Σάββατο 25 Αυγούστου 2012

Μοσχαράκι με μελιτζάνες




Υλικά
--------
1 1/2  κιλό κρέας μοσχάρι από μαλακό μέρος ( σπάλα  διάλλεξα για σήμερα)
2  κιλά Μελιτζάνες τσακώνικες ή λαγκαδιανές αν προτιμάτε  τοπικά προιόντα :)
1/2  Poumarro
1  κύβο knorr
1  κούπα ψιλοκομμένο μαιντανό
3  σκελίδες σκόρδο ψιλοκομμένο
Καλαμποκέλαιο για το τηγάνισμα και 1/2 φλυτζάνι ελαιόλαδο.
Αλάτι, πιπέρι μαύρο σε σκόνη και σπυριά, ρίγανη, 3 σπυριά μπαχάρι, 2 φύλλα δάφνης.

Προετοιμασία
------------------
Ξεφλουδίζουμε τις μελιτζάνες  αφήνοντας λωρίδες φλούδας επάνω τους, έτσι δίνεται μιά ριγέ εμφάνιση κι όταν τις κόψουμε σε στρογγυλές χοντρές φέτες διατηρούν το σχήμα τους ,μιας κι η σάρκα τους είναι εξαιρετικά μαλακή μετά το τηγάνισμα.
Τις βάζουμε μέσα σε μιά λεκανίτσα με αλατισμένο νερό για μισή ώρα περίπου και τις στραγγίζουμε και σφίγγουμε ελαφρά ώστε να είναι έτοιμες για το τηγάνισμα.
Τηγανίζουμε τις μελιτζάνες σε καυτό καλαμποκέλαιο στο οποίο έχουμε προσθέσει λίγο αλάτι, τις βάζουμε σε στραγγιστήρι και τις αφήνουμε για αρκετή ώρα ώστε να ρίξουν τα περιττά λάδια του τηγανίσματος.
Καλό είναι να γίνει αυτή η δουλειά απ'το βράδυ και την άλλη μέρα το πρωί να τις έχουμε έτοιμες για μαγείρεμα.

Εκτέλεση
------------
Σ'ένα τηγάνι βάζουμε το ελαιόλαδο κι αφού αλατοπιπερώσουμε τα κομμάτια του κρέατος ( το μέγεθος των κομματιών είναι ανάλογο με τα γούστα του καθενός ,μα καλό είναι να είναι μικρά κομμάτια ), τα σωτάρουμε απ'όλες τις μεριές προσεκτικά .
Βγάζουμε τα σωταρισμένα κομμάτια σε μιά πιατελίτσα και ρίχνουμε το λάδι του σωταρίσματος μέσα στη χύτρα ταχύτητος.
Προσθέτουμε το χυμό ντομάτας κι όλα τα μπαχαρικά, ( αλάτι, πιπέρια, δάφνη, σκόρδο, knorr, 1/2 κουτ. γλυκού ζάχαρη ), μισό ποτήρι νερό και κλείνουμε τη χύτρα βράζοντας το κρέας για 1 ώρα.
'Οταν περάσει η ώρα κι ανοίξουμε τη χύτρα μας, βγάζουμε προσεκτικά το κρέας σε μιά πιατελίτσα και βάζουμε μέσα στη σάλτσα τις τηγανισμένες μελιτζάνες , λίγες-λίγες και τον μαιντανό. Ανακατεύουμε ελαφρά ώστε να λουστούν με τη σάλτσα και προσθέτουμε το κρέας από πάνω.
Ρίχνουμε στο φαγητό ρίγανη και κλείνουμε πάλι τη χύτρα , συνεχίζοντας το μαγείρεμα για 10'  Μετά το δεκάλεπτο αποσύρουμε αμέσως τη χύτρα απ'τη φωτιά.

Η συνταγή αυτή είναι της αγαπημένης μου φιλενάδας Δώρας Μιχαλέα , η οποία με εκπλήσσει πάντα με τις λεπτομερείς περιγραφές της στο τρόπο μαγειρέματος των φαγητών της. Αυτή δε η συνταγή ,είναι πολύ παλιά όσο κι η φιλία μας , είναι δοκιμασμένη από πολύ κόσμο, ο οποίος έμεινε κατευνθουσιασμένος  με το αποτέλεσμα και την μοναδική γεύση της.


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου