Κυριακή 15 Ιανουαρίου 2012

Μπακλαβάς πολίτικος




Υλικά
---------.
2  πακέτα πολύ ψιλά φύλλα κρούστας για μπακλαβά ( 1 κιλό )
½  κιλό καρύδια χοντροκομμένα
250  γρ. φρέσκο βούτυρο
200  γρ. φρυγανιά τριμμένη
1  κουταλιά σούπας κοφτή ,κανέλλα
½  κουτ. Του γλυκού κοφτό γαρύφαλλο τριμμένο
30  ξυλάκια γαρύφαλλα ( βλέπε φωτό)
100  γρ. άχνη ( για την γέμιση)

Για το σιρόπι : 1 κιλό ζάχαρη, 100 γρ. γλυκόζη ( ή μέλι ), 2 ποτήρια νερό & το χυμό από μισό λεμόνι

Εκτέλεση
--------------.
Παίρνουμε ένα βαθύ μπολ κι ανακατεύουμε τα χοντροκομμένα καρύδια με τη φρυγανιά, την κανέλα, τη σκόνη του γαρύφαλλου και τα 100 γρ. άχνης

Σε ένα καλά βουτυρωμένο ταψί , στρώνουμε ένα ένα τα φύλλα και τα αλείφουμε κάθε φορά με το πινέλο ένα-ένα με   το βούτυρο που έχουμε ήδη λιώσει σ’ ένα κατσαρολάκι.
Αφού στρώσουμε 5-6 φύλλα , κρατάμε άλλα 5-6 για το τέλος και το σκέπασμα του μπακλαβά .
Ρίχνουμε μερικές κουταλιές απ’ το μείγμα της γέμισης πάνω στα πρώτα φύλλα , προσέχοντας να πηγαίνει παντού. Καλό είναι να την  διασκορπίζουμε με τα χέρια για να πηγαίνει πιο εύκολα παντού και να έχουμε υπ’ όψιν μας ότι θα ρίχνουμε γέμιση κάθε  δεύτερο φύλλο και έως ότου τελειώσουν τα φύλλα κι η γέμιση.
Ρίχνουμε λοιπόν μερικές κουταλιές γέμισης, βάζουμε επάνω άλλα δύο φύλλα καλά βουτυρωμένα το καθένα χωριστά και με το πινέλο και προχωράμε μέχρι να τελειώσουν τα φύλλα και μείνουν μόνον τα 5-6 τα οποία κρατήσαμε  για το τέλος και τα οποία θα τα στρώσουμε όλα μαζί και βουτυρωμένα φυσικά ένα-ένα, αλλά χωρίς γέμιση μεταξύ τους..

Μ’ ένα κοφτερό μαχαίρι χαράζουμε τον μπακλαβά σε κομμάτια της αρεσκείας μας και προσέχουμε να μη βγει έξω η γέμιση. Αν χρειάζεται βοηθάμε με τα δάκτυλά μας κατά το κόψιμο και κάνουμε κοψίματα σε τετράγωνα κομμάτια, ή ρομβοειδή. Αλείφουμε με το τελευταίο βούτυρο από πάνω και βυθίζουμε σε κάθε κομμάτι από ένα ξυλάκι γαρύφαλλο .

Ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο για 30’ και σε 170 Κ.
Προσέχουμε πάντα μετά τα 20’ για το χρώμα του μπακλαβά κι αν χρειαστεί βάζουμε ένα αλουμινόχαρτο επάνω . Ελέγχουμε πάντα και τον πάτο του μπακλαβά ανασηκώνοντάς τον με μια σπάτουλα γιατί το θέμα του ψησίματος  είναι ανάλογο όχι μόνο απ’ την θερμοκρασία του φούρνου, αλλά κι απ’ το είδος του φούρνου και το υλικό του ταψιού  που χρησιμοποιούμε .
‘Όση ώρα ψήνεται ο μπακλαβάς μπορούμε να κάνουμε το σιρόπι γιατί πρέπει να είναι κρύο όταν σιροπιάσουμε τον μπακλαβά.
Μπορούμε φυσικά ν’ αφήσουμε τον μπακλαβά να κρυώσει καλά αφού ψηθεί και μετά να τον σιροπιάσουμε με ζεματιστό σιρόπι. Το ένα απ’ τα δύο ( μπακλαβάς ψημένος και σιρόπι) πρέπει να είναι κρύο !

Σιρόπι
----------.
Βάζουμε σε ένα κατσαρολάκι τα δύο ποτήρια νερό και το ένα κιλό ζάχαρη και ανακατεύουμε καλά στην αρχή για να λιώσει η ζάχαρη και μετά ρίχνουμε και τη γλυκόζη με το χυμό του λεμονιού και τη φλούδα απ’ το λεμόνι. Βράζουμε σε μέτρια φωτιά.
‘Όταν αρχίζει να βράζει το σιρόπι και να βγάζει φούσκες ,αρχίζουμε να  μετράμε 10’ βρασμού και είναι έτοιμο για να σιροπιάσουμε το γλυκό.

‘Όταν κρυώσει καλά στο ταψί ο μπακλαβάς, τότε βγάζουμε προσεκτικά τα κομμάτια κι αν χρειάζεται τα ξαναχαράζουμε πάλι μέχρι κάτω για να βγαίνουν εύκολα . Τα τοποθετούμε απλωτά σε ένα δίσκο, βάζοντας και μια στρώση κομματιών από πάνω ,τα οποία θα στραγγίσουν τα σιρόπια τους στην πρώτη στρώση κι αν  θέλουμε μπορούμε να τα αναποδογυρίσουμε μετά από μια μέρα ,για να διατηρούνται πάντα βρεγμένα με σιρόπια όλα τα κομμάτια.

2 σχόλια: