Τρίτη 20 Μαρτίου 2012

Μπακαλιάρος σκορδαλιά!








 Υλικά
------------
‘Ένα κομμάτι μπακαλιάρος παστός (φιλέτο)
Καλαμποκέλαιο για το τηγάνισμα

Υλικά για το κουρκούτι
-----------------------------------------
2 κούπες αλεύρι
½ κουτ. Του γλυκού Μπέικιν Πάουντερ
2 κουταλιές κόρν φλάουρ
1 κρόκος αυγού
Μιά πρέζα αλάτι
Λίγη ρίγανη, μαντζουράνα και θυμάρι κοπανισμένα καλά
1 ποτήρι μπύρα

Υλικά για τη σκορδαλιά
--------------------------------
                    
Ψίχα από 300 γρ. ψωμί της αρεσκείας μας , μουσκεμένη σε νερό και καλά στιμμένη.
3-4 σκελίδες σκόρδο (μέτριες)
1 φλιτζάνι ψιλοτριμμένα  Καρύδια
Λίγο αλάτι και πιπέρι
1 κουτ.του γλυκού ξύδι
5 κουταλιές ελαιόλαδο
Τα υλικά αυτά είναι κατά προσέγγιση και καθώς χτυπιέται η σκορδαλιά μας στο μούλτι, καλό είναι να την δοκιμάζουμε κατά καιρούς και να προσθέτουμε υλικά μέχρι να την φτιάξουμε κατά τη δική μας προτίμηση, όσο καυτερή ή λιπαρή ή ξιδάτη … τη θέλουμε.

Για σκορδαλιά με πατάτα χρησιμποιούμε 3 μεγάλες πατάτες βρασμένες σε αλατισμένο νερό και βάζουμε τα ίδια υλικά όπως στην άλλη σκορδαλιά που φτιάξαμε με ψωμί.
Βάζουμε το λάδι, το λεμόνι ,τα σκόρδα,το αλάτι, το πιπέρι και το ξύδι ,μέσα στο μπλέντερ, τα πολτοποιούμε και προσθέτουμε τα κομμάτια απ'τις πατάτες όταν ακόμα είναι ζεστά. 'Οταν το χτύπημα μας δώσει το βελούδινο αποτέλεσμα που θέλουμε , μεταφέρουμε την σκορδαλιά σ'ένα σκεύος και την βάζουμε στο ψυγείο για μερικές ώρες μέχρι να καταναλωθεί.



ΕΚΤΕΛΕΣΗ
--------------
Μιά μέρα  πριν τον μαγειρέψουμε κι απ'το πρωί αυτής της μέρας , πέρνουμε τον μπακαλιάρο και βγάζουμε τη πέτσα του ,τον πλένουμε καλά ,τον κόβουμε σε κομμάτια μέτρια και τον βάζουμε μέσα σε μια λεκανίτσα με κρύο νερό και στο ψυγείο.
Τον αφήνουμε στο νερό ,το οποίο  αλλάζουμε  κάθε 4 ώρες.Μέχρι την επόμενη μέρα το μεσημέρι που θα τηγανίσουμε τον μπακαλιάρο θα έχει περάσει 1 1/2 μέρα ξαλμυρίσματος του ψαριού οπότε είναι αρκετός χρόνος ώστε να είναι μην είναι αλμυρός αλλά να διατηρήσει και την νοστιμάδα του.

Καλό είναι να φτιάξουμε και τη σκορδαλιά την προηγούμενη μέρα για να έχουμε μόνο το τηγάνισμα την επομένη.

Σκορδαλιά:
Βάζουμε στο μούλτι όλα τα υλικά και  τα πολτοποιούμε. Σε περίπτωση που δε χωράνε όλα μαζί , χτυπάμε τη σκορδαλιά σε δύο δόσεις, προσθέτοντας  τα υλικά κάθε φορά κατά το ήμισυ.
Φυλάμε τη σκορδαλιά στο ψυγείο και καλά κλεισμένη  αεροστεγώς.

Την άλλη μέρα ,βγάζουμε τα κομμάτια του μπακαλιάρου απ’το νερό και τα ξεπλένουμε καλά.
Τα βάζουμε σ’ένα σουρωτήρι και τα’αφήνουμε να στραγγίσουν πολύ καλά .

Στην περίπτωση που δε χρησιμοποιούμε φιλέτο μπακαλιάρου (χωρίς κόκκαλα), σ’αυτή τη φάση με τη βοήθεια  ενός μαχαιριού, αφαιρούμε τα κόκκαλα, τον ξεψαχνίζουμε και βάζουμε τα κομμάτια του μικρά και μεγάλα μέσα στο σουρωτήρι να στραγγίσουν.

Ετοιμάζουμε το κουρκούτι, βάζοντας σε μια λεκανίτσα το αλεύρι,  το κορν-φλάουρ ,το μπέκιν πάουντερ ,το αλάτι και τα’ανακατεύουμε καλά .
Προσθέτουμε στο μείγμα την μπύρα ( ή ένα κουτάκι σόδα ) σιγά σιγά και  κάνουμε ένα χυλό όχι πολύ παχύρευστο  ,αλλά να μπορεί  να στέκεται στο ψάρι .Το αφήνουμε να ξεκουραστεί στο ψυγείο και να φουσκώσει για μισή ωρίτσα .

Σ’ένα αντικολλητικό τηγάνι, βάζουμε αρκετό καλαμποκέλαιο  και  το ζεσταίνουμε σε μέτρια φωτιά.
Με μιά πετσετούλα ή χαρτί κουζίνας σκουπίζουμε τα κομμάτια του ψαριού και τα βουτάμε ένα- ένα  πρώτα στο αλεύρι και μετά στο κουρκούτι .Βάζουμε τα κομμάτια  στο λάδι, αφού διαπιστώσουμε ότι έχει κάψει αρκετά.
Γεμίζουμε το τηγάνι με κομμάτια ψαριού αφήνοντας μεταξύ τους μεγάλα διαστήματα, για να μπορούμε να τα γυρίζουμε με τη σπάτουλα χωρίς να χαλάμε το σχήμα τους.
Περιμένουμε να ψηθεί το ψάρι απ’τη μια μεριά κανονικά, ελέγχοντας το κάτω μέρος του με τη σπάτουλα κι όταν διαπιστώσουμε ότι πήρε καστανόξανθο χρώμα , γυρίζουμε τα κομμάτια απ’την άλλη μεριά ,έχοντας πάντα την ίδια μέτρια φωτιά .
Αν τα κομμάτια του ψαριού είναι χοντρά, τα’αφήνουμε περισσότερη ώρα στη φωτιά για να ψηθούν μέχρι μέσα καλά και πάντα σε μέτρια φωτιά, για να μη μας αρπάζει το κουρκούτι τους.

Τα βγάζουμε μόλις τηγανιστούν σε χαρτί κουζίνας και τα’αφήνουμε για λίγα λεπτά ώστε να στραγγίσει το περιττό λάδι .

Το μπέικιν πάουντερ και το καλαμποκέλαιο, πετυχαίνουν ένα τραγανιστό αποτέλεσμα μετά το τηγάνισμα  και σίγουρα αυτό θα διατηρηθεί περισσότερη ώρα καθώς θα κρυώνει το ψάρι.

Σερβίρεται ζεστός ο μπακαλιάρος, με την κρύα σκορδαλιά και χόρτα βραστά!







8 σχόλια:

  1. γεια σου Αλίκηηηη...μπακαλιάρος και 25η μαρτίου νομίζω πάνε μαζί!!!!και ο μπακαλιάρος με σκορδαλιά είναιιιιι...μούρλια!!!μπράβοοοοοο!!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Γειά σου Τάνια ;) 25η Μαρτίου μόνο με μπακαλιάρο σκορδαλιά και ουζάκι, ρετσινούλα... Νά'μαστε καλά και φέτος και να την γιορτάσουμε με τον ίδιο παραδοσιακό τρόπο...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Μμμμμμούρλια!!!!!!!!!!!!!
    Καλό βράδυ!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. Πολύ ωραία Αλική μου, να σου πω την αλήθεια μου δεν έχω μαγειρέψει ποτέ αυτο το παραδοσιακό πιάτο. Στην Ελλάδα πάντα ή η μαμα ή πεθερά θα το φτιάχνανε..
    Τωρα που βρισκόμαστε έξω, ήρθε ο καιρός μου..
    φιλιά πολλά!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. 'Ερη μου είναι αρκετά κοπιαστική η συνταγή, μα δε μπορώ να καταλάβω την μέρα αυτή της 25ης Μαρτίου χωρίς Μπακαλιάρο σκορδαλιά, όπως και τις άλλες γιορτές χωρίς τα παραδοσιακά εδέσματα ;) To αποτέλεσμα πάντως μας δικαιώνει , χώρια που κρατάμε τις παραδόσεις και τις μεταφέρουμε και στα παιδιά μας....Που το πας κι αυτό ! Φιλιά

      Διαγραφή
  5. Καλησπέρα Αλίκη.
    Σε βρήκα τυχαία και οι συνταγές σου είναι προσεγμένες και ενδιαφέρουσες.
    Πολλά εύγε! Θα περνώ να σε διαβάζω.
    Ζ.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  6. Γειά σου Ζαμπία, μου έδωσες την αφορμή να επισκευτώ τα ιστολόγιά σου και να δω πολλά κι ενδιαφέροντα...Χρειάζομαι πολύ χρόνο να εξερευνήσω όλα αυτά τα ωραία που παρουσιάζεις στις σελίδες σου. Μα επιφυλάσσομαι......εν καιρώ.
    Σ'ευχαριστώ για την επίσκεψη.
    Καλό βράδυ

    ΑπάντησηΔιαγραφή