Κυριακή 22 Φεβρουαρίου 2015

Λαγάνα η παραδοσιακή !








Καθαρή Δευτέρα

Η λαγάνα είναι άζυμος άρτος, ο οποίος φτιάχνεται στην Ελλάδα μόνο μιά μέρα του χρόνου, την Καθαρή Δευτέρα και τρώγεται τη μέρα αυτή επειδή τέτοιον άρτο κατανάλωναν οι Ισραηλίτες κατά την έξοδό τους απ την Αίγυπτο.

Υλικά
--------
500 γρ. Αλεύρι για όλες τις χρήσεις
1 φακελάκι ξηρή μαγιά
300 ml νερό χλιαρό
4 κουταλιές σούπας ελαιόλαδο( 2 κουταλιές μέσα στο ζυμάρι και 2 κουταλιές για λάδωμα χεριών)
1 μεγάλη κουταλιά ταχίνι
1/2 κουταλιά γλυκού ζάχαρη
1 κουταλιά γλυκού αλάτι

Γειά το άλειμμα
--------------------
Σουσάμι μαύρο και άσπρο, λίγο νεράκι , 1 κουτ.σούπας ζάχαρη κρυσταλική και 2 κουτ.ελαιόλαδο.

Εκτέλεση
------------
Βάζουμε το αλεύρι σε μιά λεκανίτσα και το ανακατεύουμε με το αλάτι.Το αλάτι το ανακατεύουμε με το αλεύρι για να μην έρθει σε άμεση επαφή με τη μαγιά. Ανοίγουμε ένα λάκκο και ρίχνουμε μέσα 2 κουταλιές  λάδι, τη μαγιά, τη ζάχαρη και ένα φλυτζάνι χλιαρό νερό κι ανακατεύουμε με κυκλικές κινήσεις έτσι ώστε να ενωθούν τα υλικά κι αναλόγως κι αν χρειάζεται ρίχνουμε και το υπόλοιπο νερό μέχρι να φτιάξουμε μια ωραία ζύμη ζυμώνοντάς της για μερικά λεπτά. Δεν χρειάζεται πολύ ζύμωμα.
Βάζουμε στον πάτο της λεκανίτσας λίγο αλευράκι και τοποθετούμε πάλι το ζυμάρι μέσα στην λεκάνη σκεπάζοντάς το με μιά καθαρή πετσέτα. Το αφήνουμε σε ζεστό μέρος για 1 ώρα περίπου και μέχρι να φουσκώσει καλά και να διπλασιαστεί ο όγκος του.
Στρώνουμε σε δύο ταψάκια χαρτί αντικολλητικό και χωρίζουμε τη ζύμη σε δύο μέρη.Λαδώνουμε τα χέρια μας και  φτιάχνουμε δύο λαγάνες και τις πατάμε με τον πλάστη ή με τις παλάμες ώστε να πάρουν το ανάλογο σχήμα.  Αφήνουμε τις λαγάνες σε ζεστό μέρος να φουσκώσουν  για 20' και φτιάχνουμε με τα δάκτυλά μας λακκουβίτσες σε πολλά σημεία τους.Αλείφουμε  την επιφάνεια απ'τις λαγάνες με νερό στο οποίο έχουμε διαλύσει τη  ζάχαρη και ρίχνουμε με τα  δάκτυλά μας λίγο ελαιόλαδο στην επιφάνεια πριν τις φουρνίσουμε.
Σε προθερμασμένο φούρνο και στις αντιστάσεις στους 200ο c ψήνουμε για 15- 20' λεπτά  περίπου και μέχρι να ροδοκοκκινίσουν
. Προσέχουμε πολύ κατά την διάρκεια ψησίματος και μετά τα 15' γιατί ο χρόνος πολλές φορές είναι ανάλογος και με τον κάθε φούρνο και την ποσότητα της ζύμης που θα χρηστιμοποιήσουμε για τις λαγάνες. Δεν πρέπει να ψηθούν περισσότερο του κανονικού. Να είναι ρόδινες πάνω και κάτω .

Αν θέλουμε η λαγάνα μας να γίνει πιό αφράτη και χοντρύτερη, βάζουμε σε ταψί λαδωμένο ολόκληρη την ποσότητα της ζύμης και πατάμε μέσα στο ταψί με τα χέρια μας μέχρι να το καλύψει ολόκληρο και περισσότερο επιμένουμε στις άκρες να έχει  περισσότερη ποσότητα ζύμης .Ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στις αντιστάσεις και  στους 200 για 20'.
Την ξεφουρνίζουμε και την τοποθετούμε όρθια στον τοίχο της κουζίνας και πάνω σε πετσετούλα ή πάνω σε σχάρα ,ώστε να μην ιδρώσει μέχρι να είναι κατάλληλη η θερμοκρασία της για να την φάμε 😁😀με ταραμά κι ελιές, μελιτζανοσαλάτα, ή χαλβά του μπακάλη .

Προαιρετικά βάζουμε μέσα στο ζυμάρι κομματάκια από ελιές και λιαστές ντομάτες.

Καλή Σαρακοστή !




Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου