Δευτέρα 13 Φεβρουαρίου 2012

Κουρκουμπίνια






Υλικά για τα κουρκουμπίνια
---------------------------------------
½ κιλό φύλλα κρούστας
250 γρ. Βούτυρο φρέσκο λιωμένο
Καλαμποκέλαιο για το τηγάνισμα
Κανέλα για το σερβίρισμα

Υλικά για το σιρόπι
-------------------------
3 φλιτζάνια μεγάλα ζάχαρη
2   φλιτζάνια    ''        νερό
Χυμό ενός μικρού λεμονιού
φλούδα του λεμονιού
κανέλα ξυλάκι

Εκτέλεση
------------
Απλώνουμε στον πάγκο μας ένα φύλλο και το βουτυρώνουμε με λιωμένο βούτυρο. Χρησιμοποιούμε πινελάκι για να γίνει σωστά το βουτύρωμα και προσέχουμε ώστε το βούτυρο να μην είναι ζεστό.
Βάζουμε άλλο ένα φύλλο επάνω και το βουτυρώνουμε κι αυτό.
Διπλώνουμε τα 2 φύλλα στη μέση και ξαναβουτυρώνουμε καλά.
Φτιάχνουμε ένα μπαστούνι αρκετά σφιχτό , τυλίγοντας τα φύλλα ρολό και ξεκινώντας απ'την φαρδύτερη πλευρά των βουτυρωμένων φύλλων.
Προσέχουμε ώστε όταν ρολάρουμε τα φύλλα, να μη μένει ανάμεσά τους αέρας και πατάμε λίγο με τα δάκτυλα ώστε να τυλιχτούν καλά κι ομοιόμορφα.
'Εξακολουθούμε να κάνουμε το ίδιο και με τα υπόλοιπα φύλλα μέχρι να τελειώσουν.
Αν θέλουμε τα κουρκουμπίνια να είναι μικρά ,χρησιμοποιούμε δύο φύλλα για το μπαστούνι μας. Για λίγο μεγαλύτερα κουρκουμπίνια, φτιάχνουμε το μπαστούνι με 3 ή 4 φύλλα βουτυρωμένα ( εγώ προτιμώ τα μικρά που φτιάχνονται με δύο φύλλα στο κάθε μπαστούνι).
Βάζουμε τα μπαστούνια μας στο ψυγείο για αρκετή ώρα, για να σφίξουν καλά και να παγώσει το βούτυρο που έχουν και μετά τα βγάζουμε και τα κόβουμε σε μικρά κομματάκια μιάς μπουκιάς ( περίπου 2 εκατοστά).

Σε μιά φριτέζα ή σε κατσαρόλα , ρίχνουμε μπόλικο καλαμποκέλαιο και αρχίζουμε να τηγανίζουμε τα κουρκουμπίνια , ρίχνοντας τα λίγα λίγα στο ζεστό λάδι και έχοντας μέτρια φωτιά. Τα ανακατεύουμε με μιά τρυπητή κουτάλα ώστε να τηγανιστούν απ'όλες τις μεριές ομοιόμορφα και όταν ροδίσουν αρκετά ,τα βγάζουμε σε απορροφητικό χαρτί για να στραγγίσουν το λάδι τους.

Σιρόπι
----------
Εν τω μεταξύ, βάζουμε το νερό και τη ζάχαρη σε μιά κατσαρολίτσα και προσθέτουμε το χυμό του λεμονιού , το ξυλάκι της κανέλας και τον φλοιό του λεμονιού και περιμένουμε να βράσει ανακατεύοντας μερικές φορές για να διαλυθεί η ζάχαρη.
Μόλις αρχίζει να βράζει το νερό, μετράμε 6' και το αποσύρουμε απ'τη φωτιά.

Αδειάζουμε το σιρόπι σε ένα βαθύ σκεύος ώστε να χωράει όλα κουρκουμπίνια και τα ρίχνουμε μέσα. Τ'αφήνουμε να τραβήξουν το σιρόπι για αρκετή ώρα και μετά τα τοποθετούμε σε πιατέλα ρίχνοντας λίγη κανέλα την ώρα του σερβιρίσματος.

Τα κουρκουμπίνια μας ,για να γίνουν τραγανά, θα πρέπει το ένα απ'τα δύο , '' σιρόπι – κουρκουμπίνια'' , να είναι κρύο.
Αν τα θέλουμε να είναι μαλακά και μελωμένα ,τα σιροπιάζουμε όπως είναι ζεστά ,με ζεστό σιρόπι.
Το γλυκό αυτό μπορεί να γίνει και με κουρκουμπίνια που θα ψήσουμε στο φούρνο αντί να τα τηγανίσουμε.
'Οταν τα ετοιμάσουμε και τα έχουμε κόψει, τ'αραδιάζουμε με λίγη απόσταση σε ταψάκι που έχουμε βάλει λαδόκολα μέσα και τα ψήνουμε στους 180' μέχρι να δούμε ότι το χρώμα τους είναι ρόδινο κι ωραίο. Με την ίδια διαδικασία όπως έχω πει πιό πάνω, τα σιροπιάζουμε και τα σερβίρουμε.
----------------------------
*...Αυτό το γλυκό μου θυμίζει πάντα τον πατέρα μου, τα παιδικά μου χρόνια και την χαρά που έπερνα όταν τον έβλεπα να κρατάει το χαρακτηριστικό άσπρο κεσεδάκι στα χέρια του, την ώρα που έμπαινε στο σπίτι .....
'Ηταν τ'αγαπημένο μας γλυκό !

4 σχόλια:

  1. Λατρεμένα κουρκουμπίνια..άμα αρχίσω...δεν σταματάω!Τέλεια!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. αχ τι μου κάνεις με τα κουρκουμπίνια.....αγαπώ τα σιροπιαστά....όπως λεέι και η Ελένη μετα την αρχή δεν υπάρχει τέλος!!!!!!τέλεια!!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Καλησπέρα Αλίκη. πολύ ωραίο το μπλογκ σου!! καιρό έψαχνα μια συνταγή για κουρκουμπίνια!! thanks :) καλό βράδυ!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. Καλησπέρα κορίτσια και Χρόνια σας Πολλά ;) Aχχχ αυτά τα κουρκουμπίνια....σκέτη αμαρτία είναι :)))

    ΑπάντησηΔιαγραφή