Κυριακή 15 Ιανουαρίου 2012

Γεμιστές πιπεριές & ντομάτες ,με ρύζι







Υλικά:
------
5 πιπεριές κόκκινες για γέμισμα
5 πράσινες,
5 ντομάτες ώριμες και κόκκινες,
1 ματσάκι μαϊντανό και αρκετά  φύλλα δυόσμο ,
Κουκουνάρια και σταφίδες ( προαιρετικά)
2 κρεμμύδια ξερά και 3 σκελίδες σκόρδο,
λάδι μια κούπα,
1/2 κιλό ρύζι Mακρύκοκκο σπυρωτό για καλύτερο αποτέλεσμα ή  Καρολίνα ,
2-3  ντομάτες ώριμες τριμμένες σε ψιλά κομματάκια μαζί με το ζωμό τους και επιπλέον τη ψίχα  απ αυτές τις ντομάτες και την ψίχα απ'τις πιπεριές (χωρίς του σπόρους φυσικά ) που θα γεμίσουμε . Αλάτι και πιπέρι


Προετοιμασία:
----------------
Πλένουμε όλα τα υλικά πολύ καλά  και καθαρίζουμε τις πιπεριές απ το κοτσάνι τους και τους "σπόρους" χαράζοντας ένα κομμάτι από πάνω κι αφαιρώντας το τμήμα που έχει τους "σπόρους". (βλέπε φωτογραφία)
Κόβουμε κατά τον ίδιο τρόπο τις ντομάτες κι αφαιρούμε την ψίχα τους με το κουταλάκι του γλυκού .
Τρίβουμε το κρεμμύδι στο μπλεντεράκι μαζί με το σκόρδο και μετά τρίβουμε τις ντομάτες ( ψίχα αυτών που θα γεμίσουμε)μαζί με τις 2-3  άλλες ώριμες ντομάτες.
Ψιλοκόβουμε τα μυρωδικά και  ανακατεύουμε όλα τα υλικά σε μια σουπιέρα προσθέτοντας το αλάτι και πιπέρι , λάδι ...καθώς και ρύζι μετρώντας, με το κουτάλι της σούπας ,περίπου 15 κουταλιές, όσα δηλαδή είναι τα γεμιστά μας.
Προσθέτουμε στη γέμιση μισό κουταλάκι ζάχαρη και γεμίζουμε με ένα κουτάλι τις πιπεριές και ντομάτες αφού προηγουμένως κάνουμε με το πηρούνι λίγες πιρουνιές στο κάτω μέρος απ'τις πιεπεριές για να απορροφήσουν το ζουμί απ'το ταψάκι και να παραμείνει ζουμερή η γέμισή τους ..
Τα βάζουμε σ’ ένα ανάλογο ταψάκι και χωρίς καθόλου νερό φροντίζουμε ώστε ανάμεσα απ'τα γεμιστά να υπάρχει μόνο ο χυμός ντομάτας και τα ψήνουμε στους 180 βαθμούς σε προθερμασμένο φούρνο για μια ώρα.

Ελέγχουμε κατά την διάρκεια τους ψησίματος των γεμιστών μην αρπάξει το πάνω μέρος τους και αφού περάσει μισή ώρα περίπου, τα γυρίζουμε απ την άλλη πλευρά όλα, για να ψηθούν κι από τις δυο μεριές ομοιόμορφα.
Τα σκεπάζουμε αν χρειαστεί με ένα ασημόχαρτο και μετά από 20’ ψησίματος για να μη μας αρπάξουν  τα γεμιστά .
Περιμένουμε να απορροφήσουν σχεδόν όλα τα υγρά.

Το κύριο υλικό των γεμιστών είναι το ρύζι. ‘Όταν θέλουμε να κάνουμε λιγώτερα ‘η περισσότερα γεμιστά, ρυθμίζουμε την ποσότητα της γέμισης ,μετρώντας κατά προσέγγιση 1 μεγάλη κουταλιά ρύζι για κάθε γεμιστό .
Μπορούμε να γεμίσουμε και ποικιλία λαχανικών για να έχουμε περισσότερο χρώμα και γεύση στο πιάτο μας.
Πχ 3 κόκκινες πιπεριές, 3 πράσινες, 3 κίτρινες, 3 ντομάτες, 3 κολοκυθάκια .
Αν περισσέψει χώρος στο ταψί καλό είναι να κόψουμε μιά πατάτα σε μικρά κομμάτια και να καλύψουμε το κενό ραντίζοντάς τες με το ζωμό που θα έχει το ταψί μας και λίγες σταγόνες λαδάκι στην κάθε μιά.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου