Σάββατο, 24 Μαρτίου 2012

Σπανακόρυζο







Υλικά
--------
1 κιλό σπανάκι καθαρισμένο και πλυμμένο καλά
1 φλιτζανάκι  του ελληνικού καφέ ρύζι καρολίνα(μισό φλιτζάνι τσαγιού)
1 φλιτζάνι ελαιόλαδο
5-6 κρεμμυδάκια φρέσκα
1 μέτριο κρεμμύδι κομμένο ψιλά με το μαχαίρι .
1 φλιτζάνι  ψιλοκομμένο άνηθο.
1 κύβο knorr, μια πρέζα αλάτι, μαύρο πιπέρι
Τον χυμό από ένα λεμόνι για το σερβίρισμα.
1 ποτήρι νερό.

Εκτέλεση
-------------
Πλένουμε καλά το σπανάκι και το κόβουμε χοντρά κομμάτια.Το στραγγίζουμε στο τρυπητό.
Καθαρίζουμε ,πλένουμε τα κρεμμυδάκια και τα κόβουμε σε μικρά κομματάκια(ροδελίτσες)
Καθαρίζουμε και κόβουμε και το κρεμμύδι .
Βάζουμε σε μια κατσαρόλα το λάδι να ζεσταθεί και ρίχνουμε τα κρεμμύδια κομμένα για να σοταριστούν και μόλις ροδίσουν ελαφρά, ρίχνουμε μέσα το κομμένο σπανάκι κι ανακατεύουμε όλα τα υλικά μαζί.
Ρίχνουμε ένα ποτήρι νερό , το αλάτι, το πιπέρι , τον κύβο κι ανακατεύουμε.
Προσθέτουμε το ρύζι ρίχνοντάς το επάνω στο σπανάκι και μοιράζοντάς το σ’όλη την επιφάνεια του . Σκεπάζουμε την κατσαρόλα και βράζουμε το φαγητό σε σιγανή φωτιά.
Μετά από  10’ λεπτά, ανοίγουμε και ανακατεύουμε ελαφρά, προσέχοντας και τα υγρά του φαγητού. Προσθέτουμε τον άνηθο .
Αφήνουμε το φαγητό να σιγοβράσει άλλα 10’ λεπτά και το κατεβάζουμε απ’τη φωτιά, σκεπάζοντας τη κατσαρόλα με μια πετσέτα.
Σε δέκα λεπτά μπορούμε να σερβίρουμε, προσθέτοντας λεμονάκι, όσο ο καθένας θέλει  κι απαραιτήτως φέτα τυρί ( όταν δεν νηστεύουμε ;)  ) κι ελιές ,  που του ταιριάζουν …άψογα.

Σ’αυτήν την συνταγή μπορούμε να προσθέσουμε δύο μεγάλες πολύ ώριμες ντομάτες, ξεφλουδισμένες ,ξεσποριασμένες και κομμένες πολύ ψιλά, την ώρα που βάζουμε το σπανάκι μέσα στην κατσαρόλα . Αφαιρούμε λίγο νέρο ,γιατί η ντομάτα θα βγάλει περισσότερα υγρά στο φαγητό.

Σ’αυτήν εκδοχή, το λεμόνι στο τέλος είναι απλά θέμα γούστου…


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου