Κυριακή 15 Ιανουαρίου 2012

Σαραγλί στριφτό πολίτικο ,γιαγιάς Ουρανίας


Ταψί διαμέτρου 38 εκατοστών

Υλικά :  
 1 κιλό αλεύρι για όλες τις χρήσεις,
 ½ κιλ. Καρύδια ψιλοκομμένα,
 1 κουτ.σούπας κανέλλα,
¼ του κουτ.γλυκού (στη μύτη ..) γαρύφαλλο,
 6 φρυγανιές τριμμένες  ,
4 κουταλιές σούπας ζάχαρη άχνη για τη γέμιση,
250 γραμμάρια Αραβοσιτέλαιο

Για το σιρόπι :

1/2 κιλό μέλι,
¾ κιλού  Ζάχαρη ,
2 1/2  ποτήρια νερό,
1 ξυλάκι κανέλλα,
2 κουταλιές σούπας χυμό λεμόνι και τα φλούδια από ένα μικρό λεμόνι καλά πλυμένο ( να βράσουν μέσα στο σιρόπι ).

Ψήσιμο στους 200 βαθμούς κελσίου 1 ώρα 

Σιροπιάζουμε το γλυκό όταν βγει απ’ το φούρνο με ζεστό σιρόπι.


Εκτέλεση :
Eτοιμάζουμε τη γέμιση σ’ένα μπωλ, βάζοντας μέσα τα χοντροκομμένα καρύδια, την κανέλλα ,το γαρύφαλλο ,την άχνη και την φρυγανιά κι ανακατεύουμε καλά .

Ρίχνουμε μέσα στο αλεύρι μια πρέζα μικρή αλάτι και λίγο λάδι –ξύδι και ζυμώνουμε με όσο  νερό χρειάζεται ( περίπου ένα ποτήρι και λίγο ακόμη…)κι αφού πλάσουμε καλά το ζυμάρι το αφήνουμε να ξεκουραστεί πάνω από μισή ώρα σκεπασμένο με μια πετσέτα για να μη στεγνώσει  κι αφού το έχουμε χωρίσει σε μπαλάκια μικρά ( όσο ζυμάρι χρειάζεται για να ανοιχτεί ένα φύλλο). Βγαίνουν περίπου 10 μπαλάκια.
Είναι ακριβώς η ίδια διαδικασία του ζυμαριού που έχω γραμμένη αναλυτικά στην ανάρτηση ''Ζυμάρι''
Όταν τα μπαλάκια απ το ζυμάρι έχουν ξεκουραστεί αρκετά ,ανοίγουμε  ένα- ένα τα φύλλα με την ίδια διαδικασία όπως και στην πίττα (βλέπε και διάβαζε…πρασόπιττα -άνοιγμα φύλλων lol ;) )

 Λαδώνουμε με το πινέλο το ταψί και το πρώτο φύλλο με το λάδι και ρίχνουμε επάνω 4 κουταλιές απ’ τη γέμιση και απλωτά από αριστερά προς τα δεξιά ,σαν μια χοντρή γραμμή πάνω στο φύλλο. Κατόπιν  στρίβουμε προσεκτικά κι απαλά τις άκρες απ’ το φύλλο δύο εκατοστά περίπου για να μη χύνεται η γέμιση ,το τυλίγουμε και το σουρώνουμε ελαφρώς και μετά το τοποθετούμε στο στρογγυλό ταψί ,αρχίζοντας απ’ την μέση και κάνοντας ένα σαλιγκάρι. Με τα επόμενα φύλλα κάνουμε ακριβώς τα ίδια και φέρνουμε βόλτες το ταψί έως ότου το σαλιγκάρι των φύλλων ολοκληρωθεί.
Κόβουμε σε κομμάτια το γλυκό όσο μεγάλα η’ μικρά θέλουμε και….αφού λαδώσουμε από πάνω….

Ψήνουμε αναλόγως τον φούρνο ,πάντως εκεί που βάζουμε να ψηθούν οι πίτες. Στους 200 κελσίου για μια ώρα + ( προσέχουμε πάνω - κάτω να έχει το ίδιο χρώμα καλοψημένο)

ΣΙΡΟΠΙ : Βάζουμε στην κατσαρόλα το νερό, τη ζάχαρη και το λεμόνι και τη φλούδα του λεμονιού ανακατεύοντας τα καλά για να διαλυθεί η ζάχαρη. ΜΟΛΙΣ πάρει βράση  και αρχίσει να βγάζει φούσκες το νερό του σιροπιού ,ΤΟΤΕ αρχίζουμε να μετράμε τα 8’ λεπτά ΚΙ ΌΤΑΝ ΠΕΡΑΣΟΥΝ ΤΑ 8’  ,το αποσύρουμε απ’ τη φωτιά προσθέτοντας το μέλι και ανακατεύοντάς τα όλα καλά ,τα βάζουμε πάλι στη φωτιά για 2-3’ λεπτά ακόμη.

Το μέλι έχει το χαρακτηριστικό να φουσκώνει και να αφρίζει και γι αυτό έχουμε το νου μας να είμαστε πάνω απ’ το σιρόπι για τα τελευταία λεπτά ,για να μπορέσουμε να το κρατήσουμε μέσα στην κατσαρόλα και εν ανάγκη χαμηλώνουμε πολύ τη φωτιά .

‘Έχουμε έτοιμο και ζεστό το σιρόπι όταν το γλυκό ψηθεί και ροδοκοκκινίσει αρκετά και το λούζουμε .

Το αφήνουμε να πιεί το σιρόπι κι αν χρειαστεί την επόμενη μέρα γυρίζουμε τα κομμάτια απ’ την αντίθετη μεριά για να κατεβάσουν σιρόπι στο πάνω μέρος τους.

‘Άντε και καλή επιτυχία !

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου