Σάββατο 10 Μαρτίου 2012

Πασχαλινά Τσουρέκια





 Υλικά
----------
       3   κιλά αλεύρι για τσουρέκια ( σκληρό)
       300 γρ.  φρέσκια μαγιά της μπύρας ΖΑΝΑΕ ( για συναισθηματικούς λόγους :)) )
     12  αυγά 
   750  γραμ. γάλα φρέσκο
   500  γραμ. βούτυρο φρέσκο αγελαδινό
 1100  γραμ.   ζάχαρη
Ξύσμα από ένα πορτοκάλι και ένα λεμόνι, 1 κουτ.γλ. κοφτό  αλάτι,1 κουτ.γλ. κοφτό μαχλέπι κοπανισμένο,1 κουτ.γλ.κοφτό κοπανισμένο  κακουλέ και 1 κουτ.γλ. σκόνη  μαστίχα χίου.
Προσέχουμε ώστε τα μπαχαρικά μας να είναι φρέσκα ή φρεσκοαλεσμένα ,για να αποδώσουν τη γνήσια μυρωδιά και γεύση στα τσουρέκια μας.

Εκτέλεση
-------------
Βάζουμε όλα τα υλικά μας πάνω στον μπάγκο της κουζίνας και τα κρατάμε σε θερμοκρασία δωματίου. Γενικά η μαγιά και το ζυμάρι μας θα πρέπει να είναι χλιαρά και να έχουν περίπου 30 βαθμούς θερμοκρασία.

Προζύμι
-----------
Σε μια λεκανίτσα, διαλύουμε τη μαγιά με έναμιση  ποτήρι χλιαρό νερό και ρίχνουμε μέσα μισό κιλό περίπου αλεύρι, δουλεύοντάς το με το χέρι μας, μέχρι να γίνει  πυκτός πολτός .
Σκεπάζουμε τη λεκανίτσα με μεμβράνη ή αλουμινόχαρτο και μια καθαρή πετσέτα και  την  κρατάμε σε μέρος ζεστό και μακριά από φωτιά ,για να φουσκώσει καλά η μαγιά.

Σε μια μεγάλη λεκάνη ρίχνουμε το υπόλοιπο αλεύρι και προσθέτουμε το αλάτι και τα μυρωδικά ( μαστίχα, μαχλέπι και κουκαλέ) κι ανακατεύουμε  ώστε να αναμειχθούν καλά όλα .
Σε μια κατσαρολίτσα μικρή, ζεσταίνουμε το γάλα και ρίχνουμε μέσα τη ζάχαρη και το ξύσμα απ’το πορτοκάλι και λεμόνι και ανακατεύουμε καλά .
Το γάλα προσέχουμε να μην είναι καυτό (να το αντέχει το δάκτυλό μας ) ,γιαυτό το βγάζουμε απ’τη φωτιά και το κρατάμε κοντά  στη λεκάνη που έχουμε βάλει το αλεύρι.
Χτυπάμε καλά τα αυγά ,αφού τα χωρίσουμε σε ασπράδια και κροκάδια.
Πρώτα χτυπάμε τα ασπράδια και σ’άλλο σκεύος τα κροκάδια και τα έχουμε έτοιμα δίπλα μας.
Ζεσταίνουμε επίσης το βούτυρο μέχρι να λυώσει και το κρατάμε κι αυτό κοντά μας και δίπλα στη μεγάλη λεκάνη.

Ανοίγουμε μια λακούβα στη μέση του αλευριού κι αφού διαπιστώσουμε ότι έχει φουσκώσει καλά η μαγιά και έχει διπλασιαστεί ο όγκος της και γέμισε φουσκάλες, την  αδειάζουμε στο κέντρο της λακούβας και ανακατεύουμε με λίγο αλεύρι.
Φέρνουμε με τα χέρια μας βόλτες κυκλικές το αλεύρι με τη μαγιά και το  αναμειγνύουμε , ρίχνοντας ταυτόχρονως και το γάλα με τη ζάχαρη , καθώς και τα κροκάδια των αυγών .
 Προσπαθούμε να ενώσουμε τα υλικά ,απαλά και με κυκλικές κινήσεις και καθαρίζοντας τα χέρια μας με το βούτυρο που έχουμε δίπλα μας.
Νιώθουμε τα χέρια μας ζεστά απ’τη θερμοκρασία των υλικών κι αυτό είναι και το ζητούμενο .
Ζυμώνουμε τα υλικά ,αναδιπλώνοντας το μείγμα ,μια απ’την αριστερή  και μια απ’τη δεξιά μεριά και βάζοντας ανάμεσα στα διπλώματα της ζύμης λίγο απ’το βούτυρο που έχουμε λιώσει .
Τέλος ρίχνουμε τα ασπράδια κι εξακολουθούμε να αναδιπλώνουμε το ζυμάρι με τον ίδιο τρόπο μέχρι να απορροφήσει τα υλικά.
Βουτάμε τα χέρια μας στο βούτυρο και εξακολουθούμε να ζυμώνουμε μέχρι να δούμε ότι η ζύμη μας έχει γίνει ομοιογενής κι απαλή και μας έχει τελειώσει το βούτυρο.

Δεν χρειάζεται να βάλουμε δύναμη την ώρα του ζυμώματος και το μυστικό είναι να κάνουμε συνεχή διπλώματα της ζύμης από αριστερά και δεξιά ( κι όχι στραυρωτά)για να πετύχουμε στα τσουρέκια μας τις ‘’κλωστές’ που έχει μέσα όταν ψηθεί και τα ξεχωρίζει απ’τις βασιλόπιττες .

Σχηματίζουμε ένα στραυρό στο ζυμάρι μας με το χέρι και το σκεπάζουμε καλά με μεβράνη στην αρχή και από πάνω μ’ένα ζεστό σκέπασμα  και το περιμένουμε περίπου 1-2 ώρες κοντά σε ζεστό μέρος ,ώστε να φουσκώσει καλά και να διπλασιαστεί ο όγκος του.

Αν θέλουμε να πετύχουμε γρήγορο αποτέλεσμα στο φούσκωμα της ζύμης, ρίχνουμε πάνω στο ζυμάρι μας ένα ρούχο απ’το πιο νευρικό μέλος της οικογένειας :)))) ή τον ‘’τρελλό’’ τέλος πάντων και σίγουρα θα έχουμε θεαματικά αποτελέσματα ……

Κόβουμε κομμάτια απ’το ζυμάρι μας ίσου μεγέθους και σ’ένα καθαρό μέρος πλάθουμε  μπαστούνια και πλέκουμε τις πλεξούδες μας σε όποιο μέγεθος θέλουμε κι ανάλογα με το σκεύος που θα τα ψήσουμε.

Αφήνουμε μεγάλα διαστήματα στα τσουρέκια μας καθώς τα τοποθετούμε πάνω σε λαδόκολλα ,  γιατί θα ξαναφουσκώσουν μέσα στα ταψιά και σίγουρα πρέπει να προσέχουμε, ώστε να έχουν το ίδιο μέγεθος όλα όσα θα ψηθούν μαζί, για να ψηθούν  ομοιόμορφα.

Τ’αλείφουμε ΑΠΑΛΑ με κροκάδι αυγού διαλυμένο με λίγο νεράκι ( σε θερμοκρασία δωματίου το δάλυμμα ) και ρίχνουμε σουσάμι κι αμύγδαλα για γαρνίρισμα.
Προσέχουμε ώστε να μη τραυματίσουμε με το πινέλο το φούσκωμα των τσουρεκιών μας και να τα συμπεριφερόμαστε με στοργή κι αγάπη μέχρι να τα φουρνίσουμε.
Τ’αφήνουμε να ξαναφουσκώσουν μέσα στα ταψιά και τα ψήνουμε στους 170 -180 βαθμούς κελσίου  στον αέρα και για  40-45 λεπτά κι αναλόγως πάντα με το μέγεθος που τα έχουμε πλάσει.

‘Όταν ψηθούν τα τσουρέκια μας, τα βγάζουμε απ’την λαδόκολλα και τα γυρίζουμε λίγο ανάποδα για να κρυώσουν αρκετά και να μην ιδρώσουν .Καλύτερο αποτέλεσμα έχει αν τα αφήσουμε να κρυώσουν πάνω σε μιά μεγάλη σχάρα ακουμπισμένη σ'ένα ταψί , ώστε να αερίζονται από κάτω και να στεγνώνουν.
‘Όταν κρυώσουν τελείως , τα τυλίγουμε σε διαφανή μεμβράνη, για να τα διατηρήσουμε μαλακά και φρέσκα για αρκετό χρονικό διάστημα.

Καλό Πάσχα !

                        

9 σχόλια:

  1. Αλίκη μου υπέροχη και μυρωδάτη η συνταγή σου.....καλά η συμβουλή σου για το ρούχο του πιο νευρικου ατόμου θα δοκιμαστεί...χαχαχα...καλό σου βράδυ!!!φιλιαααααααα:)))))

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Σ'ευχαριστώ Τάνια , χαχχαχαααα να είσαι σίγουρη ότι το ''ρούχο'' κάνει τη διαφορά χααχαχαα δοκιμασμένο χαχαχααα, φιλιαααααά

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Δώσε μου τσουρέκι και τίποτε άλλο δεν θέλω... Αγαπώ!!!!!!
    Καλημέρα!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. Είσαι πρώτη! Εδώ και 4 χρόνια φτιάχνω τσουρεκια τελια με την συνταγη σου!Σε ευχαριστώ! Καλο Πάσχα!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. Είσαι πρώτη! Εδώ και 4 χρόνια φτιάχνω τσουρεκια τελια με την συνταγη σου!Σε ευχαριστώ! Καλο Πάσχα!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Χαίρομαι και σ'ευχαριστώ. Να περάσεις ένα όμορφο Πάσχα με υγεία κι αγάπη !

      Διαγραφή
  6. Αυτό το σχόλιο αφαιρέθηκε από έναν διαχειριστή ιστολογίου.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  7. Αυτό το σχόλιο αφαιρέθηκε από έναν διαχειριστή ιστολογίου.

    ΑπάντησηΔιαγραφή