Τετάρτη, 23 Σεπτεμβρίου 2015

Kαβακλιώτικος κόκκινος τραχανάς


Mαρούλα Βαφειάδου
Ρένα και Χρυσή 













Αυτήν την συνταγή , μου  την έδωσε η αγαπημένη μου φιλενάδα Μαρούλα Βαφειάδου
και την δημοσιοποιώ εδώ ,γιατί αυτήν την συγκεκριμένη σούπα -τραχανά, την  έχω δοκιμάσει
πολλές φορές όλα αυτά τα 40+χρόνια φιλίας μας κι είναι πραγματικά  θεσπέσια !!!!!!!!!!!!!!!.

Καβακλιώτικος κόκκινος  τραχανάς

θα χρειαστούμε...

μια τούφα μοσχοσίταρο (εγώ το βρίσκω στο παζάρι του χωριού μου)
μισή κολοκύθα
τρείς- τέσσερεις πατάτες
δύο πράσα
τρία-τέσσερα καρότα
δύο-τρία κρεμμύδια
τρείς-τέσσερεις ντομάτες
μερικές πράσινες πιπεριές
και αρκετές κόκκινες πιπεριές φλωρίνης
κόκκινο πιπέρι γλυκό
αλεύρι και ψιλό σιμιγδάλι
και λίγο αλάτι στο ζύμωμα
η ποσότητα των υλικών μπορεί να αυξομειωθεί ανάλογα με την κατσαρόλα
που θα χρησιμοποιήσουμε για να τα βράσουμε.
παλιότερα χρησιμοποιούσαν καζάνια γιατί η ποσότητα ήταν μεγάλη
λόγω μεγάλων οικογενειών.
Παρασκευή...

σε μία κατσαρόλα αρκετά μεγάλη τοποθετούμε κάτω-κάτω το μοσχοσίταρο
από πάνω βάζουμε όλα τα παραπάνω υλικά κομμενα σε μικρά κομματάκια
προσθέτουμε και ένα με δύο ποτήρια νερό και τα βάζουμε να βράσουν.
πρέπει να βράσουν πολύ καλά ώστε να λιώσουν και να γίνει ένας πολτός.
όταν τελειώσει το βράσιμο παίρνουμε μέσα απο την κατσαρόλα με μιά μεγάλη
πιρούνα το μοσχόσίταρο στραγγίζοντάς το καλά ώστε να πέσουν όλα τα
ζουμιά του μέσα στην κατσαρόλα.ότι μείνει από το μοσχοσίταρο το πετάμε.
ο πολτός της κατσαρόλας τώρα πρέπει να περαστεί από το μπλέντερ ώστε
να διαλυθούν όλα τα υλικά καλά και να γίνει ένα παχύρευστο ζουμί.
το ζουμί αυτό θα το χύσουμε μέσα σε μια μεγάλη λεκάνη για να το ζυμώσουμε.
το ζυμώνουμε ρίχνοντας αλεύρι και σιμιγδάλι εν αλλάξ μέχρι να γίνει το ζυμάρι
σάν του ψωμιού .φυσικά θα χρησιμοποιήσουμε προζύμη με το γνωστό τρόπο
που το χρησιμοποιούμε για την παρασκευή ψωμιού.
όταν τελειώσει το ζύμωμα θα το βάλουμε να φουσκώσει αρκετές ώρες.
όταν φουσκώσει θα το ξαναζυμώσουμε και θα το ξαναβάλουμε να φουσκώσει
άλλη μία φορά..όταν δούμε οτι ξύνισε και μυρίζει ξυνίλα τότε είναι έτοιμο.
Το φουσκωμένο λοιπόν και ξυνισμένο ζυμάρι το κόβουμε κομματάκι κομματάκι
και τα απλώνουμε πάνω σε πανιά απλωμμένα μέχρι να ξεραθούν.
όταν ξεραθούν από τη μία μεριά τα γυρνάμε και από την άλλη.
όταν ξεραθούν αρκούντως τα τρίβουμε από το κόσκινο για να πάρουν την
τελική μορφή του τραχανά.
τα πιό ξερά κομματάκια τα περνάμε από το μπλέντερ για ευκολία.
Και τώρα το τελικό στάδιο..απλώνουμε τον τραχανά πάλι στα πανιά
για να στεγνώσει ανακατεύοντας κάπου κάπου .
Άντε καλοφάγωτος!!!!

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου