Παρασκευή 1 Μαρτίου 2013

Περπατόπιτα ( ή αλλιώς σταφιδόπιτα)





Υλικά
--------
4 φλιτζ. αλεύρι
1 κουτ.γλ. αλάτι
1 μπέικιν πάουντερ
1 φλιτζ. βούτυρο μαργαρίνη
1 1/2 φλιτζ. ζάχαρη
2 αυγά
2 φλιτζ. σταφίδες ξανθές
1 1/2 ποτήρι γάλα
1 φλιτζ. καρύδια κομμένα σε μικρά κομματάκια
1/2 κουτ. κανέλα και λίγο ξύσμα πορτοκαλιού

Εκτέλεση
------------
Χτυπάμε τη ζάχαρη με το βούτυρο κι όταν αφρατέψουν προσθέτουμε τ'αυγά ένα ένα συνεχίζοντας το χτύπημα. Ρίχνουμε το ξύσμα πορτοκαλιού , τα καρύδια και τις σταφίδες.
Ανακατεύουμε το αλεύρι με το μπέικιν πάουντερ και το αλάτι και τα ρίχνουμε στο μείγμα, διαδοχικά κι εναλλάξ με το γάλα.
Βουτυρώνουμε ένα ταψάκι και ρίχνουμε μέσα το μείγμα.
Ψήνουμε σε μέτρια φωτιά 180ο C για 45' στις αντιστάσεις και στη μεσαία σχάρα του φούρνου μας  κι ελέγχουμε αν έχει ψηθεί με μιά οδοντογλυφίδα.
'Οταν βεβαιωθούμε ότι έχει ψηθεί, το βγάζουμε και το τοποθετούμε πάνω σε μιά σχάρα, κι όταν κρυώσει αρκετά το πασπαλίζουμε  με άχνη ζάχαρη.

Μπορούμε να φτιάξουμε με χαρτόνι μιά πατουσίτσα μωρού ,ή και περισσότερες ίσως για κάθε κομμάτι , και να βγάλουμε το αποτύπωμά της πάνω στην πίτα ,πασπαλίζοντας την άχνη ζάχαρη πάνω απ'το χαρτονιένιο πατρόν της πατουσίτσας.

Την πίτα αυτή μου την έμαθε η μητέρα μου και είναι μιά συνταγή που την κάνουν οι μαμάδες μα κι οι γιαγιάδες  για τα εγγόνια τους, όταν αυτά ρίξουν τα πρώτα τους βήματα .
Την μοιράζουμε στα συγγενικά και φιλικά πρόσωπα , τα οποία δίνουν τις απαραίτητες ευχές για το μωρό της οικογένειας.
'Οταν δε πάρουν ο καθένας το κομμάτι του, πρέπει να τρέξουν λίγο, καθώς θα κάνουν την ευχή '' σιδερένια τα ποδαράκια του , με υγεία κι ευτυχία ολόκληρη η ζωή του''.

5 σχόλια:

  1. Τέλεια Αλίκη, τι μου θύμισες!
    Καλό ΣΚ!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Πρώτη φορά ακούω για τη συγκεκριμένη πίτα! Φαίνεται πολύ νόστιμη και εύκολη!
    Καλό μήνα!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Σ'ευχαριστώ . Είναι πίτα που συνηθίζεται να γίνεται στην Βόρεια Ελλάδα κι είναι ένα παραδοσιακό γλυκό που προέρχεται από πολύ παλιούς χρόνους .....Η ευχή που έπρεπε να δώσουν αυτοί που την έτρωγαν είναι η εξής, '' Να'ναι γερό το μωρό και νά'χει πάντα ''σιδερένια '' ποδαράκια που θα το οδηγήσουν στην χαρά και στις επιτυχίες ''

      Διαγραφή
  3. Πράγματικά είναι ένα πολύ παλιό έθιμο. Την περπατόπιτα έφτιαξε το 1987 η πεθερά της αδελφής μου στην εγγονούλα της και κόρη της δίδυμης αδελφής μου. Σήμερα που δεν υπάρχουν ούτε η μια ούτε η άλλη, την φτιάχνω στον γιό της ανηψιάς μου που πρωτοποερπάτησε με εμένα. Εύχομαι να είναι σιδερένιος και να τον οδηγήσουν τα ποδαράκια του σε σωστό δρόμο σπαρμένο με υγεία, ευτυχία, χαρά και πολλές πολλές επιτυχίες!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή