Τετάρτη, 15 Απριλίου 2020

Κατσικάκι με πατάτες στο φούρνο








      Υλικά
     ---------
       2- 2 ,1/2 κιλά κατσικάκι
      2 κουταλιές δεντρολίβανο φρέσκο και κομμένο σε κομματάκια
      2 μέτρια λεμόνια
      4 σκελίδες σκόρδο
      250 γρ. ελαιόλαδο( για το κρέας και τις πατάτες)
      Αλάτι και πιπέρι
      1, 1/2 κιλό πατάτες
      200 γρ. νερό, βραστό (όταν βάλουμε τις πατάτες)
      1  μικρό ποτήρι νερό  και ένα κρασοπότηρο λευκό κρασί στον πάτο του ταψιού για το κρέας
      1 κουταλιά σούπας μουστάρδα

      Προθερμαίνουμε τον φούρνο στους 180ο C στον αέρα.
      Βάζουμε το κατσικάκι σε ένα ταψί και το τρυπάμε σε διάφορα σημεία βάζοντας μέσα στα ανοίγματα κομματάκια από το σκόρδο και το δενδρολίβανο, αλάτι και πιπέρι.
      Χτυπάμε με ένα πιρούνι μισό από το λάδι με το ένα λεμόνι και απλώνουμε πάνω στο κρέας το μείγμα για να πάει σε όλες τις μεριές.
      Αν δεν χρησιμοποιήσουμε γάστρα, τυλίγουμε το κατσικάκι με λαδόκολλες και μετά με αλουμινόχαρτο και το ψήνουμε στους 180-200 oC,για 2 ώρες ,προσθέτοντας 1 μικρό ποτήρι νερό.
      Μέχρι να ψηθεί το κρέας, ετοιμάζουμε  τις πατάτες,τις καθαρίζουμε  και τις κόβουμε σε μεγάλα κομμάτια .
      Ρίχνουμε λίγο λάδι σ’ένα τηγάνι και αφού τις στεγνώσουμε πολύ καλά με πετσέτα, τις αλατίζουμε και τις ρίχνουμε στο καυτό λάδι για να τις σωτάρουμε για λίγα λεπτά μέχρι να ροδίσουν
      'Οταν ψηθεί το κρέας και περάσουν 2 ώρες περίπου, το ανοίγουμε και ρίχνουμε  ένα μικρό ποτήρι νερό βραστό, στο οποίο έχουμε διαλύσει 1 κουταλιά μουστάρδα και τον χυμό από ένα μικρό λεμόνι . Προσθέτουμε  τις πατάτες ανακατεύοντας τες πολύ καλά .
      Σκεπάζουμε πάλι  και συνεχίζουμε το ψήσιμο για μιά ώρα.
      Ανοίγουμε τα χαρτιά και το αλουμινόχαρτο, ή το καπάκι της γάστρας και ψήνουμε για 10 ‘ στο γκρίλ αν θέλουμε να ξεροψήσουμε το κρέας και να πάρει ωραίο ρόδινο χρώμα αφού το λούσουμε πρώτα με τα ζουμιά του φαγητού και το λίπος που έχει στο ταψί.





2 σχόλια: