Τετάρτη 1 Φεβρουαρίου 2012

Ρεβίθια γιαχνί



½ κιλό ρεβίθια
1 μεγάλο κρεμμύδι ξερό ψιλοκομμένο
3 σκελίδες σκόρδο ψιλοκομμένο
1 πράσινη πιπεριά κομμένη
4 μεγάλες ώριμες ντομάτες
1 φλιτζάνι ελαιόλαδο
1 κουταλιά της σούπας ντοματοπελτέ
1 κουτ. Γλυκού κοφτό  ζάχαρη
1 μικρή ημικαυτερή πιπεριά
Αλάτι, πιπέρι και 2 κουταλιές μαιντανό ψιλοκομμένο

Βάζουμε από το βράδυ τα ρεβίθια μέσα σε μια λεκανίτσα με μπόλικο νερό και μια κουταλιά της σούπας σόδα μαγειρικής  και τ’αφήνουμε τουλάχιστον 10 ώρες για να μουλιάσουν.
Την άλλη μέρα τα ξεπλένουμε τα στραγγίζουμε  και ρίχνουμε επάνω τους άλλη μια κουταλιά σούπας σόδα μαγειρικής και τ’αφήνουμε στο τρυπητό για μισή ώρα.
Μετά τρίβουμε τα ρεβίθια πολύ καλά με τις χούφτες μας, για τυχόν φλούδες που μπορεί να βγάλουν.
 Τα  πλένουμε πάλι πολύ καλά και τα βάζουμε στην κατσαρόλα, σκεπάζοντάς τα με νερό και σε μέτρια φωτιά .
Στην αρχή του βρασμού, έχουμε το νου μας για να αφαιρέσουμε με την κουτάλα τους αφρούς που θα δημιουργηθούν στην επιφάνεια του νερού.
Αν θέλουμε μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε τη χύτρα ταχύτητος για πιο γρήγορο μαγείρεμα.
Χωρίς τη χύτρα ταχύτητος θέλουν περίπου 1 ώρα για να βράσουν .
Κατα καιρούς προσέχουμε το νερό για να μη σωθεί και δοκιμάζουμε τα ρεβίθια μετά τα 40’ για να δούμε αν γίνανε. ( πολλές φορές είναι πολύ βραστερά και βράζουν γρηγορότερα)

Μέχρι να βράσουν τα ρεβίθια, ετοιμάζουμε τη σάλτσα.
Αποφλοιώνουμε τις ντομάτες , αφαιρούμε τους σπόρους και κόβουμε σε πολύ μικρά κομματάκια.
Σοτάρουμε το ψιλοκομμένο κρεμμύδι ,σκόρδο ,και πιπεριά στο λάδι , προσθέτοντας εν συνεχεία την ντομάτα, τον πελτέ αραιωμένο σε λίγο νεράκι, τη ζάχαρη και την καυτερή πιπεριά .
 Βράζουμε τη σάλτσα σε χαμηλή φωτιά για 20’ και προσθέτουμε τα βρασμένα ρεβίθια ,αλάτι και πιπέρι και  εξακολουθούμε  να μαγειρεύουμε το φαγητό στην ίδια θερμοκρασία για άλλα 15’ ,μέχρι να πήξει η σάλτσα τελείως και να μείνει το φαγητό μόνον με το λάδι του.

Γαρνίρουμε τα ρεβίθια μας με τον ψιλοκομμένο μαιντανό.

Μπορούμε να σερβίρουμε τα ρεβίθια με ατζέμ πιλάφι( ετικέτες-ρύζι) , ή σκέτο ρύζι  και να έχουμε ένα πλήρες και χορταστικό  πιάτο !

Θυμάμαι ότι  η μητέρα μου μαγείρευε συνήθως την Δευτέρα  το ατζέμ πιλάφι και το σέρβιρε με το υπόλοιπο από το κρέας κοκκινιστό που  είχε μαγειρέψει την Κυριακή και την Τρίτη μαγείρευε τα ρεβίθια που σέρβιρε με το υπόλοιπο απ’το ατζέμ πιλάφι της Δευτέρας.
Οπότε..., πάντα είχαμε ένα φαγητό με γαρνιτούρα, πλήρες φαγητό και άκρως θρεπτικό και χορταστικό.
Μ’αυτόν τον τρόπο , ποτέ  δεν πετούσε τίποτα και με τον σωστό προγραμματισμό της στο μαγείρεμα ,είχαμε νόστιμα κι οικονομικά πιάτα.

Λίγη αγάπη χρειάζεται για να δημιουργήσεις όμορφα πιάτα . Λίγη αγάπη γιαυτό που κάνεις και λίγη φαντασία ….

2 σχόλια:

  1. καλο μήνα!!!!!θα κρατήσω, εκτός απο την υπέροχη συνταγή και τις τελευταίες σειρές!!!!να στε καλά!!!καλό βράδυ!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή