Σάββατο, 24 Μαρτίου 2012

Αρακάς λαδερός






Υλικά
--------
1 κιλό φρέσκο αρακά( ή μια σακούλα κατεψυγμένο 1 κιλού)
1 κρεμμύδι ξερό
1 φλιτζ. άνηθο ψιλοκομμένο
3-4  κρεμμυδάκια φρέσκα
6-7  φυλαράκια δυόσμο ψιλοκομμένο( ή 1 κουταλιά ξερό)
2 καρόττα τρυφερά
1 πατάτα μέτρια
2 ώριμες ντομάτες.
1 φλιτζ.  ελαιόλαδο
Αλάτι και πιπέρι και μια μικρή πρέζα ζάχαρη.

Αν μαγειρέψουμε με μισό κιλό αρακά, βάζουμε τα μισά απ’τις δόσεις των υλικών και έχουμε υπ’όψιν μας, ότι μετά θα  φάνε μόνον δύο άτομα και για μια φορά ))

Εκτέλεση
-------------
Καθαρίζουμε την πατάτα και την κόβουμε σε κύβους μεγάλους.
Κόβουμε  , τα καρόττα και  τα κρεμμυδάκια σε ροδελίτσες.
Καθαρίζουμε το κρεμμύδι και το κόβουμε ψιλά με το μαχαίρι.
Κόβουμε τις ντομάτες στην μέση κι αφού ζουλίξουμε λίγο τα ζουμιά τους ώστε να φύγουν οι περισσότεροι σπόροι, τις  τρίβουμε στον ρεντέ του κρεμμυδιού και τις φυλάμε σ’ένα μπολ.
Ψιλοκόβουμε τον άνηθο και το δυόσμο .

Βάζουμε το λάδι στην κατσαρόλα κι αφού ζεσταθεί, ρίχνουμε τα κρεμμυδάκια και το κρεμμύδι το ξερό και τα σοτάρουμε καλά μέχρι να μαραθούν.
Προσθέτουμε τα καρόττα , την πατάτα και τέλος τον αρακά κι ανακατεύουμε το φαγητό.
Ρίχνουμε την ντομάτα την πρέζα της ζάχαρης (με τα δάκτυλα) και το νερό…, τόσο ώστε σχεδόν  να έχει σκεπάσει τον αρακά και σιγοβράζουμε το φαγητό σκεπασμένο καλά .
Σε μερικά λεπτά και πριν τελειώσει το βράσιμο του φαγητού, προσθέτουμε  τον άνηθο –δυόσμο ( δεν τον βάζουμε απ’την αρχή για να κρατήσει τη μυρωδιά του που είναι χαρακτηριστική για το συγκεκριμένο φαγητό)
Κατά καιρούς προσέχουμε κατά πόσον έχουν απορροφηθεί τα υγρά του αρακά  και αν χρειαστεί προσθέτουμε λίγο ακόμη νεράκι  ,  μέχρι να δοκιμάσουμε ότι έχει βράσει τελείως ο αρακάς και έχει μελώσει το φαγητό μας κι έμεινε με τη σαλτσούλα του.
Χρειάζονται περίπου 20’-25'  βρασμού.

Συνοδεύουμε με φέτα τυρί φυσικά και φρέσκο ψωμί . Η δε χωριάτικη σαλάτα νομίζω ότι του πάει γάντι ,για να γίνει ένα θαυμάσιο ελαφρύ,πλήρες  κι ελληνικότατο γεύμα .

7 σχόλια:

  1. Αλίκη καλημέρα.
    Νόστιμο το φαγάκι αυτό.
    Θα ήθελα όμως μιας και χρησιμοποιήσες φωτογραφία από το blog μου να ανέφερες τουλάχιστον την πηγή. Ναι, την φωτογραφία την τράβιξα εγώ.
    http://stellamark.blogspot.com/2012/01/blog-post_27.html.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Καλημέρα Στέλλα και συγνώμη που χρησιμοποίησα τη φωτογραφία αυτή της συνταγής σου και δεν ανέφερα την πηγή. Μα ήθελα να ξέρεις ότι προσπάθησα να είμαι προσεκτική και αναζήτησα απ'το google-images φωτογραφίες από ξένα sites ακριβώς για να μη παρεξηγηθώ.
    Εν πάσει περιπτώσει θα επανορθώσω κατεβάζοντας την ,που είναι και το πιό σωστό.
    Και πάλι συγνώμη :)

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Σε ευχαριστώ Αλίκη για την ειλικρίνειά σου και τον τρόπο που χειρίστηκες το θέμα.
      Μου δείχνει πως είσαι μια σοφή κυρία και ένας πολύ ενδιαφέροντας άνθρωπος.
      Συγνώμη και εκ μέρους μου αν σε στεναχώρησα.
      Θα ήθελα να τα λέγαμε έστω και αν γνωριστήκαμε κάτω από αυτές τις συνθήκες.
      Την καλημέρα μου.

      Διαγραφή
    2. Σε πρόσθεσα στις επαφές μου στο gmail :) ,ευχαρίστως να τα λέμε....

      Διαγραφή
  3. Για να δω πότε θα τον φάω αυτόν τον αρακά... Ακόμη δεν τα έχουμε βρει, είμαστε τσακωμένοι... αχαχαχαχαχα
    Χρόνια πολλά και καλή εβδομάδα εύχομαι!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. :)))Ελένη, Ελενίτσα... Χρόνια πολλά και σε σένα και καλή εβδομάδα γεμάτη νοστιμιές κάθε είδους ;)

      Διαγραφή