Κυριακή 19 Ιουνίου 2022

Γλυκό του κουταλιού κεράσι






Υλικά
----------
2 κιλά κεράσια καθαρισμένα
1.700 γραμμ. ζάχαρη
3 λεμόνια
3 βανίλιες

Εκτέλεση
--------------
Διαλλέγουμε γερά και όχι τόσο ώριμα κεράσια ,απλά  τραγανά.Τα πλένουμε πάρα πολύ καλά.
Βγάζουμε τα κουκούτσια με το ειδικό εργαλείο ή μιά φουρκέτα .
Σε μιά λεκανίτσα ρίχνουμε 2 λίτρα νερό και τον χυμό από 2 ζουμερά λεμόνια και προσθέτουμε τα καθαρισμένα κεράσια. Τ'αφήνουμε μέσα στην λεμονάδα για 4-5 ώρες.
Βγάζουμε τα κεράσια απ την λεμονάδα , τα ξεπλένουμε και αφού τα ζυγίσουμε  τ'αραδιάζουμε σε μιά λεκανίτσα εναλλάξ με την ζάχαρη.
Αφήνουμε την λεκανίτσα μιά νύχτα στο ψυγείο και την επόμενη μέρα τα βάζουμε σε κατσαρόλα και με δυνατή φωτιά βράζουμε το γλυκό ανακατεύοντάς το κατά καιρούς και προσεκτικά με μιά ξύλινη κουτάλα ή κουνώντας κυκλικά την κατσαρόλα.
Ξαφρίζουμε αν χρειαστεί προσεκτικά και αφήνουμε τον βρασμό για 20' της ώρας.Προσθέτουμε τον χυμό από ένα λεμόνι και τις βανίλιες.
Σβήνουμε τη φωτιά και αποσύρουμε το γλυκό απ'την φωτιά κουνώντας την κατσαρόλα με κυκλικές κινήσεις ( για να μπεί μέσα το σιρόπι ).
Την άλλη μέρα κάνουμε την δοκιμή με το παγωμένο πιατάκι και βλέπουμε αν το σιρόπι είναι δεμένο καλά . Αν όχι ξαναβράζουμε το γλυκό μέχρι να πήξει ικαονποιητικά το γλυκό μας.
Σε ταψάκι βάζουμε μερικά βαζάκια και τα αποστειρώνουμε σε προθερμασμένο φούρνο για 10' στους 100 βαθμούς.
'Ετσι όπως είναι τα βάζα καυτά, προσθέτουμε το γλυκό μας μέχρι το χείλος τους και αφού τα κλείσουμε καλά και με προσοχή, τ'αναποδογυρίζουμε και τ'αφήνουμε μέχρι να κρυώσουν τελείως.
Το γλυκό μας είναι έτοιμο για να κεράσουμε σε πιατάκι τους αγαπημένους μας, για να φτιάξουμε διάφορα γλυκά και για να γαρνίρουμε παγωτό και γιαούρτι.
Καλή επιτυχία !








Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου