Παρασκευή 1 Ιουλίου 2022

Φαλάφελ ή Ρεβιθοκεφτέδες

 





Υλικά
--------
500 γραμμ. Ρεβίθια Χοντρά Αγρινίου
1 μέτριο  κρεμμύδι τριμμένο και στιμένο απ'τα υγρά του
5 σκελίδες σκόρδο λιωμένες
1/2 ματσάκι μαιντανό ψιλοκομμένο
1/4 ματσάκι κόλιανδρο φρέσκο ψιλοκομμένο
1 κουτ.γλ. Κόλιανδρο σκόνη
1 κουτ.γλ. Κύμινο
1 κουτ.γλ. Μπαχάρι
Ξύσμα από 1 λεμόνι και τον χυμό του
1/2 κουτ.γλ. Μπέικιν πάουντερ
1 κουτ.γλ. Μαυροπίπερο
1/4 κουτ.γλ. Πάπρικα καυτερή( μπούκοβο ) ή όσο καυτερό το θέλετε...
2 κουτ.σούπας αλεύρι
Ηλιέλαιο για το τηγάνισμα
Για πανάρισμα και αποτέλεσμα περισσότερο τραγανό μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε σουσάμι ή  αλεύρι 

Σάλτσα με ταχίνι
---------------------
1 φλυτζάνι ταχίνι 
2 κουτ. σούπας χυμό λεμονιού
λίγο αλάτι
2 σκελίδες σκόρδο λιωμένο
Λίγο χλιαρό νεράκι για το ανακάτεμα ή όσο χρειαστεί για να γίνει ρευστή η σάλτσα μας.
Μπορείτε να προσθέσετε πιπέρι μαύρο, πάπρικα γλυκιά, ή όποιο άλλο μυρωδικό σας αρέσει.

Εκτέλεση
------------
Τα ρεβίθια μπορούμε να τα μαγειρέψουμε είτε ωμά και μουλιασμένα μόνο ,είτε βρασμένα .
Θα σας γράψω την συνταγή που έκανα χθες με βρασμένα ρεβίθια και θα ακολουθήσει αργότερα κι η άλλη συνταγή .
Μουσκεύουμε λοιπόν από βραδίς τα ρεβίθια σε μπόλικο νεράκι αλατισμένο.
Την άλλη μέρα τα ξεπλένουμε πολύ καλά και τα βράζουμε για μισή ώρα περίπου .
Σε μεγάλη λεκανίτσα τοποθετούμε τα βρασμένα ρεβίθια, αφού τα έχουμε στραγγίσει πολύ καλά για αρκετή ώρα και  όλα τα υλικά που αναφέρω και με το ραβδομπλέντερ ή με το μεγάλο μπλέντερ ,λιώνουμε το μείγμα έτσι ώστε να ομοιογενοποιηθεί με όλα τα υλικά πολύ καλά.
Αν δούμε ότι δεν πλάθεται κανονικά το μείγμα μας σαν να είναι κεφτεδάκι, τότε προσθέτουμε λίγο αλεύρι ή το αντίστροφο λίγο νεράκι.
Τα βάζουμε στο ψυγείο για αρκετή ώρα ώστε να παγώσουν, για να τηγανιστούν καλύτερα και να μην μας απλώσουν ή θριμματιστούν.
Σε τηγάνι με 2-3 εκ. ηλιέλαιο και αφού έχει κάψει αρκετά, τοποθετούμε τα φαλάφελ με κάποιο διάστημα μεταξύ τους για να μπορούμε να τα γυρίσουμε με δύο κουτάλια απ'την ανάποδη πλευρά.
Η φωτιά πρέπει να είναι ένα κλικ πριν το τέρμα. Αν έχετε κουζίνα μέχρι 9 θα ψήσετε στο 8 για δύο λεπτά και εναλλάξ άλλα 2 ' απ'την άλλη μεριά.
Βγάζουμε τα φαλάφελ σε χαρτί κουζίνας για τα περιτά λίπη και συνοδεύουμε με σάλτσα ταχινιού, σως γιαουρτιού, τζατζίκι . .
To ιδανικό και παραδοσιακό Αιγυπτιώτικο πιάτο με φαλάφελ, συνοδεύεται με σάλτσα από ταχίνι , δηλαδή ταχίνι αραιωμένο με λίγο χλιαρό νεράκι ,αλάτι,σκόρδο και λεμόνι ,όπως ακριβώς η συνταγή που σας δίνω.
Μπορείτε να τα φάτε στο πιάτο με όλα τα συνοδευτικά που σας αρέσουν και φυσικά τις σάλτσες τις αρεσκείας σας ή να φτιάξετε σάντουιτς με αράβικη πίτα , ψωμάκι ή τορτίγια.
Καλή επιτυχία !



Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου