Πέμπτη 27 Φεβρουαρίου 2014

Μοσχαράκι Λεμονάτο


Υλικά
---------
1  κιλό μοσχαράκι από ελιά, χτένι, ποντίκι ή σπάλα ( Μπορεί να είναι και χοιρινό κρέας από μαλακό μέρος)
¼  φλυτ. Ελαιόλαδο
1  μικρό κρεμμύδι ξερό
2  σκελίδες σκόρδου
1  λεμόνι ( τον χυμό του)
Αλάτι και πιπέρι

Εκτέλεση
-------------
Κόβουμε το κρέας σε μέτριες  μερίδες .
Βάζουμε σε μια κατσαρόλα το λάδι και προσθέτουμε τα κομμάτια του κρέατος .
 Αφήνουμε το κρέας να θωρακιστεί απ’την μια πλευρά και μετά από λίγα λεπτά τo γυρίζουμε με μια ξύλινη κουτάλα και προσθέτουμε το κρεμμύδι τριμμένο ψιλά, καθώς και το σκόρδο ψιλοκομμένο .
 Δεν βάζουμε πρώτα το κρεμμυδάκι με το σκόρδο, για να μην μας καεί ,πρωτού θωρακιστεί το κρέας.
Στη συνέχεια ανακατεύουμε καλά το κρέας μέσα στο λάδι κι αφήνουμε να θωρακιστεί κι απ’την άλλη πλευρά μαζί με το κρεμμύδι και το σκόρδο. 
'Oταν θωρακιστεί αρκετά το κρέας και πάρει ένα ωραίο καστανό χρώμα και πριν καεί το κρεμμυδάκι φυσικά  ,προσθέτουμε  ζεματιστό νερό σκεπάζοντας τα κομμάτια τόσο... όσο να φαίνονται ελάχιστα, όχι παραπάνω…και χαμηλώνουμε τη φωτιά.

Βράζουμε το φαγητό στη χύτρα για ¾ της ώρας περίπου.
Ο χρόνος βρασμού είναι ανάλογος με το κομμάτι του κρέατος και τον τρόπο μαγειρέματος.
 Αν θέλουμε να μαγειρέψουμε με ανοιχτή τη χύτρα , προσέχουμε κατά τακτά χρονικά διαστήματα τον βρασμό , έτσι ώστε να έχει πάντα την απαιτούμενη ποσότητα ζωμού. Σε περίπτωση που λιγοστεύει το ζουμί , προσθέτουμε πάντα ΒΡΑΣΤΟ νεράκι σε μικρές ποσότητες.
‘Όταν δοκιμάσουμε και δούμε ότι τι κρέας είναι σχεδόν έτοιμο κι έχει βράσει καλά , το σβήνουμε με το ζωμό του λεμονιού και προσθέτουμε το αλάτι και το πιπέρι.
Το αφήνουμε στη φωτιά  ακόμη λίγο και μέχρι να μείνει η σάλτσα του τόση  ώστε να μας φτάνει για να γαρνίρουμε τα συνοδευτικά του κρέατος που είναι πατάτες τηγανιτές ,ή πουρέ ,ή πιλάφι.

Διαλύουμε δυό κουταλιές κορν φλάουρ,ή νισεστέ, ή αλευράκι σε λίγο νερό κρύο και αφού κατεβάσουμε την κατσαρόλα απ’τη φωτιά ρίχνουμε μέσα στο ζωμό το μείγμα αυτό και ανακατεύουμε ζωηρά και γρήγορα ώστε να ομογενοποιηθεί η σάλτσα και να δέσει αρκετά.

Τηγανίζουμε  πατάτες, ή φτιάχνουμε  πουρέ πατάτες κι είμαστε  έτοιμοι να απολαύσουμε ένα υπέροχο γεύμα που συνήθως  μαγειρεύω  τις Κυριακές  :)  .

2 σχόλια:

  1. Θελω να κανω ενα μακροβόυτι.......


    κι ας πηγε η οξεία στο ο...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. χαχαχαααα κι εμένα μούρθε η όρεξη για μακροβούτια την ώρα που το έγραφα. 'Αλλα άς το σώσουμε γιατί είναι παραγγελιά η συνταγή χαχαχαααα απ'τον γιό μου ;)

    ΑπάντησηΔιαγραφή