Σάββατο 19 Δεκεμβρίου 2020

Κότα γεμιστή με κάστανα και κουκουνάρια

 





Yλικά
---------
Μία μεγάλη κότα  περίπου 2  ή 2 1/2κιλά
2 μεγάλες κουταλιές βούτυρο ( ή 1/2 φλυτζάνι ελαιόλαδο)
1 κρεμμύδι ξερό
200 γραμμ. κιμά μοσχαρίσιο
5-6 μανιταράκια 
Συκωτάκια κοτόπουλου 
(καλό θα ήταν να είναι από  δύο κοτόπουλα)
2 κουταλιές σούπας σταφίδες ξανθές
1/2 φλυτζάνι ρύζι καρολίνα
1/2 φλυτζάνι κουκουνάρι καβουρντισμένο
8 κάστανα βρασμένα( ή ψημένα)
1/2 φλυτζάνι ψύχα καρυδιών
Χυμό από ένα πορτοκάλι και 1 κουτ.γλυκού ξύσμα
1 σφηνάκι κονιάκ ,αλάτι και πιπέρι

Προετοιμασία του κοτόπουλου
-----------------------------------------
Πλένουμε την κότα κι αφαιρούμε τα παραπανήσια λίπη  από το εσωτερικό του. Αφαιρούμε τον λαιμό και γυρίζουμε προς τα μέσα ότι περισσεύει ώστε να κλείσουμε την τρύπα του λαιμού που κόψαμε και στερεώνουμε με οδοντογλυφίδα το δέρμα.
Σηκώνουμε το δέρμα όπου μπορούμε και μπήγουμε εσωτερικά λίγο θυμάρι, λίγο αλάτι και πιπέρι.

Εκτέλεση
------------
Ζεσταίνουμε το βούτυρο ή λάδι αν προτιμάμε και  ρίχνουμε μέσα τα χοντροκομμέννα συκωτάκια και τον κιμά και καβουρντίζουμε για λίγη ώρα . Μετά βάζουμε το κρεμμύδι κι ανακατεύουμε καλά μέχρι να μαραθεί . Σβήνουμε με το κονιάκ και μετά από 2' προσθέτουμε τα κάστανα κομμένα στη μέση, τα καβουρντισμένα κουκουνάρια και τα μανιτάρια  ,τον χυμό από το πορτοκάλι και το ξίσμα .. Αλατοπιπερώνουμε  και αφήνουμε να  σιγοβράσει η γέμιση μέχρι να απορροφήσει τα υγρά της.
(Με την ίδια γέμιση μπορούμε να γεμίσουμε και μιά μέτρια γαλοπούλα.)

Γεμίζουμε το κοτόπουλο αφού προηγουμένως το έχουμε  λαδώσει εσωτερικά .
Αν μας περισσέψει γέμιση την βάζουμε δίπλα στο κοτόπουλο και την σκεπάζουμε με πατάτες κομμένες σε χοντρές φέτες για να ψηθεί και να μη ξεροψηθεί.
Δένουμε με σπάγγο μαγειρικής , ράβουμε ή βάζουμε στο άνοιγμα πατάτες και ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στους 250 βαθμούς στις αντιστάσεις και στην κάτω σχάρα.
Μετά από 30' χαμηλώνουμε την φωτιά και ψήνουμε για 2 ώρες περίπου στους 160ο 
Προσέχουμε το φαγητό κι όποτε χρειαστεί το τυλίγουμε με λαδόκολα ή αλουμινόχαρτο για να μην αρπάξει η πέτσα του περισσότερο από όσο την θέλουμε ξεροψημμένη.
Στο τέλος ή κατα την διάρκεια του ψησίματος, την αλείφουμε με λίγο μέλι αραιωμένο με πορτοκάλι χυμό και 2 κουταλιές σούπας ελαιόλαδο.








Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου