Κυριακή, 22 Φεβρουαρίου 2015

Λαγάνα η παραδοσιακή !


Καθαρή Δευτέρα

Η λαγάνα είναι άζυμος άρτος, ο οποίος φτιάχνεται στην Ελλάδα μόνο μιά μέρα του χρόνου, την Καθαρή Δευτέρα και τρώγεται τη μέρα αυτή επειδή τέτοιον άρτο κατανάλωναν οι Ισραηλίτες κατά την έξοδό τους απ την Αίγυπτο.

Υλικά
--------
500 γρ. Αλεύρι για όλες τις χρήσεις
1 φακελάκι ξηρή μαγιά
300 ml νερό χλιαρό
4 κουταλιές σούπας ελαιόλαδο
1/2 κουταλιά γλυκού ζάχαρη
1 κουταλιά γλυκού αλάτι
Σουσάμι μαύρο και άσπρο

Εκτέλεση
------------
Βάζουμε το αλεύρι σε μιά λεκανίτσα και το ανακατεύουμε με το αλάτι. Ανοίγουμε ένα λάκκο και ρίχνουμε μέσα το λάδι, τη μαγιά, τη ζάχαρη και ένα φλυτζάνι χλιαρό νερό κι ανακατεύουμε με κυκλικές κινήσεις έτσι ώστε να ενωθούν τα υλικά κι αναλόγως κι αν χρειάζεται ρίχνουμε και το υπόλοιπο νερό μέχρι να φτιάξουμε μια ωραία ζύμη ζυμώνοντάς της για μερικά λεπτά.
Βάζουμε στον πάτο της λεκανίτσας λίγο αλευράκι και τοποθετούμε πάλι το ζυμάρι μέσα στην λεκάνη σκεπάζοντάς το με μιά καθαρή πετσέτα. Το αφήνουμε σε ζεστό μέρος για 3/4 της ώρας περίπου και μέχρι να φουσκώσει καλά.
Στρώνουμε στο ταψί χαρτί αντικολλητικό και χωρίζουμε τη ζύμη σε δύο μέρη. Φτιάχνουμε δύο λαγάνες και τις πατάμε ώστε να πάρουν το ανάλογο σχήμα. Φτιάχνουμε με τα δάκτυλά μας λακκουβίτσες σε πολλά σημεία και βρέχουμε την επιφάνεια με νερό. Πασπαλίζουμε με το σουσάμι και τις αφήνουμε να φουσκώσουν πάλι για λίγα λεπτά.
Ξαναπατάμε τις λαγάνες και τα βαθουλώματα τους και φουρνίζουμε σε προθερμασμένο φούρνο 170ο c . Ψήνουμε για μισή ώρα περίπου και μέχρι να ροδοκοκκινίσουν.

Προαιρετικά βάζουμε μέσα στο ζυμάρι κομματάκια από ελιές και λιαστές ντομάτες.

Καλή Σαρακοστή !

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου