Κυριακή, 15 Ιανουαρίου 2012

Κουραμπιέδες










                                                                                                                                                                      Yλικά
---------
1/2 κιλό φρέσκο βούτυρο
1/2 κιλό άχνη ζάχαρη
2 κρόκους αυγών
2 βανίλιες
1 κιλό αλεύρι
1 μπέικιν πάουντερ
2 φλυτ.κοπανισμένα αμύγδαλα
1/2 κ.γλυκ. μοσχοκάρυδο σκόνη
4 κουταλιές σούπας κονιάκ ( ή λικέρ της αρεσκείας μας).

Εκτέλεση
-------------
Διατηρούμε το βούτυρο σε θερμοκρασία δωματίου ώστε να μπορεί να χτυπηθεί εύκολα .
 Βάζουμε στο μίξερ το βούτυρο και 1 φλιτζάνι απ’ την άχνη ζάχαρη και τα χτυπάμε περίπου 15’ ώστε να γίνει ένα αφράτο και κάτασπρο μείγμα .
Ρίχνουμε τους δύο κρόκους των αυγών και εξακολουθούμε να χτυπάμε για να ενσωματωθούν  καλά στο μείγμα. Στο κονιάκ διαλύουμε το μπέικιν και το προσθέτουμε συνεχίζοντας το χτύπημα.
Αφαιρούμε τον κάδο απ’ το μίξερ και συνεχίζουμε δουλεύοντας με το χέρι.
Ρίχνουμε μέσα απαλά ,λίγο –λίγο το αλεύρι , στο οποίο έχουμε ανακατέψει τις 2 βανίλιες και το μοσχοκάρυδο .
Ανακατεύουμε  με το χέρι μας το μείγμα, για να μπορούμε να παίρνουμε και απ’ τα τοιχώματα του κάδου ( η’ του τάμπερ) το βούτυρο , έως ότου ομογεννοποιηθεί καλά το μείγμα και δούμε ότι μπορούμε να πλάθουμε μπαλάκια και να είναι ομοιόμορφα σε υφή.
Χρησιμοποιούμε όσο αλεύρι χρειαστεί, προσθέτοντάς το πάντα σιγά σιγά.

Πλάθουμε μπαλάκια μικρά στο μέγεθος ενός καρυδιού, η’ κάνουμε σχέδια με φορμάκια ζαχαροπλαστικής και τ’ αραδιάζουμε επάνω στη λαμαρίνα η’ σε ταψί του φούρνου, το ένα δίπλα στο άλλο.

Ψήνουμε στους 180 Κ . Η πρώτη φουρνιά ίσως αργήσει περισσότερο από 15’ για να ψηθεί . Μα έπειτα επειδή ο φούρνος θα είναι πολύ καυτός ,ίσως χρειαστεί να ελέγξουμε μετά τα πρώτα 10’, για να δούμε από κάτω κι από πάνω αν τελικά έχουν οι κουραμπιέδες μας το επιθυμητό χρώμα.
Ο χρόνος ψησίματος εξαρτάται απ’ το μέγεθος που θα δώσουμε στους κουραμπιέδες, απ’ το είδος της ηλεκτρικής κουζίνας που ψήνουμε κι απ’ το ταψί που χρησιμοποιούμε για να ψήσουμε. Οπότε ,έχουμε καλά το νου μας όταν ψήνονται οι κουραμπιέδες και παρακολουθούμε μετά τα πρώτα 10’ , ώστε να τους βγάλουμε εγκαίρως έξω απ’ τον φούρνο.

Αφήνουμε τους κουραμπιέδες να μισοκρυώσουν και να είναι απλά χλιαροί σε θερμοκρασία  και μετά τους  βάζουμε μέσα στην άχνη και τους γυρίζουμε για να κολλήσει η άχνη επάνω τους. ( δεν τους βάζουμε πολύ ζεστούς στην άχνη, γιατί θα λιώσει η άχνη επάνω τους και θα ενωθεί με το βούτυρο, φτιάχνοντας ένα βουτυρένιο και γλυκό στρώμα).
Η συνταγή αυτή είναι για τρία ταψιά της ηλεκτρικής κουζίνας και ο αριθμός των κουραμπιέδων είναι ανάλογος με το μέγεθος. ( βλέπε φωτογραφία μου ,του 2011 )

1 σχόλιο: