lt γάλα ).
Καθώς θα χτυπάμε με το σύρμα το γάλα με την έτοιμη σκόνη της μπεσαμέλ, προσθαφαιρούμε γάλα και προσέχουμε ώστε να γίνει μια ωραία κρέμα ώστε να κάθεται πάνω στο φαγητό και να μην είναι νερουλή.
 Προσθέτουμε λίγο μοσχοκάρυδο κι απλώνουμε την κρέμα από πάνω ώστε να πάει ομοιόμορφα παντού καλύπτωντας τα μακαρόνια με τον κιμά.


Παλιότερα  έφτιαχνα  μπεσαμέλ με αλεύρι, βούτυρο και γάλα στην κατσαρόλα , όμως πιστεύω ότι αυτή η εκδοχή του παστίτσιο που κάνω τώρα με την έτοιμη μπεσαμέλ ,  κάνει το φαγητό πολύ ελαφρύ και μπορείς να απολαύσεις περισσότερα κομμάτια χωρίς να βαρυστομαχιάζεις .


Ψήνουμε το παστίτσιο σε 200ο C για μια ώρα και προσέχουμε μετά τη μισή ώρα αν το χρώμα είναι το επιθυμητό. Αλλιώς σκεπάζουμε με μια λαδόκολα ή ένα αλουμινόχαρτο μέχρι να ψηθεί καλά .


Περιμένουμε να κρυώσει λίγο το φαγητό και μετά το κόβουμε σε κομμάτια και το απολαμβάνουμε με κρασάκι και μαρουλοσαλάτα.

1 σχόλιο: