Τρίτη 22 Σεπτεμβρίου 2020

Μαρμελάδα Σύκο





 Υλικά

---------

1 1/2 κιλό καθαρισμένα σύκα Βασιλικά

750  γραμμ.Ζάχαρη

Χυμό από ένα ζουμερό λεμόνι

2 ξυλάκια κανέλας


Εκτέλεση

------------

Πλένουμε πολύ καλά τα σύκα μας, τα στραγγίζουμε και κόβουμε το κοτσανάκι και λίγο απ'το κάτω μέρος του σύκου.

Κόβουμε τα σύκα σε τέσσερα κομμάτια και τα τοποθετούμε σε μιά λεκανίτσα μαζί με την ζάχαρη.

Ανακατεύουμε πολύ καλά και κλείνουμε την λεκάνη με διαφανή μεμβράνη. Βάζουμε τα σύκα στο ψυγείο να μαριναριστούν μέχρι το επόμενο πρωί και για 10 ώρες περίπου.Τα αφήνουμε να μαριναριστούν για να σφίξουν λίγο τα κομμάτια και να κρατήσουν το σχήμα τους μετά το βρασμό της μαρμελάδας.

Την άλλη μέρα βλέπουμε ότι έχουν βγάλει τα ζουμιά τους κι ακολούθως τα βάζουμε σε κατσαρόλα ( κατά προτίμηση αντικολητική) .Βράζουμε τη μαρμελάδα πάντα σε μέτρια φωτιά ανακατεύοντας την  σε τακτά χρονικά διαστήματα με ξύλινη κουτάλα .

Καθώς βράζουν τα σύκα βγάζουν αφρούς και ξαφρίζουμε για όση ώρα χρειαστεί.

Σε μιά ώρα περίπου η μαρμελάδα μας είναι έτοιμη και μπορούμε να δοκιμάσουμε με τον γνωστό τρόπο .Βγάζουμε δηλαδή μιά κουταλιά σε ένα πιάτο και περιμένουμε να κρυώσει . Αν μας ικανοποιεί η πυκνότητα της μαρμελάδας την αφαιρούμε απ'τη φωτιά και την βάζουμε αμέσως και καυτή σε βάζα που έχουμε αποστειρώσει ή όχι και πάντα γεμίζοντάς τα μέχρι επάνω στο χείλος.

Κλείνουμε τα βάζα με τα καπάκια τους και τα γυρίζουμε ανάποδα ,αφήνοντάς τα μέχρι να κρυώσουν.

Διατηρήστε τη μαρμελάδα αυτή στο ψυγείο .

Σίγουρα δεν θα αντέξει πολύ γιατί γίνεται πανόστιμη , μυρωδάτη και πολύ ιδιαίτερη για πολλές χρήσεις μέσα στο χειμώνα που ακολουθεί. 


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου