Τρίτη 11 Φεβρουαρίου 2014

Μπιφτέκια στο γκρίλ για ονειρεμένα σάντουιτς

Ο Κώστας Τίλλης επι τω έργω.....









Για τέσσερα μεγάλα μπιφτέκια των 150γραμμ.

Υλικά
--------
600 γρ. κιμά μοσχαρίσιο
Μια πρέζα  αλάτι, πιπέρι, μπούκοβο,πάπρικα ,πιπέρι cayenne,  και μια κουταλιά της σούπας BBQ sauce

Εκτέλεση
------------
Ζυμώνουμε το μείγμα αρκετά ώστε να ομογενοποιηθεί ο κιμάς με τα μυρωδικά και τον σκεπάζουμε με διαφανή μεμβράνη. Aφήνουμε το μείγμα αρκετές ώρες στο ψυγείο, ή το φτιάχνουμε από βραδίς για να δέσει και να ποτίστουν οι μυρωδιές στο κρέας.
Φτιάχνουμε μπάλες κιμά , ( περίπου 150γρ η κάθε μια ) και τις πατάμε μέσα σε μεταλλικό στρογγυλό τσέρκι . Πατάμε επίσης με τα δάκτυλα μας το κέντρο του μπιφτεκιού, ώστε να γίνει  μια μικρή κυλότητα, έτσι ώστε να πάρει σχήμα κατάλληλο,για ένα τέλειο αποτέλεσμα στο ψήσιμο.

Ψήνουμε σε προθερμασμένο γκρίλ, στους 200ο για  3,1/2’ - 4’  την κάθε πλευρά του.

Αφήνουμε στην άκρη τα μπιφτέκια και αφού καθαρίσουμε την πλάκα του γκρίλ, χαράζουμε τέσσερα μεγάλα στρογγυλά ψωμάκια και τα βάζουμε στο γκριλ ,ώστε να φρυγανιστεί  το εσωτερικό τους.

Μετά ακολουθούμε όποια απ’τις παρακάτω 6 επιλογές θέλουμε και γεμίζουμε τα σάντουιτς.

1)        Μπιφτέκι, ham, σωταρισμένα μανιτάρια, emmental, Dijon, μουστάρδα και μαγιονέζα.
2)        Μπιφτέκι , μαλακό κίτρινο τυρί, μουστάρδα, smoked ham, καραμελωμένα κρεμμυδάκια και μαρούλι
3)        Μπιφτέκι, cheddar, iceberg μαρούλι, ντομάτα ,καραμελωμένο κρεμμυδάκι, bacon, BBQ sauce και μαγιονέζα.
4)        Μπιφτέκι με αλμυρό τυρί, πιπεράτο ham, μαγιονέζα, BBQ sauce, καραμελωμένο κρεμμυδάκι και μαρούλι.
5)        Μπιφτέκι με emmental, άγρια μανιτάρια , δενδρολίβανο, bacon, λαδόσκορδο και γιαουρτομαγιονέζα.

Για χορτοφάγους ( Vegeterian )
6)    
'Eνα μεγάλο μανιτάρι ψημένο στο γκρίλ με goat cheese , δενδρολίβανο, μαρουλι, ντομάτα και καραμελωμένα κρεμμυδάκια.

Πριν ψήσουμε τα μπιφτέκια καλό είναι να ετοιμάσουμε τα καραμελωμένα κρεμμύδια σ’ένα τηγανάκι ώστε να είναι έτοιμα για το γέμισμα .
Το τυρί μπορούμε να το βάλουμε πάνω στο μπιφτέκι όταν αυτό έχει ψηθεί και ένα λεπτό πριν βγεί απ’το γκριλ . ‘Οσο για τα μανιτάρια μπορούμε να τα ψήσουμε μετά το ψωμί στην ίδια πλάκα μόνο απ'την πάνω πλευρά τους και για  2’ - 3'λεπτά. Μετά τους ρίχνουμε αλατοπίπερο και λίγο ελαιόλαδο.

‘Ετσι λοιπόν όπως θα είναι όλα ζεστά και μοσχομυριστά, γεμίζουμε τα σάντουιτς της επιλογής μας ,αναλόγως με την ιδέες που αναφέρω πιο πάνω κι απολαμβάνουμε  ένα πλήρες γεύμα 500 θερμίδων περίπου, που θα μου δώσει ενέργεια, απόλαυση, κι υγιεινή διατροφή.

Καλή επιτυχία !

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου