Δευτέρα 21 Δεκεμβρίου 2020

Χοιρινή σπάλα στο φούρνο με πατάτες




Υλικά
--------

2 1/2 - 3 κιλά χοιρινή σπάλα χωρίς κόκαλο

2 κιλά πατάτες

2 κουτ.σούπας δενδρολίβανο φρέσκο ή δυό κλαδάκια

3 λεμόνια( τα δύο για το κρέας και 1 για τις πατάτες)

2-3 σκελίδες σκόρδου

1 φλυτζάνι ελαιόλαδο

2 κουτ. γλ. αλάτι

1 κουτ.γλ. πιπέρι

1 κουτ.γλ.κύμινο

1 φλυτζ.μικρό του καφέ Μέλι

100 γρ. μουστάρδα πικάντικη.( μισή για το κρέας και μισή ποσότητα για τις πατάτες)

Εκτέλεση

------------

Πλένουμε καλά το κρέας, το τρυπάμε μ'ένα μαχαίρι και μπήγουμε στη σάρκα του φετούλες απ'τις σκελίδες σκόρδου κι απ'τις δύο μεριές του κρέατος  προσέχοντας να πάνε βαθιά.  

Σ'ένα βαζάκι που κλείνει καλά,βάζουμε το μισό ελαιόλαδο,το χυμό από τα 2 λεμόνια, τη μουστάρδα, το μέλι, το κύμινο , το πιπέρι και το αλάτι  και αναταράσσουμε το μείγμα μέσα στο βάζο μέχρι να γίνει σαν κρέμα. ( Αν θέλουμε μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε και το μπλεντεράκι το μικρό ).

Αλείφουμε με την μαρινάδα αυτή το κρέας κι από τις δύο μεριές προσέχοντας να βραχεί παντού και να απορροφηθεί όσο το δυνατόν η μαρινάδα απ'όλες τις σχισμές του.

Σ'αυτή τη φάση εγώ το τύλιξα καλά και το έβαλα στην κατάψυξη γιατί ψώνισα το κρέας νωρίτερα απ'τη μέρα που θέλω να το μαγειρέψω. Στο ψυγείο κρατάει με τη μαρινάδα και 2 μέρες πριν το ψήσιμο

Τοποθετούμε το μαριναρισμένο κρέας (έχοντας την πλευρά του λίπους την λεία δηλαδή στο κάτω μέρος ), σε δυό λαδόκολες και από πάνω βάζουμε  ένα αλουμινόχαρτο και κατευθείαν στο ταψί .

Ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στους 180ο για 1 1/2 ώρα το κρέας κι εν τω μεταξύ ετοιμάζουμε τις πατάτες που θα προσθέσουμε στο ταψί για να ολοκληρώσουμε το ψήσιμο

Χρειάζονται περίπου 3 ώρες σιγανής φωτιάς για το ψήσιμο για να μαλακώσει πολύ το κρέας . Κάθε κιλό κρέας να υπολογίσετε ότι χρειάζεται 1 ώρα ψησίματος.

Σε μιά λεκανίτσα κόβουμε σε χοντρά κομμάτια τις καθαρισμένες πατάτες, τις τηγανίζουμε έτσι χοντροκομμένες για λίγα λεπτά μέχρι να θωρακιστούν ( κι όχι να τρώγονται) , χτυπάμε στο μπλεντεράκι το χυμό απ'το 1 λεμόνι, το υπόλοιπο λάδι, αλάτι ,πιπέρι και μουστάρδα και περιχύνουμε το μείγμα πάνω στις πατάτες ανακατεύοντας τες ώστε να πάει παντού η μαρινάδα τους.

Ανοίγουμε το φούρνο και προσθέτουμε τις πατάτες στο ταψί με το κρέας. Αν έχει κατεβάσει ζουμάκι απ'το κρέας στο ταψί, ανακατεύουμε τις πατάτες ώστε να πάει παντού και εξακολουθούμε το ψήσιμο για άλλη 1 ώρα. 

Τέλος ανοίγουμε το κρέας και αφαιρούμε τις λαδόκολες και το γυρίζουμε απ'την άλλη πλευρά  κι ολοκληρώνουμε το ψήσιμο ανάλογα με το χρώμα που έχει πάρει το ψητό και πόσο ξεροψημένο το θέλουμε. ( περίπου 10' χρειάζονται επιπλέον κι ανεβάζοντας λίγο τη θερμοκρασία στους 220ο)

'Οταν ψηθεί το φαγητό μας το αφήνουμε λίγη ώρα να ξεκουραστεί  και μετά κόβουμε το κρέας με πολύ κοφτερό μαχαίρι σε φέτες ή μερίδες αφού το τοποθετήσουμε  πάνω σε μιά μεγάλη ξύλινη επιφάνεια 




Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου