Τρίτη 7 Ιουλίου 2020

Τυρόπιτα αφράτη και δωδεκάφυλλη




Υλικά
--------
800 γρ. Αλεύρι για όλες τις χρήσεις
200 γρ. Αλεύρι για το άνοιγμα των φύλλων
700 γρ. Τυρί φέτα και δυό κουταλιές σούπας κόττατζ
1 μεγάλο κολοκύθι
5 μέτρια αυγά χτυπημένα ελαφρά
1 κρόκο αυγού για το άλειμμα
Ελαιόλαδο περίπου 250 γρ.για ολόκληρη την πίττα
2 κουταλιές σούπας βούτυρο
2       ''              ''       καλό ξύδι
Αλάτι και πιπέρι

Εκτέλεση
------------
Σε μιά λεκανίτσα βάζουμε το αλεύρι και ανακατεύουμε μιά πρέζα αλάτι
Γεμίζουμε  ένα μεγάλο ποτήρι με χλιαρό νερό , λίγο λάδι και το ξύδι και το ρίχνουμε σιγά σιγά στο αλεύρι ανακατεύοντάς το και ζυμώνοντας, έως ότου γίνει μιά μαλακή ζύμη κι ομογενοποιημένη απ'όλα τα υλικά του ζυμώματος.
Χωρίζουμε σε 12 μπαλάκια ίσα μεταξύ τους, τα τοποθετούμε πλάθοντάς τα σ'ένα ταψάκι και τα σκεπάζουμε με διάφανη μεμβράνη ,αφήνοντάς τα σε ζεστό μέρος για μιά ώρα περίπου.
Εν τω μεταξύ ετοιμάζουμε τη γέμιση.
Σε μιά λεκάνη τρίβουμε το κολοκύθι με τον τρίφτη του κρεμμυδιού,βάζουμε λίγο αλάτι ,ζουλάμε και τρίβουμε κι ακολούθως στραγγίζουμε τα υγρά του σφίγγοντάς το καλά.
Ρίχνουμε μέσα τα αυγά, 500 γρ. φέτα  θριματισμένη , το κόττατζ ,πιπέρι και λίγο λάδι.

Πέρνουμε το ταψί της ηλεκτρικής κουζίνας και το αλείφουμε πολύ καλά κι ολόγυρα με ελαιόλαδο.
(Στην συνταγή της πρασόπιτας μου αναφέρω ακριβώς τον τρόπο ανοίγματος φύλλου )
Ανοίγουμε ένα φύλλο το τοποθετούμε στο ταψί και λαδώνουμε μ'ένα πινέλο. Στο τρίτο φύλλο επάνω βάζουμε απ'τα 200 γραμμ. φέτας που μας περίσεψε τα 100 γραμμάρια σε τρίμματα και σκέτα επάνω στο λαδωμένο φύλλο.
Συνεχίζουμε να ανοίγουμε τα φύλλα και να τα λαδώνουμε και στο 6ο φύλλο επάνω απλώνουμε με ένα κουτάλι απαλά τη γέμιση σ'όλα τα σημεία του ταψιού ,προσέχοντας να μην πατηθούν τα φύλλα από κάτω.
Συνεχίζουμε το άνοιγμα των φύλλων με τον ίδιο τρόπο και στο 9ο φύλλο βάζουμε τα 100 γρμμ. τρίμματα της φέτας που μας περίσεψαν.
Τελειώνουμε με τα τελευταία τρία φύλλα φτιάχνουμε στο τελευταίο φύλλο ένα τύλιγμα στις άκρες λαδώνοντάς το καλά.
Κόβουμε την πίτα μας και την αλείφουμε με ένα κρόκο στον οποίο έχουμε προσθέσει 2 κουταλιές νεράκι και 1 κουταλιά λάδι.
Ψήνουμε στους 200 ο Κ περίπου για μιά ώρα. Μετά τα 3/4 της ώρας προσέχουμε μήπως χρειαστεί να βάλουμε μιά λαδόκολλα για να μη γίνει πολύ σκούρο το πρώτο φύλλο.

Καλή μας όρεξη λοιπόν........

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου