Σάββατο 14 Ιανουαρίου 2012

Γιουβαρλάκια


Υλικά :
------------
½ κιλό κιμά ( προαιρετικά μπορούμε να βάλουμε 300γρ. μοσχαρίσιο κιμά και 200 γρ. χοιρινό ,για να γίνουν ακόμη πιο αφράτα τα γιουβαρλάκια.)
2 μέτρια κρεμμύδια ξερά ,αλεσμένα στο μπλέντερ και με κόψιμο μέτριο ( για τα γιουβαρλάκια).
1 μικρό κρεμμύδι ξερό ( για τη σούπα)
1 μικρό μάτσο μαϊντανό ( ένα φλιτζάνι ψιλοκομμένο )
2 φλιτζανάκια μικρά (του ελληνικού καφέ ),ρύζι Καρολίνα (δηλαδή άσπρο ρύζι μαλακό για σούπες, το ένα φλιτζανάκι θα το χρησιμοποιήσουμε για τον κιμά και το άλλο θα το βάλουμε στο ζωμό της σούπας)
2 αυγά ( 1 για τα γιουβαρλάκια κι  1 για το αυγολέμονο)
1 πατάτα κι ένα καρότο,  (  κομμένα κυβάκια για τη σούπα)
1 λεμόνι ( για το αυγολέμονο)
Αλάτι και πιπέρι μαύρο
Ελαιόλαδο και λίγο αλεύρι για να αλευρώσουμε τα γιουβαρλάκια την ώρα που θα τα ρίχνουμε στη σούπα.

Εκτέλεση :
--------------
Ζυμώνουμε τον κιμά, τα δύο ξερά κρεμμύδια τα κομμένα απ’ το μπλέντερ, τον ψιλοκομμένο μαϊντανό, το αυγό, αλάτι και πιπέρι και 1 φλιτζανάκι του καφέ ρύζι και τα πλάθουμε σε στρογγυλά μπαλάκια μεγέθους ενός μεγάλου καρυδιού. Αλευρώνουμε και τα αφήνουμε σ’ ένα δισκάκι.

Παίρνουμε μια κατσαρόλα μέτρια και βάζουμε 5 ποτήρια νερό και ένα κύβο Knorr, λίγο αλάτι και πιπέρι και ρίχνουμε μέσα τα κομμένα λαχανικά (πατάτα,καρότο,μικρό ξερό κρεμμύδι) και λίγο λάδι ( μια βαθειά κουτάλα μαγειρέματος περίπου η’ δύο μεγάλες κουταλιές βούτυρο, περίπου 100 γρ.)
‘Όταν βράσουν λίγο τα λαχανικά, περίπου 5 λεπτά, ρίχνουμε μέσα στο βραστό ζωμό τα γιουβαρλάκια ένα –ένα κι ανακατεύουμε απαλά βράζοντάς τα για περίπου 20’ κι αφού δοκιμάσουμε και τρώγεται το καρότο που είναι και το πιο σκληρό, τότε ρίχνουμε το άλλο φλιτζανάκι ρύζι που είχαμε κρατήσει για την σούπα κι ανακατεύουμε απαλά και πάλι.
Σε 5’ το φαγητό θα είναι έτοιμο . Αν μας φαίνεται ότι έχει πιεί πολλά απ’ τα υγρά της η σούπα ( κι αυτό εξαρτάται κι απ’ τη θερμοκρασία του βρασμού ), μπορούμε να προσθέσουμε λίγο νεράκι πριν ολοκληρωθεί το βράσιμο της σούπας.
Αποσύρουμε την κατσαρόλα απ’ τη φωτιά κι ετοιμάζουμε το αυγολέμονο.
Μπορεί να φαγωθεί η σούπα και με σκέτο λεμόνι φυσικά, αλλά με το αυγολέμονο γίνεται πιο πλούσια στη γεύση .

Αυγολέμονο :
------------------

Χτυπάμε με σύρμα το ασπράδι του αυγού σε μαρέγκα  και ρίχνουμε μέσα και τον κρόκο του. Μετά προσθέτουμε σιγά σιγά το χυμό απ’ το λεμόνι και αφού αναμειχθούν πολύ καλά αυτά τα υλικά, παίρνουμε λίγο ζωμό απ’ τη σούπα και τον ενσωματώνουμε με το αυγολέμονο στο πιάτο που χτυπούσαμε το αυγό. Μετά ρίχνουμε όλο μαζί αυτό το υλικό στην κατσαρόλα ,ανακατεύοντας κυκλικά τη σούπα για να ενσωματωθεί το αυγολέμονο καλά.

Καλή όρεξη !!!!  :)

3 σχόλια: