Τρίτη 25 Μαρτίου 2014

Κουλουράκια βουτύρου



 
Υλικά
-------
1 κιλό αλεύρι για όλες τις χρήσεις
250 γραμμ. βούτυρο φυτίνη
350 γραμμ. ζάχαρη
2     αυγά
3  κουτ.σούπας κονιάκ ή λικεράκι σπιτικό πορτοκαλιού
1/2 φλυτζ. γάλα
3/4  φλυτζ χυμό από φρεσκοστιμένο πορτοκάλι
1 γεμάτο κουτ. του γλυκού  μπέικιν πάουντερ
1/2 κουτ. γλυκού σόδα μαγειρικής
Ξύσμα από ένα πορτοκάλι και μισό λεμόνι
1 βανίλια και λίγο αλάτι
 1 αυγό για το άλειμμα και λίγο σουσάμι

Εκτέλεση
-----------
Σε μιά λεκανίτσα βάζουμε το αλεύρι κι ανακατεύουμε καλά μέσα το μπέικιν, την σόδα και το αλάτι
Σε μιά αλλη λεκανίτσα βάζουμε τη φυτίνη( θερμοκρασία δωματίου )  και τη ζάχαρη και χτυπάμε καλά με το μίξερ μέχρι να αφρατέψει το μείγμα και ν'ασπρίσει τελείως.
Προσθέτουμε τα δύο αυγά και ξαναχτυπάμε. Μετά ρίχνουμε εναλλάξ τα υγρά ( πορτοκάλι ,κονιάκ, και γάλα ) με το αλεύρι και σιγά σιγά μέχρι να τελειώσουν και συνεχίζουμε το χτύπημα μέχρι να δούμε ότι δεν μπορούμε άλλο με το μίχερ οπότε βάζουμε χέρι στο ζυμάρι και συνεχίζουμε μέχρι να απορροφήσει το αλεύρι όλο.
Η αναλογία είναι ακριβώς για να βγει μιά ζύμη μαλακιά και στιλπνή, μιά ζύμη που πλά8εται πανεύκολα και που δεν κολλάει ούτε στα χέρια μας μα ούτε και στον μπάγκο.
Αφήνουμε το ζυμάρι μας να ξεκουραστεί αρκετή ώρα σκεπασμένο καλά με μεμβράνη .
'Οταν έρθει η ώρα να πλάσουμε και πριν ξεκινήσουμε, προθερμαίνουμε τον φούρνο στους 200οc κι αφού τοποθετήσουμε μιά λαδόκολλα στο ταψί μας πλάθουμε μπαστουνάκια και με λίγη φαντασία ακολουθούμε τα παραδοσιακά σχήματα της βαρκούλας, του σαλιγκαριού, της πλεξουδίτσας κλπ.
Πέρνουμε στο χέρι μας πάντα την ίδια ποσότητα ζύμης για να έχουμε ομοιόμορφο ψήσιμο.
Κάθε φορά πέρνουμε τόσο ζυμαράκι όσο χρειάζεται για ένα κουλουράκι και τα τοποθετούμε στο ταψί με κανονικά ενδιάμεσα κενά.
Αλείφουμε από πάνω με πινέλο τον κρόκο του αυγού διαλυμένο με λίγο νεράκι.
Πασπαλίζουμε με λίγο σουσάμι και ψήνουμε στους 200ο για 15' της ώρας
Μετά ψήνουμε και τα υπόλοιπα κουλούρια  για 15΄ και αφήνουμε να κρυώσουν .
Βγαίνουν περίπου 50 κομμάτια.
Η φύλαξη γίνεται την επόμενη μέρα ,σε κουτιά μεταλλικά ή γυάλινα και διατηρούνται για πάρα πολλές μέρες .
Είμαι βεβαία όμως ότι δεν θα αντέξουν για πολλές μέρες ,γιατί είναι πολύ νόστιμα, τραγανά όσο χρειάζεται, μοσχομυριστά και όχι τόσο γλυκά και μπορούμε να συνοδεύσουμε μ'αυτά το γάλα μας, τον καφέ, το τσάι και το κολατσό όλης της οικογένειας.





1 σχόλιο: