Τρίτη, 6 Ιουνίου 2017

Χωριάτικο Ψωμί







Υλικά
--------
1 κιλό αλεύρι για όλες τις χρήσεις
1 ξερή μαγιά
1 κουτ.γλ. αλάτι
1 κουτ.σούπας ελαιόλαδο
1 κουτ. γλ. μέλι
400 ml  χλιαρό νερό

Eκτέλεση
-------------
Σε μιά λεκάνη ρίχνουμε το αλεύρι , το αλάτι, τη μαγιά κι ανακατεύουμε. 'Εχουμε δίπλα μας και λίγο επιπλέον αλεύρι μήπως μας χρειαστεί ζυμώνοντας το ψωμί μας.
Στο χλιαρό νερό λιώνουμε το μέλι και προσθέτουμε το ελαιόλαδο.
Ρίχνουμε το μείγμα του νερού στο αλεύρι και ανακατεύουμε όλα τα υλικά
Ζυμώνουμε μέχρι να ομογενοποιηθούν όλα τα υλικά και να μας δώσουν μιά ωραία ζύμη.
Χωρίζουμε τη ζύμη σε τρία μέρη κι αναλόγως της προτίμησής μας σε μακρουλά ή στρογγυλά ψωμάκια.
Στρώνουμε μιά λαδόκολα στο ταψί μας και βάζουμε τα ψωμιά μας μέσα για μιά ώρα και στους 50ο Κ .( ακριβώς 50ο ).
'Οταν φουσκώσουν τα βγάζουμε απ'τον φούρνο και με δυό πηρούνια κάνουμε σχέδια επάνω και τα ξαναφουρνίζουμε στους 200οΚ , πάνω κάτω, για άλλη μιά ώρα.
'Οταν είναι ροδοκόκκινα τα βγάζουμε και όπως είναι καυτά τα βρέχουμε με νερό χρησιμποιώντας ένα πινέλο.

Νομίζω ότι είναι το πιό τραγανό , πιό νόστιμο ψωμάκι που έχω φάει μέχρι τώρα κι η συνταγή είναι της φίλης μου Δώρας. 
Μπράβο Δώρα μου έδωσες ιδέες και για άλλου τύπου ψωμιά που θα επιχειρίσω να φτιάξω και να ποικίλω το τραπέζι μας.
Τα σχέδια σου πάνω στα ψωμάκια έτσι όπως βλέπουμε και στο βιντεάκι, είναι αριστοτεχνικά και παραδοσιακά όπως κι η συνταγή σου.


video




1 σχόλιο: